Доступність посилання

ТОП новини

Хвиля добровільних ініціатив і український «Руслан»: Чехія в боротьбі з епідемією


Карлів міст, Прага, 16 березня 2020 року
Карлів міст, Прага, 16 березня 2020 року

Прага – Безлюдні вулиці, тиша на Карловому мосту, зачинені двері театрів, музеїв, бібліотек, світить пусткою і відома кав’ярня Slavia – так виглядає сьогодні Прага, один з найбільших туристичних центрів Європи. Лише біля продуктових крамниць і аптек людно, і ці групи людей привертають до себе увагу: в усіх – захисні маски, усі терпляче стоять у черзі, дотримуючись двометрової відстані між собою. Такими є вимоги до співжиття в умовах епідемії коронавірусу, і чехи цього порядку дотримуються.

Епідемія в Чехії суттєво змінила життя її громадян, не змінилось тільки ставлення чехів до небезпеки. Зараз так само, як і під час катастрофічної повені в серпні 2002 року, рушійною силою в боротьбі з епідемією є хвиля ініціатив пересічних чехів, прагнення допомогти один одному. Наприклад, колектив Міського театру в місті Злін відгукнувся на нестачу масок і розпочав їх виготовлення. Дізнавшись про цю ініціативу, до театру з тканинами і допомогою поспішили злінчани, разом домовились, що маски тим, хто їх потребує, будуть роздавати безкоштовно. На добровільних засадах сьогодні чехи шиють захисні маски повсюди – у когось вдома, на дачі чи в шкільній майстерні, звичайно, в групах не більше ніж 10 осіб, а потім їх роздають перехожим.

Руку допомоги передусім старшим людям протягнула громадська організація «Не згубитись у старості» (Neztratit se ve stáří). Тут можна отримати докладну інформацію про те, якими мають бути перші кроки в разі захворювання коронавірусом, адреси і телефони установ, до яких потрібно звертатись. Також для старших громадян 23 березня розпочне мовлення новий канал чеського громадського телебачення ČT3. Крім інформаційних випусків для «сеньйорів» – так шанобливо в Чехії називають пенсіонерів, ČT3 покаже кращі тематичні програми зі свого фонду і фільми. Як зазначив генеральний директор Чеського телебачення Петр Дворжак, метою є «принести глядачам добрий настрій і збудити приємні спогади».

Не забуло чеське громадське телебачення і про школярів. Адже школи зачинені, а тому 16 березня вперше вийшла в ефір спеціальна телепрограма UčíTelka (в перекладі дослівно «Навчає Телка», тобто телебачення, також «УчиТелька»). Наразі підготовлені випуски на місяць, в разі потреби UčíTelka працюватиме й далі.

З ініціативою надати допомогу землякам в кризі виступила також група фахівців – психіатрів, психологів, терапевтів, педагогів. Їхній проєкт «Dělám, co můžu» (дослівно «Роблю, що можу») передусім спрямований на тих, хто нині стоїть на передовій – лікарів, прикордонників, поліцейських, але й усіх, хто потребує психологічної підтримки.

Одна з головних подій в період епідемії в Чехії звернена сьогодні до України. Як повідомило чеське Міністерство оборони, 21 березня на летовищі в місті Пардубіце приземлиться український літак Ан-124 «Руслан». З китайського Шен-чену «Руслан» везе чехам найдефіцитніші й найбільш очікувані речі: 5 мільйонів захисних масок, 2 мільйони респіраторів, 80 тисяч захисних окулярів, 120 тисяч захисних костюмів, 50 тисяч тестів – всього 106 тонн вантажу. Про домовленість з українською стороною щодо перевезень найважливішого вантажу у твіттері також повідомив міністр внутрішніх справ Ян Гамачек. Саме з цією підтримкою чехи сподіваються, що епідемію коронавірусу вдасться здолати.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG