18:25 19.12.2018

Нова програма МВФ сприятиме макрофінансовій стабільності в Україні та успішним виплатам за зовнішнім боргом - банкіри

3 хв читати
Нова програма МВФ сприятиме макрофінансовій стабільності в Україні та успішним виплатам за зовнішнім боргом - банкіри

Затвердження Міжнародним валютним фондом (МВФ) нової 14-місячної програми stand-by на $3,9 млрд для України сприятиме макрофінансовій стабільності в країні та успішному проведенню виплат за зовнішнім боргом, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Запуск нової програми співпраці України з МВФ забезпечить фундамент макрофінансової стабільності в Україні в 2019 році. Завдяки залученню коштів від МВФ та інших міжнародних фінансових організацій завдання рефінансування великих виплат за зовнішнім державним боргом України практично вирішено. Це чинитиме заспокійливий вплив на валютний ринок як мінімум до осені 2019 року", - сказав головний аналітик Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов.

Він додав, що після надходження до країни першого траншу за програмою stand-by і залучення кредитних коштів під гарантію Світового банку рівень достатності золотовалютних резервів відновиться до 3,4 місяця майбутнього імпорту товарів та послуг, що буде максимальним показником з 2014 року. Це значно підвищить довіру ринку до гривні і знизить занепокоєння суверенним ризиком України.

Водночас, як зазначив експерт, для стійких якісних змін у сфері залучення іноземного капіталу Україні потрібно активізувати економічні та правові перетворення, спрямовані на підвищення інвестиційної привабливості країни.

Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло вважає, що затвердження програми stand-by опосередковано знижує ризики девальвації гривні та є позитивним сигналом для іноземних інвесторів.

"Перший транш за програмою stand-by, який може надійти до країни ще цього року, надаасть можливість уникнути підвищення курсу долара, але і його зниження не відбудеться через значне платіжне навантаження найближчими днями. Сам факт затвердження програми МВФ є маяком для іноземних інвесторів, але доки діє воєнний стан, до країни навряд чи надходитимуть інвестиції. Старт програми МВФ сприятиме успішному проведенню виплат за зовнішніми боргами, а це, в свою чергу, може надати стимулу інвестуванню", - сказала вона.

Голова правління Піреус Банку Сергій Наумов, зі свого боку зазначив, що надання траншу МВФ, який поповнить золотовалютні резерви НБУ, як мінімум, надасть змогу запобігти занепокоєнню на ринку і зменшить можливі коливання курсу валют.

"Я вважаю, що найближчим часом ми побачимо стабільність курсу гривні і, можливо, його невелике укріплення, а також у НБУ буде можливість скуповувати надлишок валюти на міжбанку", - додав він.

С.Наумов також зазначив, що відновлення співпраці з МВФ сприятиме стримуванню темпів інфляції: "Безумовно (виділення траншу за програмою stand-by сприятиме макроекономічної стабільності - ІФ). Більш того, це також сприятиме підтримці інфляції на належному рівні, оскільки наша економіка відкрита, залежить від імпорту, а стабільність цін на імпортну продукцію позитивно впливатиме на інфляцію".

Як зазначив банкір, надання траншу МВФ - це позитивний сигнал інвесторам, підтвердження того, що країна рухається в правильному напрямку і здійснює реформи. Водночас значного зростання інвестицій не відбудеться без продовження структурних реформ в економіці, судовій та правоохоронній системах.

"Очікувати бум інвестицій після надання траншу МВФ без продовження структурних реформ в економіці, судової та правоохоронних системах найближчим часом, на жаль, не доводиться. До того ж, наступний рік - рік подвійних виборів. Інвестори, думаю, дочекаються їх завершення перед прийняттям рішення про довгострокове інвестування в країну. Але "гарячих", короткострокових інвестицій у державні цінні папери можна очікувати", - сказав С.Наумов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

УЗ за 5 міс. збільшила обсяг перевезення вантажів на 30%

Мобілізація та міграція є основними причинами "кадрового голоду"

Експорт товарів з України в травні скоротився до квітня лише на 0,5% за зниження імпорту на 7% - торгпред

Ліміти споживання е/е у вівторок зберігаються знову на всю добу - "Укренерго"

Українцям потрібно звикати до відключень е/е як до нормального явища на тривалий час - директор Центру досліджень енергетики

В Україні запустили сайт з інформацією про запроваджені проти РФ санкції за її агресію

"Укрнафта" розпочала будувати нову свердловину на північному сході країни

Зв'язку між експортом е/е і відключеннями немає жодного - директор Центру досліджень енергетики

"Укренерго" прогнозує збільшення дефіциту е/е з початком тижня

"Укренерго" в понеділок, 3 червня, запровадить ліміти енергоспоживання в усіх регіонах України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА