ua en ru

Білорусь після виборів: що відомо про ситуацію в країні

Білорусь після виборів: що відомо про ситуацію в країні Фото: протести в Білорусі (nn.by)

Білоруси готуються до нового етапу протесту

У Білорусі після виборів президента протестують вже четвертий день. За три дні в країні затримали близько 5 тисяч осіб, проте протести і страйки тривають, яка зараз ситуація в Білорусі - в матеріалі РБК-Україна.

01:53 Стосовно затриманих в Мінську українських правозахисників "Восток-SOS" Костянтина Равуцького і Євгенія Васильєва порушено кримінальну справу.

01:32 У виправній колонії в Бобруйську почався масовий бунт ув'язнених. В радіусі декількох сотень метрів чутно гучне "УХОДИ!" До колонії стягують підрозділу внутрішніх військ для придушення бунту.

01:05 На Притицького в Мінську силовики спробували затримати машину. Коли та розвернулася, відкрили вогонь.

00:13 У Мінську співробітники ОМОНу затримали двох молодих людей, які виготовляли "коктейлі Молотова". У МВС Білорусі стверджують, що їх планували використовувати на масових заходах проти співробітників правоохоронних органів.

23:15 В Гомелі розпочалися масові затримання. Люди несли біло-червоно-білий прапор і скандували "Хай живе Білорусь!". На перехресті вулиць Радянська та Комсомольська на них напали бійці внутрішніх військ МВС з частини № 5525.

23:06 Ще один мінський мікрорайон Кам'яна гірка перекритий барикадами, але рух є.

Білорусь після виборів: що відомо про ситуацію в країні

23:01 У мінському мікрорайоні Уруччя силовики з автоматами перекрили вхід в метро. Повідомляють, що в цьому районі прогриміло кілька вибухів.

23:00 Білоруські ЗМІ повідомляють про два вибухи в Малинівці. Люди зібралися по обидва боки проспекту Дзержинського біля метро. Силовики використовували для розгону світлошумові гранати.

22:15 На Пушкінській були затримання. Зараз продовжують стояти 2 автозаки, близько 100 осіб продовжують стояти біля виходів зі станції метро.

22:15 Слідчий комітет Гомельської області підтвердив смерть затриманого демонстранта в Гомелі, а також призначив проведення експертизи причин смерті. Під час огляду видимих тілесних ушкоджень, які могли б привести до смерті, не виявили.

21:50 У Міністерстві внутрішніх справ Білорусі заявили, що в Мінську автомобіль скоїв наїзд на співробітника ДАІ. Для затримання правоохоронці застосували табельну зброю.

21:25 У Мінську продовжують затримувати журналістів. Політичний аналітик білоруської служби "Радіо Свобода" Віталій Циганков і його дружина Ольга Циганкова були затримані. Обидва знаходяться в Московському РУВС. Також затримали журналістів "Белсату" Любов Луньов і Дмитра Солтана.

"Сказала, що покажу документи з машини. Співробітник ДАІ відреагував дуже різко, почав опускати скло, бити по машині, приставив пістолет до голови і вимагав вийти", - розповіла Циганкова.

21:00 У Мінську на проспекті Дзержинського силовики протаранили цивільний автомобіль. Відео інциденту опублікував портал TUT.BY. На ньому видно, як два автомобіля правоохоронців стоять на узбіччі, тоді як силовики кийками б'ють кількох людей.

В цей час в один з поліцейських авто врізається цивільний автомобіль. Після цього омоновец спробував вибити вікно автомобіля, а коли той намагався виїхати з місця подій, поліцейське авто спробувало взяти транспортний засіб на таран, але врізалося в іншу машину.

20:50 в Мінську силовики провели затримання зі стріляниною

У Мінську на Грушівці силовики застосували зброю проти учасників протестів. У центрі міста повідомляють про автозаках. Напрямок з боку площі Бангалор в сторону "Риги" перекрито для руху автомобілів.

19:45 у Києві на Майдані незалежності проходить акція на підтримку протестів у Білорусі

Учасники акції зібралися на Майдне з прапорами Білорусі та плакатами на підтримку білоруських демонстрантів. Вони вигукують: "Хай жыве Беларусь".

19:00 у Білорусі розпочався новий етап протестів

Як зазначили у виданні Nexta, з 19:00 по Білорусі почалися масові блокування доріг, а також центральних вулиць. Люди виходять на вулиці і утворюють "ланцюг солідарності".

У Білорусі повідомили про загибель затриманого демонстранта в лікарні

За даними видання Onliner.by., в одній з лікарень Гомеля помер хлопець 1995 року народження, який 10 серпня був затриманий під час протестів. Йому стало погано вже після того, як суд відправив його під адміністративний арешт. При цьому смерть не пов'язана з затриманням.

В Мінську повідомили про затримання українських журналістів

За інформацією Асоціації журналістів Білорусі, в районі Площі Перемоги затримані українські журналісти Костянтин Реутський і Євген Васильєв. Їх затримали працівники ДАІ, з ними немає зв'язку. За інформацією hromadske.ua, затримані є волонтерами благодійної організації "Схід SOS".

Влада Бреста підтвердили залучення військових

За словами голови брестської міліції Олександра Астрейко, для стримування протестів використовувалося підрозділ 38-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади. При цьому, за його словами, військові були задіяні виключно для оточення тих районів, де вже був наведений порядок.

В Мінську закрили деякі станції метро

Станції метро "Купалівська", "Жовтнева", "Площа Леніна" і "Площа Перемоги" закриті на вхід і вихід. Потяги слідують без зупинки на даних станціях.

А також станції метро "Немига", "Фрунзе" і "Молодіжна".

Глава МВС взяв на особистий контроль питання роботи журналістів на протестах

Глава Міністерства внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв взяв питання роботи білоруських і закордонних журналістів на акціях протесту на особистий контроль. У відомстві також прокоментували затримання співробітників ЗМІ в ході таких акцій.

"Питання роботи представників білоруських ЗМІ, а також журналістів іноземних медіа, акредитованих при Міністерстві закордонних справ, на несанкціонованих масових заходах взято на особистий контроль міністра внутрішніх справ", - зазначено в повідомленні.

У МВС також заявили, що в переважній більшості випадків затриманих співробітників ЗМІ відпускають без складання адміністративного протоколу.

"Моя принципова позиція - журналістів не чіпати! Крім випадків, де вони стають між порушниками і силами правопорядку", - зазначив Караєв на робочій нараді.

Глава МВС також закликав журналістів не ризикувати собою на акціях протесту.

Звільнений головний редактор видання "Наша Ніва"

Зниклий 10 серпня редактор видання "Наша Ніва" Єгор Мартинович звільнений сьогодні після обіду, він перебував у Жодіно.
Білорусь після виборів: що відомо про ситуацію в країніФото: Єгор Мартинович (tut.by)

Він розповів, що робив ці 48 годин:

- в першу ніч разом з 47 іншими затриманими він лежав обличчям у траві" у дворі відділення міліції;
- провели другу ніч разом з 27 іншими затриманими в камері з 12 ліжками.

Родичі затриманих прийшли під стіни СІЗО в Мінську

У Мінську родичі затриманих учасників протестів прийшли під стіни СІЗО. Як повідомляє Белсат, під стінами СІЗО чутні звуки того, як в будівлі б'ють людей.

У Могилеві затримали учасниць ланцюга селидарности

За інформацією tut.by, близько 16 години в Могильові співробітники Омону затримали кількох дівчат, які стояли в ланцюзі солідарності. Решті учасників акції витіснили, тепер вони стоять невеликими групами.

В Мінську провели акцію 250 жінок у білому

У столиці Білорусі близько 250 жінок у білому одязі вийшли з квітами на акцію протесту проти фальсифікації результатів виборів та проти застосування сили.

Міліціонери попросили їх розійтися. У відповідь ті поклали квіти вздовж дороги і почали розходитися, заклавши руки за голову. Потім вони зупинилися і знову вишикувалися ланцюгом.

До Мінська стягують військову техніку

Поки проходить нарада Олександра Лукашенка, військова колона вийшла з бази спецназу в центр Мінська. Крім того, по місту ОМОН пересувається на машинах "швидкої допомоги".

Білорусь після виборів: що відомо про ситуацію в країні

Фото: військова техніка в Мінську (t.me/euroradio)

Лукашенко зібрав нараду

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко зібрав нараду, на якій обговорюють ситуацію в Білорусі. За його словами, головне - "забезпечення безпеки громадян і захист конституційного ладу".

Крім того, він заявив, що основу протестів у Білорусі складають нібито безробітні та люди з кримінальним минулим.

Україна озвучила позицію щодо протестів у Білорусі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав до діалогу між владою країни і суспільством. Також українське міністерство закликає до звільнення затриманих.

МВС Білорусі визнало стрілянину по демонстрантах

Білорусь після виборів: що відомо про ситуацію в країніФото: протести в Мінську (tut.by)

Після чергової ночі протестів в МВС Білорусі визнали, що стріляли на ураження по протестувальниках. У Бресті на співробітників міліції "напала група агресивно налаштованих громадян з арматурою в руках", у зв'язку з чим вони зробили попереджувальні постріли вгору.

Більше тисячі затриманих і 51 потерпілий за добу

За офіційними даними, за ніч протестів в країні затримали близько тисячі людей. Акції протесту були зафіксовані в 25 населених пунктах. Серед 51 постраждалого 14 правоохоронців.

Крім того, серед затриманих - 9 громадян України. Також побили українського фотокореспондента агентства Associated Press.

У Білорусі заборонили продаж піротехніки і змінили правила дорожнього руху

Рада міністрів республіки Білорусь ввела заборону на оптову та роздрібну торгівлю піротехнічними виробами. Разом з тим, у білоруських містах з 7:00-10:00 і 16:00-20:00 ввели нове обмеження на дорогах - швидкість руху не повинна перевищувати 20 км/год.

Тим часом протестувальники планують новий етап протестів - будуть блокувати дороги по всій країні.

Реакція світу

У Німеччині заявили, що ЄС може запровадити санкції проти відповідальних за придушення акцій протесту. У заяві уряду ФРН кажуть, що Німеччина засуджує будь-яке застосування сили проти учасників протесту в Білорусі, вважає відбувається хвилею репресій.

Також держсекретар США Помпео, закликав білоруську владу забезпечити цивільним активістам право вільно висловлювати думку.

Нагадаємо, глави МЗС країн ЄС збираються на надзвичайну відеоконференцію у зв'язку з протестами в Білорусі.

Зазначимо, з датою засідання Центральної виборчої комісії Білорусі, на якому підіб'ють остаточні підсумки виборів президента, поки не визначилися.