Доступність посилання

ТОП новини

Денісова заявила, що Росія продовжує розглядати документи про звільнення моряків з-під варти


19 липня Міністерству закордонних справ Росії передали клопотання про звільнення 24 українських військових моряків під особисте зобов’язання Денісової
19 липня Міністерству закордонних справ Росії передали клопотання про звільнення 24 українських військових моряків під особисте зобов’язання Денісової

Росія продовжує розглядати документи про звільнення з-під варти арештованих українських військових моряків під особисте зобов’язання українського омбудсмена, заявила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова в коментарі Радіо Свобода.

«Мною внесене клопотання стосовно 24 військовополонених моряків, щоб їх звільнили під моє особисте зобов’язання. Зараз усі документи розглядаються в Російській Федерації керівником слідчого управління ФСБ. Зараз готуються документи», – сказала Денісова в коментарі Радіо Свобода.

Перед цим вона розповіла «Громадському телебаченню», що «вже досягнуті домовленості, щоб повернути моряків».

«Рішення Міжнародного трибуналу з морського права. Зараз оформлюються останні документи, думаю, що скоро будемо зустрічати моряків на Батьківщині», – цитує «Громадське» Денісову.

19 липня Міністерству закордонних справ Росії передали клопотання про звільнення з-під варти 24 українських військових моряків під особисте зобов’язання Денісової.

Того ж дня президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія має повернути Україні військовополонених моряків, але не в рамках обміну.

За два дні до цього Лефортовський суд Москви продовжив на три місяці термін арешту для 24 українських моряків, яких Росія захопила в Чорному морі у листопаді 2018 року.

Москва звинувачує українських військовослужбовців у «незаконному перетині кордону». Україна наполягає, що зіткнення відбулося в нейтральних водах, і вважає захоплених моряків військовополоненими.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня за клопотанням України зобов’язав Росію негайно звільнити українських моряків і три захоплених судна і повернути їх в Україну.

Росія наказ трибуналу не виконала. У Міністерстві закордонних справ Росії заявляли, що у Трибуналу ООН немає юрисдикції розглядати цю справу.​

XS
SM
MD
LG