RU
 

Як конкурс краси. Візит кандидатів у президенти в ПарижСюжет

Корреспондент.net,  15 квітня 2019, 17:43
0
435
Як конкурс краси. Візит кандидатів у президенти в Париж
Фото: Reuters
Команда Зеленського в гостях у Макрона

Петро Порошенко і Володимир Зеленський зустрілися з президентом Франції Емманюелем Макроном, не одночасно, по черзі. Французька преса пише, що схоже це було на конкурс краси.

 
Для Петра Порошенка це був уже третій офіційний візит до Франції. Володимир Зеленський з Емманюелем Макроном зустрічався вперше. Це взагалі перша його зустріч з кимось із зарубіжних лідерів.
 
Корреспондент.net розбирався, як пройшли ці зустрічі.
 
Хто допоміг Зеленському
 
Французький філософ Бернар-Анрі Леві сприяв підготовці візиту кандидата в президенти Володимира Зеленського і його команди у Францію.
 
Леві недавно відвідував Київ і публічно повідомляв, що напередодні першого туру провів двогодинну зустріч із Зеленським.
 
Перед минулими президентськими виборами, у березні 2014 року, Леві відіграв важливу роль так само - в організації візиту Віталія Кличка і Петра Порошенка у Францію.
 
З різних джерел відомо, що спочатку Париж вагався в необхідності зустрічі між Зеленським і Макроном. Свою роль у позитивній відповіді Парижа, імовірно, відіграло рішення німецького канцлера Ангели Меркель прийняти в себе Порошенка.
 
Що відомо про зустріч
 
Окрім лідера 95 Кварталу на зустрічі з його боку були присутні голова його передвиборного штабу Іван Баканов, екс-міністр фінансів Олександр Данилюк і колишній член НАЗК Руслан Рябошапка.
 
Після зустрічі Зеленський коротко прокоментував її хід журналісту Радіо Свобода.
 
"Дуже класна, тепла атмосфера. Дуже зустріч була конструктивною. Я побачив перед собою дійсно лідера об'єднаної Європи", - сказав шоумен.
 
Деталізовано про хід і теми переговорів комік розповідати не став.
 
"Ми обговорювали найважливіші питання для українського суспільства, для України в цілому. Говорили про життя. Про головне говорили: про припинення війни - на Донбасі", - заявив Зеленський, відповідаючи на відповідне запитання журналіста.

Ще в Парижі на Зеленського нарешті надибали журналісти. Окрім Радіо Свободи, це вдалося й авторам Youtube-каналу Новини України. Їм Зеленський розповів, що сприймає заяву Порошенка про те, що він маріонетка Коломойського, як образу.

"Хлопці, ось дивіться: у нас контракт, контракт з точки зору компанії, яка займається захистом, яка займається безпекою. Ось і все. Андрій Богдан [юрист Коломойського] - одна з трьох компаній, ну він один з, там, компаньйонів. Я не знаю, власне кажучи, усю систему кореневу: хто з них там компаньйон, хто господар цієї компанії. Є три компанії, які займаються юридичним супроводом нашої партії, нашої команди. Ось і все. Добре?" - прокоментував Зеленський зв'язки своєї команди з Ігорем Коломойським.
 
Також Зеленський в Парижі пояснив, що націдив Порошенкові і вимкнувся слухавкою під час телефонної розмови з президентом в ефірі телеканалу 1+1 тому, що "намагався бути мужиком".
 
Програма Порошенка
 
Перед Парижем чинний президент України заїхав спочатку в Берлін. З канцлером Німеччини Ангелою Меркаль Порошенко погодив питання "пасхального" припинення вогню на Донбасі з 18 квітня.
 
З Макроном Порошенко обговорив питання встановлення миру на Донбасі.
 
"Перше питання, яке я піднімав на переговорах, - встановлення миру. Ми отримали абсолютно чітке повідомлення, що відразу ж після президентських виборів готові приступити до серйозних переговорів у "нормандському форматі" для забезпечення мирного процесу", - сказав президент.
 
Фото: EPA
 
Реакція преси
 
Французька Le Monde назвала зустріч з Макроном спробою Зеленського продемонструвати в Україні свою близькість до популярного лідера, затвердити свій міжнародний статус, а також - оскільки його карикатурно зображують як креатуру, якою маніпулює Росія, - нагадати про свою принагідну зацікавленість Заходом.
 
Тижневик L'Obs пише, що, прийнявши Зеленського, Єлисейський палац дещо розлютив Київ.
 
"Це дуже дивна і неприємна ситуація", - цитує видання слова одного з українських дипломатів, це дуже нагадує "конкурс краси".
 
Експерт з аналітичного центру Нової Європи в Києві Леонід Літра зазначив: "Франція показує, що розуміє, у який бік рухаються українські виборці, і треба налагоджувати контакти".
 
Команда Володимира Зеленського відмовилася надати хоч якийсь коментар щодо переговорів на запит інформагентства AFP, пише Le Figaro.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
СПЕЦТЕМА: Вибори-2019Сюжети
ТЕГИ: МеркельПорошенкоВладимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі