19:24 01.04.2020

Фундаментальних причин для різкого прискорення цін сьогодні немає - Сологуб

2 хв читати
Фундаментальних причин для різкого прискорення цін сьогодні немає - Сологуб

Інфляція в Україні за підсумками 2020 року залишатиметься в межах визначеного Національним банком цільового коридору 5%+/-1 процентний пункт, можливо, трохи вище, такий прогноз, виходячи з поточної ситуації, дав заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб.

"Наразі ми не бачимо фундаментальних причин для різкого прискорення цін, ... не бачимо суттєвих інфляційних проблем, якщо залишатимемося в цьому сценарії: активна боротьба з кризою, допомога МВФ та інших міжнародних фінансових організацій", - сказав він на онлайн-конференції правління НБУ з Європейською Бізнес Асоціацією в середу.

За оцінками Нацбанку, за підсумками березня інфляція в річному вимірі залишиться на рівні нижче за 3%.

Сологуб уточнив, що оцінки уряду про падіння економіки цього року до 5% досить реалістичні, виходячи з поточної ситуації. Водночас представник центробанку зазначив, що остаточного прогнозу на поточний рік поки що немає. "Такої кризи ніхто у світі не бачив, не знаємо, якої глибини вона буде", - пояснив ситуацію заступник голови НБУ.

Він наголосив, що сьогодні Україна набагато краще готова до кризи, ніж у попередні роки, й має всі можливості пройти її на одному рівні з іншими країнами. Зокрема, в Нацбанку вистачає резервів, ліквідність банківської системи достатня, і є всі інструменти для її підтримки, уряд має можливість підтримати економіку фіскальними заходами, а НБУ вже знизив ставку в рамках монетарного стимулювання.

Сологуб зазначив, що останніми роками фіскальна політика була виваженою, держборг скоротився з 80% ВВП до 50% ВВП, тому короткострокове збільшення дефіциту держбюджету на рік з 2% ВВП до 7-8% ВВП не є проблемою при фінансуванні його за допомогою МФО. Він додав, що також не буде проблемою і короткострокове підвищення рівня держборгу до ВВП до 60-70%, оскільки з відновленням зростання економіки наступного року цей показник знову почне скорочуватися.

Коментуючи вплив нинішньої ситуації на зниження переказів українських громадян з-за кордону, заступник голови НБУ припустив, що цього року воно може становити $2-3 млрд після рекордних $12 млрд у 2019 році. Водночас він наголосив, що цей негативний для платіжного балансу фактор буде повністю перекрито за рахунок припинення зарубіжних подорожей, на які українці минулого року витратили понад $8 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Засновники індустріальних парків отримають безповоротні кошти на будівництво інженерно-транспортної інфраструктури - Шмигаль

Уряд спростив імпорт деяких товарів для виготовлення спецтранспорту українськими підприємствами

Керівником департаменту торговельних площ Arricano призначено Олену Швець

Вартість управління становить 2-3% бюджету проєкту - партнер iC consulenten Маркус Квернер

Перевищення лімітів споживання е/е призвело до аварійних відключень майже в третині областей - "Укренерго"

Проєкти відновлення в Україні мають передбачати другу фазу з урахуванням ESG-критеріїв - Квернер

"Укрнафта" оголосила тендер на закупівлю 15 нових автоцистерн

Аварійні відключення е/е застосовують Києві та у Миколаївській області - обленерго

У Києві діють екстрені відключення е/е через перевищення встановлених "Укренерго" лімітів - гендиректор YASNO

Засновники індустріальних парків отримають безповоротні кошти на будівництво інженерно-транспортної інфраструктури - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА