Українська правда

Від годинного до ультра. ТОП-10 найкращих бігових заходів України

Станіслав Лисак — 2 січня 2019, 19:14
Від годинного до ультра. ТОП-10 найкращих бігових заходів України

Біг в Україні переживає якусь неймовірну популярність. Та це зовсім не дивно, бо ця тенденція спостерігається в усьому світі. Спортсмени-аматори все більше беруть участь в змаганнях на довгі та наддовгі дистанції. Вже важко знайти вікенд, щоб в якомусь куточку нашої держави не проводили біговий захід. Ми вирішили відзначити найкрутіші, зважаючи на оригінальність ідеї та організацію івента. Свідомо не розставляємо по місцях, вони всі по-своєму неймовірні.

NOVA POSHTA KYIV HALF MARATHON

Це найбільший біговий захід країни. Єдина подія в Україні, що має статус IAAF Bronze Label. Приїжджають елітні спортсмени з інших країн. Це супер масовий супер організований півмарафон.
Команда Run Ukraine, у складі якої працює Олімпійська призерка Ірина Ліщинська, знає як робити якісні старти. Крім київського, вони організовують напівмарафони в Одесі, Львові, Дніпрі та Запоріжжі. Вони не такі масові, але по-своєму цікаві та своєрідні.

ХАРКІВ ЖИТЛОБУД МАРАФОН

Для бігунів Харківський марафон - це перш за все гірки. Більшість досвідчених спортсменів починають свій сезон з нього. Харків - масовий, веселий і тяжкий. Тому для першого свого марафону ми б його не рекомендували. Але хоч раз спробувати варто.

БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МАРАФОН

Найстаріший марафон України. Швидкісна траса, домашня атмосфера і надзвичайна підтримка. Місцеві настільки звикли до цих змагань, що сім'ями виходять підтримувати марафонців.

ПОЛТАВСЬКА НІЧ

Найчисленніший нічний забіг України. Учасники долають дистанцію з ліхтариками на голові, а це виглядає неймовірно чарівно. Тепла сімейна атмосфера, нічна Полтава, музика, вогняне шоу. Все це варте того, щоб пробігти свої 5 чи 10 кілометрів у столиці галушок. Організатори з Running club Poltava здорово продумуть всі деталі, тому ми рекомендуємо цей івент.

ATB DNIPRO MARATHON

Той випадок, коли можна позмагатися з чемпіонами країни. Адже це офіційний чемпіонат України з марафону. Взяти участь може кожен охочий. А організація і швидкісна траса тільки посилюють бажання пробігтися у місті на Дніпрі.

STRONG RUN

Дводенний фестиваль бігу в Харкові. 6 дистанцій із загальним об'ємом 66,6 кілометра.
"WELCOME TO HELL!",- пишуть організатори в анонсі й дійсно це все не просто подолати. Всі дистанції від 1-го до 30-ти відбуваються окремо, деякі з них навіть о 12 ночі.

LTAVA RUN RACING

Годинний забіг на полтавському картодромі Лтава. По-перше, досить прикольний формат. Ви можете бігти, йти чи навіть сісти відпочити. А змагатиметеся рівно годину і не більше. Результати вимірюються в кілометрах. Можете їх подолати 1 чи навіть 20 за 60 хвилин. По-друге, хороша організація від Running club Poltava. Ну і не треба перекривати дороги в місті, а це плюс до карми.

КИЇВСЬКИЙ УЛЬТРАМАРАФОН

Важко сказати, що цей захід продуманий організаторами до деталей. І якби це був напівмарафон чи марафон, то навряд він потрапив би до цього рейтингу. Але формат і дистанції вражають. Учасники долають цілих 100 кілометрів. Усі, хто пробігає ультрамарафон просто залізні й сміливо можуть вважатися надлюдьми. Якщо і ви хочете до їхньої когорти, то варто себе спробувати.

WIZZ AIR KYIV CITY MARATHON

Марафон від Ірини Ліщинської та команди Run Ukraine спільно з однією з найвідоміших авіакомпаній. Забіг відбувається щороку приблизно в один час з білоцерківським. І це трохи не зручно, бо бігунам доводиться обирати, куди ж поїхати. Wizz Air відрізняється, звісно, своєю організацією. Але і ціна стартового внеску значно вища.

ПОЛТАВСЬКИЙ НАПІВМАРАФОН (ГРАН-ПРІ)

Організаторами є полтавська компанія New Run. І все відбувається на досить хорошому рівні. Полтава вважається одним з найбіговіших міст країни, тому збирається велика кількість учасників. А місцеве телебачення навіть транслює змагання в прямому ефірі. Траса досить рівна, пролягає центральними вулицями міста. Більш того, фінішери отримують крім медалі ще й порцію галушок. Організатори проводять змагання ще в Сумах, Чернігові, Черкасах та Миколаєві, але всі дуже схожі між собою і не такі чисельні.