31 серпня 2020, 15:24

Кого веде до Київради Екологічна Альтернатива

Ми давно чекали на той день, коли в Україні з'явиться сила, що буде системно займатися питаннями охорони довкілля. Подібні партії є невід'ємною частиною політикуму усіх розвинутих європейських країн. В Україні ж справжньої зеленої партії не існувало. Так, були проекти, що намагалися вдавати з себе екологічні партії. Але вони були несправжні і майже не вели активної діяльності. Що ж, тепер часи змінилися, і я можу нарешті сказати, що і в нас з'явився справжній зелений рух, який ми з однодумцями зробили власноруч. Це партія Екологічна Альтернатива, з якою ми йдем на вибори до Київської міської ради.

Зараз я хотів би представити вам нашу команду та більш докладно розповісти про нашу силу. Не без гордості можу сказати, що Екологічна Альтернатива сьогодні – єдина справжня зелена партія не тільки в Києві, а й у всій Україні. Її створили справжні екоактивісти, що системно займаються питаннями захисту навколишнього середовища вже довгий час і завоювали у своїй сфері певний авторитет. Тому мені легко і приємно розповідати про людей, які увійдуть до нашого списку та будуть брати участь у виборах до Київради. На відміну від фейкових політпроектів, які створюються до виборів і лише використовують вивіски "екологів" або "антикорупціонерів", у нас все чесно, по-справжньому, і ні за кого не соромно.

До нас долучився Павло Вишебаба – Голова ГО "Єдина Планета", координатор кампанії ХутроOFF та засновник першого веганського кафе в Україні. Павло переконаний вегетаріанець та зоозахисник. Був співорганізатором перших веганських фестивалей в Україні Kyiv Vegan Boom, які неодноразово збирали до 5 тисяч людей в столиці. Крім того, він автор пісень та лідер музичного гурту One Planet Orchestra. Під час акції за збереження лося європейського в Червоній книзі України, мисливці приснули в очі Павла зеленкою, хімічний опік спричинив незворотнє падіння зору, але кримінальна справа проти нападників досі не розслідувана. Павло координатор однієї з найбільш відомих кампаній ХутроOFF – за заборону виробництва хутра в Україні, в рамках якої було зібрано рекордну кількість голосів під петицією на сайті ВР, зупинено переміщення небезбечних хутроферм з Європи у Львівську область, підготовлено та зареєстровано законопроєкт про заборону хутроферм в Україні, який наразі на розгляді Парламенту. Пишаюся тим, що Павло у нашій команді.



В нашій команді є екс-голова Держекоінспекції Столичного округу, відомий екоактивіст, експерт з охорони довкілля – Сергій Волков. Він з 2009 року співпрацює з установами, пов'язаними з переробкою та захороненням відходів. У 2016-2018 рр був експертом комітету з питань управління відходами та небезпечними речовинами громадської ради при Мінприроди. А у 2020 році за моїм запрошенням прийшов працювати до Державної екологічної інспекції, де зарекомендував себе, як професіонал. Також Сергій є головою правління Громадської організації "Друге життя" та співзасновником ГО "Еко школа". Він добре розбирається в проблемах управління відходами та охороною довкілля і міська влада лише посилиться, якщо Сергій стане депутатом Київради.


Разом з нами Екологічну Альтернативу створював Денис Казанський – відомий український блогер, журналіст та політичний оглядач, автор книги "Чорна лихоманка" про нелегальний видобуток вугілля на Донбасі. В основному Дениса знають завдяки його матеріалам про події на Сході України. Але він також давно та послідовно піднімає у своїх матеріалах проблеми екології. Ще до війни він робив матеріали про шахту "Юнком" на Донеччині, де за часів СРСР проводилися ядерні випробування. Останні кілька років викривав нелегальний видобуток бурштину та масштабне варварське знищення лісів на Волині. Привертав увагу до проблеми ядерних могильників та закинутого заводу ПХЗ біля берегів Дніпра. До речі, почитайте його матеріал про це місце. Мене він вразив, і цією проблемою наша партія буде обов'язково займатися.


Найбільш досвідчений законодавець серед нас – Андрій Помазанов. Народний депутат 8 скликання, автор Законопроекту N10019 "Про заборону виробництва хутрових виробів на території України". У листопаді 2014 року Андрій був обраний народним депутатом України. Протягом роботи парламенту 8-го скликання самовіддано працював у Комітеті ВРУ з питань правової політики та правосуддя, де очолював підкомітет з питань діяльності адвокатури та правової допомоги громадянам.

Результатами його парламентської діяльності стали десятки ухвалених законодавчих актів, направлених на захист прав людини та, передусім, захист прав дітей. Розроблений у співпраці з зоозахисними та природоохоронними громадськими організаціями законопроект N10019 "Про заборону виробництва хутрових виробів на території України" підтримало більше 50 народних депутатів різних фракцій і груп, але для його ухвалення не вистачило політичної волі тодішнього керівництва парламенту та держави. Отже, попереду в нас ще багато роботи. Зробимо усе, щоб виконати те, що давно запланували.


Звісно, маємо у своїх рядах і прекрасних дівчат. Це Катерина Сорока, Юлія Петренко та Олена Фатєєва.

Катерина- юрист, співзасновниця ГО "Єдина Планета" та зоозахисниця. Вона народилася у Миколаєві, але мешкає в Києві з 2000 року. У 2012 отримала ступінь магістра права в Лідському університеті (University of Leeds, UK) за спеціальністю European and International Business Law. На даний момент працює в міжнародній юридичній фірмі DLA Piper Ukraine. Займається проектами у сфері інфраструктури, енергетики, комунікацій, фінансування, природних ресурсів та екології.

У 2015 році Катя разом з однодумцями започаткувала зоозахисну ініціативу ХутроOFF (громадська ініціатива проти хутра та вбивства хутрових тварин на звірофермах).


Петренко Юлія – громадська діячка, зоозахисниця, співорганізаторка Міжнародного маршу за права тварин, одна з лідерів зоозахисного руху України, творець Благодійного фонду "Маленькі серця", ініціатор в найбільшій волонтерської команді України "Хвостатий четвер".


Олена Фатєєва – громадська активістка, захисниця урочища Горбачиха та успішний дизайнер. Неодноразова переможниця міжнародних конкурсів дизайну та інтер'єру. У 2019 році вона перемогла у номінації за кращий проект для суспільно-адміністративних будівель.

2 роки тому Олена почала захищати від знищення урочище Горбачиха, на місті якого київська влада дозволила будувати черговий житловий комплекс. Заснувала громадську організацію "Перше право" з метою захисту природно-заповідного фонду Києва. Наразі, активно займається урбаністикою.


І це далеко не повний список тих, хто долучився до Екоальтернативи. Серед нас також: Калінін Руслан, екс-заступник міністра Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Олена Казанська, Анастасія Загоруйчик, політолог та координатор міжнародних екологічних проектів, Віра Порєва, член ГО "Молодь змінить Україну" та багато інших.

Ну і для тих, хто не знає мене – коротко розповім. Я Єгор Фірсов, мені 31 рік. У 2014-2016 був народним депутатом двох скликань. Достроково був позбавлений мандата за критику оточення Петра Порошенка. У 2019 році на запрошення прем'єра Олексія Гончарука очолив Державну екологічну інспекцію. За цей недовгий час вдалося значно підвищити показники нарахованих та стягнутих збитків. Так, наприклад, за 6 місяців ми нарахували 896 млн грн за порушення екологічного законодавства. Ми звільнили 80% старого корупційного керівництва і привели професійних та порядних людей. Однак, олігархам така діяльність не сподобалася, і їм вдалося пролобіювати на голову інспекції більш лояльного до них керівника. Отже тепер я борюся за чисте довкілля вже іншим чином. Створюю зелену партію Екологічна Альтернатива та балотуюся в мери Києва.

Зрозуміло, це далеко не повний список членів нашої команди. Найближчим часом я представлю вам інших, не менш гідних людей, які разом з нами будуть створювати Екологічну Альтернативу для Києва. І звісно, ми відкриті для всіх. Якщо ви також хочете робити Київ чистим та зеленим містом, приємним для життя, якщо ви також готові захищати зелені зони та боротися проти звалищ, приєднуйтеся до нас! Завжди раді однодумцям.

Радіаційна небезпека у Донецьку

У Донецьку колись працював стратегічно важливий для України завод з виготовлення боєприпасів та промислової вибухівки – Донецький казенний завод хімічних виробів...

Питна вода для України: початок важливої реформи

Україна нарешті може почати масштабну модернізацію водного господарства. Якщо парламент підтримає ініціативу міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова – законопроєкт N5723...

Хто хоче знищити Озеро Вирлиця? Список зрадників.

Цей блог я пишу, щоб усі кияни знали, хто з обраних ними депутатів Київської міської ради хоче знищити зелені зони Києва, зокрема, Озеро Вирлиця, – закатати його у бетон і побудувати там черговий торгівельний центр, яких і так в Києві десятки...

Комунізм для Калєтніка: суд повернув Бучанське Межигір'я

Калєтнік повернув собі "Бучанське Межигір'я", 14 гектарів лісу знов огороджені 10-ти метровим парканом. Давайте згадаємо цю історію детальніше...

Сором Кличка. Київ перетворюють на смітник.

На тему київського сміття я написав багато текстів, провів купу акцій, командою виходили на прибирання, але ситуація у столиці не змінюється...

Екологічна відповідальність: курс на підвищення

Нещодавно я робив огляд Указу Президента "Про виклики та загрози національній безпеці України в екологічній сфері", там дуже багато надважливих ініціатив, які можуть радикально змінити екологічну політику країни...