23 липня 2018, 13:05

Анонс чорнухи на спокійний місяць

Про що бреше Порошенко? – кампанія чорного піару з такою назвою вже розроблена відомими опонентами президента і буде запущена у найближчі дні, поки триває сезон їх відпусток.

Цілей, як це часто буває, декілька.

По-перше дискредитація у розрахунку, що новин мало і кожен негативний інформаційний привід ЗМІ буде довго утримувати на верхніх позиціях.

Наприклад, деякі телеканали вже тиждень обговорюють зустріч Трампа і Путіна, де майже не згадували про Україну. Але при цьому всі геть забули про саміт НАТО, який завершився за день до зустрічі президентів, і на якому підтвердили, що Україна може вступити до Північно-Атлантичного Альянсу.

По-друге, це спроба добитися реакції самого президента, або його оточення. Маніпуляція на зразок проективної ідентифікації. Різниця в тому, що проективна ідентифікація – це несвідома спроба однієї людини вплинути на іншу таким чином, щоб та інша людина поводила себе у відповідності до фантазій того, хто проективно ідентифікує.

У цьому ж випадку опоненти президента діють цілком свідомо і якщо зможуть отримати, хоч якусь реакцію, одразу ж витлумачать її негативно на користь своїх фантазій.

Загалом підхід не новий і свідчить про те, що виборча кампанія не знає відпусток. Різниця лише у тому, що інша сторона не робить кампаній "Про що бреше Тимошенко?", або "Про що бреше Гриценко?" Влада критикує опозицію лише тоді, коли опозиція робить помилки, а не для того, що заповнити лайном інформаційно мертвий політичний сезон.