ua en ru

Експерти ОЗХЗ навряд чи увійдуть в сирійську Думу сьогодні, - Reuters

Експерти ОЗХЗ навряд чи увійдуть в сирійську Думу сьогодні, - Reuters Ілюстративне фото: експерти ОЗХЗ (twitter.com-UN)

Дата прибуття в місто невідома

Міжнародні інспектори Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) не поїдуть в сирійське місто Дума в середу, 18 квітня, щоб дослідити місце ймовірної хімічної атаки. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело в Сирії.

Як відомо, група безпеки США увійшла в Думу у вівторок, 17 квітня, напередодні запланованого відвідування інспекторами з міжнародного наглядового органу ОЗХО, проте це не були експерти з ОЗХЗ.

Посол США в Сирії сказав у вівторок, що місія з встановлення фактів почне свою роботу в Думі в середу, якщо команда безпеки США встановить, що ситуація там безпечна.

При цьому джерело сказало, що дата прибуття в місто невідома.

Нагадаємо, що вчора в Сирії заявили, що інспекторів міжнародної ОЗХЗ впустили на місце можливого застосування військами президента Сирії Башара Асада хімічної зброї в Думі. Представники США висловлюють побоювання, що Росія може знищити докази атаки.

7 квітня з'явилися повідомлення з посиланням на сирійських повстанців, що урядові війська використовували при атаці на їх позиції в місті Дума в Східній Гуті бочкові бомби з хімічними отруйними речовинами. Результатом стала загибель десятків мирних жителів. Зокрема, за інформацією "Білих касок", в результаті застосування хімічної зброї загинуло до 70 осіб, близько 100 постраждали.

У свою чергу США у відповідь на застосування хімічної зброї завдали ракетного удару по Сирії 14 квітня. В операції брали участь також Британія і Франція.