19:40 19.01.2021

Слідчі ДБР не мають повноважень вручати Тупицькому повідомлення про підозру

3 хв читати
Слідчі ДБР не мають повноважень вручати Тупицькому повідомлення про підозру

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) відповідно до чинного законодавства не мають повноважень повідомляти про підозру судді Конституційного Суду (КС), повідомляє прес-служба КС.

"Згідно з частиною дев'ятою статті 24 закону України "Про Конституційний Суд України", судді Конституційного Суду про підозру у вчиненні кримінального злочину повідомляє генеральний прокурор або особа, що здійснює його повноваження. Це робить неправомірним здійснення цієї процесуальної дії будь-ким з інших осіб", - йдеться в повідомленні.

"У зв'язку з цим викликає подив і занепокоєння інформація, оприлюднена на сайті Державного бюро розслідувань про те, що "...слідчі Державного бюро розслідувань за погодженням з в. о. генерального прокурора повідомили про підозру судді Конституційного Суду України, який здійснює адміністративні функції його голови, 28 грудня 2020 року у вчиненні кримінальних злочинів проти правосуддя, передбачених ч. 2 ст. 384, ст. 386 КК України (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від надання показань)", - зазначили в суді.

У КС також заявили, що інформація про забезпечення ДБР виконання указу президента України від 29 грудня 2020 року №607/2020, згідно з яким Тупицький протягом двох місяців не має права виконувати повноваження судді КС та його голови і не має права перебувати в приміщенні цього суду, не відповідає дійсності.

"Виходячи зі змісту указу президента України "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України" №607/2020 Тупицький О.М. відсторонений від посади судді Конституційного Суду України строком на два місяці. Таке відсторонення не позбавляє його статусу судді Конституційного Суду України і його голови. Текст згаданого указу не містить жодних вказівок чи заборон щодо допуску судді Конституційного Суду України Тупицького О.М. у будівлю Конституційного Суду України", - наголошують у КС.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь утворила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала і підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, та №4471, що уточнює повноваження НАЗК стосовно суддів, суддів КС, спрямовані на забезпечення дотримання гарантій їхньої незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня 2020 року в Офіс генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство в якому наразі здійснює Управління ДБР у справах Майдану.

29 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

19 січня 2021 року ДБР повідомило, що повідомило Тупицькому про підозру у завідомо неправдивих показаннях і підкупі свідка. У ДБР зазначили, що суддя перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема, перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

"Більше того, голова КСУ після повідомлення про підозру імітує її невручення, ненабуття статусу підозрюваного, відвідуючи робоче місце", - наголосили у бюро і зазначили, що вживають заходів із забезпечення виконання указу президента про відсторонення Тупицького.

Прес-служба КС повідомила, що 19 січня співробітники Управління державної охорони України без повідомлення причини не допустили Тупицького в приміщення суду і робочий кабінет. В УДО, у свою чергу, заявили, що військовослужбовці, які не пропускають у будівлю Конституційного Суду України Тупицького, діють у рамках законних повноважень.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА