Доступність посилання

ТОП новини

Олександрійський патріархат визнав автокефалію ПЦУ (доповнено)


Патріарх Олександрійський Феодор Другий, архівне фото
Патріарх Олександрійський Феодор Другий, архівне фото

Олександрійський патріархат, традиційно друга після Вселенського патріархату помісна православна церква, офіційно визнав автокефалію Православної церкви України.

Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор Другий на урочистій службі в єгипетському Каїрі згадав серед інших глав автокефальних помісних православних церков також главу ПЦУ, митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Про це пишуть авторитетні православні агентства Romfea і Orthodoxia.info, а також свідчать відеозаписи служби.

Євстратій Зоря
Відеозапис з сьогоднішньої літургії, очолюваної Папою і Патріархом Олександрійським і всієї Африки Феодором ІІ:
На 45:52 хвилині у Диптиху звучить ім’я Блаженнійшого Митрополита Епіфанія, яке Патріарх особисто проголошує під час поминання на Великому вході.

За повідомленнями, наприкінці служби патріарх Феодор оголосив, що Олександрійський патріархат відтепер офіційно визнає ПЦУ і її предстоятеля, митрополита Епіфанія, і найближчим часом очікують на офіційне повідомлення патріархату про це.

Доповнено: Секретаріат Олександрійського патріархату оприлюднив офіційну заяву про визнання ПЦУ, про це заявив і сам патріарх.

Олександрійський патріархат є одним із чотирьох найдавніших історичних православних патріархатів і одним із найавторитетніших у православному світі, він посідає друге місце після Вселенського патріархату в диптиху – традиційному переліку помісних православних церков. ПЦУ як остання за часом створення така церква має в диптиху наразі останнє, 15-е місце.

Таким чином, Олександрійський патріархат став уже третьою з 15 помісних православних церков, які на цей час визнали ПЦУ. Після Вселенського патріархату, який наприкінці 2018 року дарував ПЦУ канонічну автокефалію, минулого місяця з таким визнанням виступила і Елладська православна церква у Греції.

Російська православна церква, фактично найпотужніша у православному світі, виступає різко проти визнання канонічної автокефалії ПЦУ, бо вважає територію України своєю власною канонічною територією й не хоче позбутися впливу на неї і має в Україні свій підрозділ – так звану Українську православну церкву. Вона вже вийшла з церковного спілкування зі Вселенським патріархатом, а щодо Елладської церкви заявила, що виходитиме зі спілкування з тими її ієрархами, які зроблять заяви на підтримку ПЦУ, але збереже з тими, хто не висловиться на підтримку автокефалії української церкви.

Олександрійський патріархат, за повідомленнями, останнім часом теж перебував під тиском Москви з тим, щоб він не визнавав ПЦУ.

Православна церква України, створена наприкінці 2018 року з благословення і за сприяння Вселенського патріархату, є єдиною канонічною помісною автокефальною православною церквою на території України. Статус УПЦ (МП) в Україні наразі сумнівний: вона є підрозділом канонічно визнаної РПЦ, але діє на території іншої канонічної помісної церкви, ПЦУ.

XS
SM
MD
LG