Документ v0247359-19, поточна редакція — Прийняття від 06.02.2019
Виберіть формат файлу для збереження:

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 6 лютого 2019 року № 247

Про відмову Качайлу І.І. в реєстрації кандидатом на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року

До Центральної виборчої комісії 1 лютого 2019 року громадянин України Качайло Іван Іванович особисто подав заяву разом із доданими документами для реєстрації кандидатом на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Розглянувши подані документи, Центральна виборча комісія встановила.

Згідно зі статтею 48 Закону України "Про вибори Президента України" (далі - Закон), що регулює порядок самовисування, громадянин України, який відповідно до статті 9 Закону може бути обраний Президентом України, особисто подає до Центральної виборчої комісії засвідчену в установленому законом порядку заяву про самовисунення кандидатом на пост Президента України, яка повинна містити визначені частиною другою статті 48 Закону відомості.

Натомість Качайлом І.І. порушено встановлений статтею 48 Закону порядок самовисування. Так, у заяві Качайло І.І. дає згоду балотуватися кандидатом на пост Президента України, водночас не заявляє про самовисунення. Крім того, заяву не засвідчено в установленому законом порядку.

Частиною третьою статті 48 Закону передбачено, що для реєстрації кандидата на пост Президента України також подаються документи, передбачені частиною першою статті 51 Закону.

Згідно з пунктом 3 частини першої статті 51 Закону Центральна виборча комісія реєструє кандидата на пост Президента України за умови отримання передвиборної програми кандидата, викладеної державною мовою, обсягом до дванадцяти тисяч друкованих знаків (на паперовому носієві та в електронному вигляді).

Статтею 10 Конституції України визначено, що державною мовою в Україні є українська мова.

Натомість подану до Центральної виборчої комісії Качайлом І.І. на паперовому носієві передвиборну програму викладено іншою, не державною мовою, а також не у друкованому вигляді, що унеможливлює визначення її обсягу в друкованих знаках. При цьому на порушення пункту 3 частини першої статті 51 Закону передвиборну програму не подано в електронному вигляді.

Пунктом 4 частини першої статті 51 Закону визначено, що до заяви про самовисунення кандидатом на пост Президента України додається документ про внесення грошової застави відповідно до статті 49 Закону.

Проте документа про внесення Качайлом І.І. у безготівковому порядку на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії (після початку виборчого процесу та до подання документів Центральній виборчій комісії для реєстрації) грошової застави в розмірі два мільйони п’ятсот тисяч гривень до заяви про самовисунення не додано.

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 51 Закону Центральна виборча комісія реєструє кандидата на пост Президента України за умови отримання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до статті 50 Закону.

Статтею 50 Закону передбачено, що декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за рік, що передує року початку виборчого процесу, подається кандидатом на пост Президента України (на паперових носіях та в електронному вигляді) за формою, визначеною відповідно до Закону України "Про запобігання корупції".

За змістом пункту 2 Роз’яснення щодо застосування деяких положень Закону України "Про вибори Президента України" під час реєстрації кандидатів на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 грудня 2018 року № 272 (далі - Роз’яснення), на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року декларація кандидата на пост Президента України за 2017 рік (усі сторінки декларації, у тому числі ті сторінки її розділів, стосовно яких у суб’єкта декларування та членів його сім’ї відсутні об’єкти для декларування у відповідному розділі) подається до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатом на пост Президента України після присвоєння такій декларації унікального ідентифікатора документа в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на паперових носіях та в електронному вигляді:

на паперових носіях - роздруковані копії всіх сторінок декларації, розміщеної в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, засвідчені підписом кандидата на пост Президента України шляхом проставлення його на останній сторінці декларації;

в електронному вигляді - у форматі PDF (*.pdf) на оптичному носії інформації (CD-R, DVD-R) або на USB-флеш-накопичувачі чи іншому пристрої для запам’ятовування, що використовує інтерфейс USB.

Натомість Качайлом І.І. до заяви про самовисунення додано на паперових носіях Відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків від 22 січня 2019 року № 5351/К/26-15-08-02-22 за формою, встановленою згідно з Додатком 15 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29 вересня 2017 року № 822 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2017 року за № 1306/31174).

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 51 Закону кандидат на пост Президента України повинен подати ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України кандидата на пост Президента України та сторінок, де зазначаються відомості про його місце проживання відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

Разом з тим згідно з пунктом 3 Роз’яснення у громадянина України, у тому числі в особи, стосовно якої подаються документи для реєстрації кандидатом на пост Президента України, може бути паспорт громадянина України у вигляді паспортної книжечки або у вигляді картки.

Отже, для реєстрації кандидата на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року до Центральної виборчої комісії подаються, зокрема, громадянином України, який має паспорт громадянина України у вигляді картки, - ксерокопії лицьового та зворотного боків паспорта громадянина України у вигляді картки разом з довідкою про реєстрацію місця проживання особи.

На виконання пункту 6 частини першої статті 51 Закону, пункту 3 Роз’яснення Качайлом І.І. подано ксерокопії лицьового та зворотного боків паспорта громадянина України у вигляді картки, проте не додано довідки про реєстрацію місця проживання.

Також на порушення вимог пункту 2 частини першої статті 51 Закону, яким передбачено подання автобіографії на паперовому носієві та в електронному вигляді, Качайлом І.І. для реєстрації кандидатом на пост Президента України не подано автобіографії в електронному вигляді.

Згідно з пунктами 1, 3 частини першої статті 52 Закону в разі порушення встановленого Законом порядку висунення кандидата, відсутності документів, зазначених у статті 48 або 51 Закону, Центральна виборча комісія відмовляє у реєстрації кандидата на пост Президента України.

Також подана Качайлом І.І. анкета кандидата на пост Президента України не містить повної інформації щодо місця проживання на території України протягом десяти останніх перед днем виборів років, посади, місця роботи, складу сім’ї, контактних телефонів, а також відомостей щодо виду та дати проведення виборів.

Таким чином, згідно з пунктами 1, 3 частини першої статті 52 Закону в Центральної виборчої комісії є підстави для відмови Качайлу І.І. в реєстрації кандидатом на пост Президента України.

Враховуючи викладене, відповідно до статті 48, частини першої статті 49, частин першої, дев’ятої статті 51, пунктів 1, 3 частини першої, частини другої статті 52 Закону України "Про вибори Президента України", керуючись статтями 11 - 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити Качайлу Івану Івановичу в реєстрації кандидатом на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

2. Копію цієї постанови надіслати Качайлу І.І.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


Т.СЛІПАЧУК



вгору