11:43 07.05.2019

Порошенко сподівається на незалежність судової гілки влади в Україні

2 хв читати
Порошенко сподівається на незалежність судової гілки влади в Україні

Президент України Петро Порошенко сподівається, що за новообраного президента Володимира Зеленського судова система країни залишиться незалежною.

"Я дуже сподіваюся, що наступний президент і його команда поважатимуть рішення про незалежний і справедливий суд, закріплене в Конституції України, а це саме та формула незалежності, коли ні президент, ні парламент не мають ніякого впливу на суд і на процедури призначення і звільнення суддів", - сказав П.Порошенко під час церемонії складення присяги суддями Верховного Суду України у вівторок у Києві.

Президент висловив упевненість, що розпочату судову реформу буде завершено.

"Каденції президента не вистачило для того, щоб повністю завершити судову реформу. Завершено формування Верховного та Вищого антикорупційного судів, переведено суддів, які успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання, до нових апеляційних судів. Вони розпочали роботу", - сказав П.Порошенко.

Він зазначив, що від сьогодні Верховний Суд працюватиме практично в повному складі.

Президент наголосив, що завдяки судовій реформі наразі "не завжди в суді перемагає влада".

П.Порошенко позитивно оцінив зміни, які відбулися в судовій системі, зокрема й у Верховному Суді, за останні півтора року. Він нагадав, що на черзі завершення конкурсів до Вищого суду з питань інтелектуальної власності, завершення кваліфікаційного оцінювання суддів першої інстанції та добір нових суддів до першої та другої інстанцій. "За прогнозами, ці процедури мають завершитися трохи менше ніж за рік", - сказав президент.

П.Порошенко висловив задоволення тим, що в минулому залишилися рішення судів із "політичним забарвленням", а український досвід судової реформи вже вивчають в інших країнах. "Досвід залучення громадськості для допомоги Вищій кваліфікаційній комісії під час оцінювання та конкурсних процедур також став нормою для України та прикладом для інших країн, особливо при формуванні Вищого антикорупційного суду - вже вивчають і імплементують український досвід", - зазначив глава держави.

За його словами, в нової влади багато завдань, і частина з них лежить на плечах суддів Верховного Суду, зокрема і прогнозування судової практики, "і завершення розгляду багатотисячних залишків справ, рішень яких уже заждалися наші громадяни, а насамперед це захист прав і свобод громадян, простої людини, котра прийшла до суду шукати захисту та справедливості".

"Верховний Суд є останнім і головним кордоном верховенства права в нашій країні", - наголосив П.Порошенко.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вибори до Європарламенту показали, що російській пропаганді треба жорстко протидіяти - Юрчишин

Віталій Кличко привітав Європейську народну партію, частиною якої є партія УДАР, з перемогою на виборах до Європарламенту

Кондратюк: Сподіваюся, Європарламент продовжить підтримувати Україну

Збільшення представників праворадикальних сил у Європарламенті є великим викликом для України - Климпуш-Цинцадзе

Порошенко відреагував на провокацію проти Девіда Кемерона: спланована операція російських спецслужб, щоб підірвати підтримку України

Зеленський: Важливо, щоб лідери з великим політичним впливом допомагали залучати до Саміту миру інших лідерів, які все ще балансують між Україною та Росією

Київ пропонує європейські варіанти змін до розподілу повноважень між державною та місцевою владами - заступник мера

Більшість українців продовжує довіряти Зеленському як чинному президенту - КМІС

Глобальний саміт миру може мати продовження в парламентському вимірі - Стефанчук

Половина опитаних українців вважають, що Зеленський не виконав більшість передвиборчих обіцянок, половина з них звинувачує в цьому його оточення - КМІС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА