Іпотека під 10%: які витрати покупці несуть насправді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотека під 10%: які витрати покупці несуть насправді

Нерухомість
3578
У липні стартувала державна програма доступного іпотечного кредитування під 10%. Національний банк запропонував уряду ввести часткову компенсацію процентної ставки за іпотекою, оскільки позики під 10% банки пропонують одиницям.
У Державному банку клієнтам розповідають, що мінімальний відсоток за кредитом – 13,99% для новобудов. На вторинному ринку – 9,99% встановлюються тільки на перші пів року, а починаючи з 7-го місяця платити потрібно 15%.
“Зі зниженням облікової ставки, на жаль, підросла ставка резервування. На певну суму, на яку банк видає кошти в кредит, він повинен створити резерви. І ця ставка резервування тепер 11 відсотків”, – пояснює засновниця і голова українського клубу нерухомості Ольга Соловей в коментарі для “Сегодня”.
Забудовники, як і банки, теж не відчули змін.
“На продаж наших ЖК поки що іпотека не вплинула. Тому що вона поки що адресна – тільки для військовослужбовців, працівників правоохоронних органів. На вільному ринку цієї іпотеки ще немає”, – констатує засновник компанії-забудовника Ігор Ніконов.
Крім відсотків за користування кредитом, потрібно застрахувати своє життя і житло. Деякі банки беруть додаткову комісію за оформлення кредиту.
Якщо немає початкового внеску від 20%, то іпотеки не буде. Зменшити його до 10% можна, тільки надавши в заставу ще одну квартиру.
“Попередньо ухвалене позитивне рішення на вартість нерухомості в мільйон гривень. Вам необхідно буде внести аванс 50 відсотків, тобто 500 тисяч гривень”, – кажуть у банку.
У Нацбанку стверджують, що така ситуація абсолютно стандартна.
“Так, це дійсно є звичайною ситуацією на ринку іпотеки наразі. Саме тоді банк може запропонувати низьку і досить приємну процентну ставку. Слід розуміти, що дуже сприятливі ставки за іпотекою – 10-11-12 відсотків – банки пропонують для окремої категорії позичальників. Це найбільш лояльні клієнти банків з перевіреною і хорошою кредитною історією”, – пояснює головний економіст управління аналізу системних ризиків Департаменту фінансової стабільності НБУ Олена Шмигель.
Слід звернути увагу, що, крім процентної ставки за кредитом, на позичальника лягає тягар додаткових платежів за страхування, оцінку майна та юридичний супровід.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас