2 липня 2019, 19:04

Соціологічна сенсація: ''Батьківщина'' нижче межі, а ЄС наздоганяє ОПЗЖ

Опитування проводила міжнародна компанія Edison Research, а за польовий етап дослідження відповідав один з найбільш об'єктивних соціологічних інститутів – КМІС

Отож головна інтрига виборів – хто вийде на друге місце ОПЗЖ чи ЄС, тобто, відверто проросійські політики чи проєвропейська сила?

Неприємна новина для "Голосу", його рейтинг почав падати і ще більш драматична новина для "Батьківщини", що зараз нижче прохідного бар'єру – лише 4,2%.

На мій погляд причина падіння "Голосу" – невдала кампанія публічних виступів Святослава Вакарчука. Люди радо йдуть на концерти, але не сприймають політичної агітації, яка виглядає досить фальшиво. Негативне враження виборців могло посилити і те, що Вакарчук програв кілька телевізійних дискусій спочатку Гриценку, (коли Святослав не знав параметрів військового бюджету), а потім і Тимошенко.

Драматично виглядає падіння підтримки "Батьківщини", що повністю проігнорувала суспільний запит на оновлення і, як на мене, тому втрачає рейтинг, а можливо і шанси пройти до Верховної Ради.

Натомість стрімке зростання Європейської Солідарності свідчить, що все більше виборців переконуються – в умовах проросійського реваншу лише ЄС може захистити європейський курс України.

У другому ешелоні також разючі зміни. Опозиційний блок майже наздогнав "Батьківщину" і тепер має 4%, а партія Олега Ляшка знову відновлює втрачені позиції, вийшовши на 3,7%.

Впевнений зараз у багатьох штабах приголомшено вивчають цю таблицю даних: