07:49 25.01.2019

Канада виділяє мільйони доларів на моніторинг виборів в Україні

3 хв читати
Канада виділяє мільйони доларів на моніторинг виборів в Україні

Канада дуже уважно стежить за виборами в Україні, виділяючи на їх моніторинг мільйони доларів, оскільки розуміє високий ризик втручання в українські вибори з боку Росії і допускаючи згодом подібне втручання і в канадські вибори, заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд в четвер у Давосі.

"Працюючи з Україною над тим, щоб допомогти їй у проведенні вільних і справедливих виборів, ми допомагаємо собі, тому що у нас теж цього року вибори. Україна, це, на жаль, свого роду лабораторія для втручання", - зазначила міністр на "українському сніданку", організованому Фондом Віктора Пінчука.

За її словами, дуже багато канадців, зокрема з української діаспори, готові брати участь у моніторингу українських виборів на волонтерських засадах.

Вона уточнила, що цього тижня було проведено перший моніторинг виборів. Х.Фріланд зазначила, що президентські вибори в Україні проходять демократично.

"Ми не знаємо, хто виграє. Є сильні кандидати. Вони відкрито конкурують між собою. Це буде ситуація, коли українці матимуть вибір. Україна може мати конкурентні вибори - це дуже цінно і важливо, це говорить про силу українського громадянського суспільства", - підкреслила глава МЗС Канади.

Джон Керрі, який очолював Держдепартамент США під час президентства Барака Обами, також зазначив конкурентність на виборах в Україні, підкресливши, що її дала Революція гідності.

Він вказав, що в Угорщині, Франції, Британії - всі відчули вплив зовнішнього фактора на вибори, в тому числі російського, і в США також ще аналізують, що сталося на виборах в країні в 2016 році.

За його словами, всім, кому небайдужа можливість українців будувати своє майбутнє, життєво важливо не допустити втручання з боку президента Росії Володимира Путіна та інших зовнішніх сил, так як подібне втручання ставить на карту Систему цінностей, які створили Європу.

"Тому мене так дивує відсутність сильного голосу з боку європейських лідерів ... З їх боку повинні бути сильніші заяви на підтримку збереження вільної України та її здатності протистояти зовнішньому впливу", - вважає Дж.Керрі.

На думку засновника і головного виконавчого директора Jigsaw (раніше - Google Ideas, "дочка" Alphabet Inc.) Джареда Кохена (Jared Джаред), з точки зору побудови ефективних засобів боротьби з дезінформацією немає важливішої країни, ніж Україна, так як країна піддалася декільком потужним кібератакам і спробам дезінформації.

"Україна і Ізраїль унікальні тим, що у них є чудові інженери та технічні таланти, які стикаються з серйозними викликами і здатні вирішити ці проблеми", - вважає Дж.Кохен.

На його думку, треба об'єднати технічні можливості і дипломатичні зусилля, і найкраще, що може бути зроблено - це підтримати Україну технічно в цьому напрямку. Глава Jigsaw повідомив, що в грудні 2018 року в Україні вже було проведено спеціальний саміт, як працювати спільно, і одним з його підсумків є проекту факт-чеккінга Твіттера і Фейсбук.

Дж.Керрі погодився з думкою ведучого "Українського сніданку" Фарида Закарії, що існує асиметрія: В.Путіну дешевше дестабілізувати Україну, ніж Заходу її стабілізувати. Водночас екс-держсекретар США підкреслив, що така асиметрія завжди буде, але треба докладати усіх необхідних зусиль, інакше вона тільки збільшуватиметься і поставить під загрозу західні стандарти життя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА