Доступність посилання

ТОП новини

Коли ми знайдемо покидька, його ніхто не зможе відмазати – Геращенко про напад на активістку


Акція біля МВС «Покарати ЗЛО» з вимогою розслідувати напади на активістів, Київ, 1 серпня 2018 року
Акція біля МВС «Покарати ЗЛО» з вимогою розслідувати напади на активістів, Київ, 1 серпня 2018 року

Гості програми «Ваша Свобода»: Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод; Антон Геращенко, народний депутат України, член колегії МВС; Ігор Касьянов, голова Громадської організації «Вільна громада – комфортне місто» (телефоном).

Останній день липня позначився нападами на активістів на півдні України. У Бердянську застрелили учасника бойових дій Віталія Олешка, відомого за позивним «Сармат», а у Херсоні облили кислотою відому активістку, керуючу справами Херсонського міськвиконкому Катерину Гандзюк. Це далеко не перші напади на активістів за останній час. Хтось називає це реваншем, а хтось – ескалацією насилля проти активних людей.

Ваша Свобода | Напади на активістів. Як зупинити насильство?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Інна Кузнецова: Пане Геращенко, ви писали у «Фейсбук», що вже знайдені вбивці «Сармата». Що можете сказати нового?

Скоріш за все, кілер отримає довічний термін ув’язнення
Антон Геращенко

Антон Геращенко (переклад): На сьогодні встановлено п’ятеро осіб, які причетні до вбивства Віталія Олешка – кілер, який безпосередньо стріляв і вбив Віталія, і четверо осіб, його спільників. Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу, документи передаються до суду. Скоріш за все, завтра суд обере міру запобіжного заходу. Я думаю, ще буде арешт безальтернативний, без застави. Скоріш за все, кілер отримає довічний термін ув’язнення за вбивство з особливою жорстокістю у присутності дружини і сина Віталія Олешка.

(Повна версія програми)

Дякую працівникам поліції Запорізької області, жителям Бердянська, які допомогли у стислі терміни зібрати інформацію про те, яка була машина, як пересідали в інше авто, повідомили прикмети вбивць. І вже через кілька годин поліцейські змогли ідентифікувати автомобіль і на блокпосту Василівка Запорізької області затримати авто з кілером і його спільниками.

Антон Геращенко, народний депутат України, член колегії МВС
Антон Геращенко, народний депутат України, член колегії МВС

Вбивця Віталія Олешка раніше служив у добровольчому батальйоні «Торнадо»
Антон Геращенко

Цей злочин має характер замовного вбивства. Вбивці приїхали з Дніпра, де, судячи з усього, живуть. Затримані поки що не свідчать. Після їхнього затримання у нас є можливості вирахувати їхні зв’язки, контакти і визначити замовників, організаторів, усіх інших осіб скоєння злочину. П’ятого учасника групи було затримано в Бердянську. Він допомагав стежити за Олешком і навів на нього. Усі отримають тривалий термін ув’язнення за свої злочини. По виконавцях вже є повний необхідний пакет доказів. Вбивця Віталія Олешка раніше служив у добровольчому батальйоні «Торнадо». Не всі люди, які повертаються з АТО, є героями. Йдуть у кримінал, оскільки не знаходять собі місця в нормальному житті. Так буває після кожної війни.

Що Олешко був неординарною, неоднозначною особистістю – це факт. Бачив відеозапис, де він прийшов на засідання міськради Бердянська, скандалив і заявляв, що рішення міськради про заборону продажу спиртних напоїв у Бердянську вночі розорює власників кафе, таких як він.

– Пане Касьянов, сьогодні у Бердянську проходила акція, де люди згадували і Віталія Олешка, і вимагали розслідування злочину. Що ви можете сказати про цю акцію?

Ігор Касьянов (переклад): Людей дуже багато до сих пір проїжджає у Бердянськ із різних кінців України. Олешко був дуже яскравою людиною, харизматичною, яких дуже мало, не боявся говорити те, що думає, і вказувати владі на усі її недоліки.

Люди вимагають справедливого розслідування і покарання, щоб знайшли замовників. Хлопців, яких спіймали – це тільки верхівка айсбергу. Як правило, у нас поліція може когось затримати, але довести до логічного завершення якусь справу – це нонсенс для України на сьогодні!

Ми відчуваємо себе незахищеними
Олександра Матвійчук

Олександра Матвійчук: Ми дійсно спостерігаємо по всій країні напади на активістів і журналістів. Там різний рівень розслідування. Ведуть наші колеги цілі обліки, складають правозахисні списки... Бичок, Ноздровська, Стерненко, Самарський... Можна цей список продовжувати. Ми відчуваємо себе незахищеними.

Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод
Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод

Це свідчить про неподолання проблеми безкарності
Олександра Матвійчук

Розслідування кожного разу кожного випадку відбувається за схожою схемою – спочатку суспільна увага до якогось побиття, нападу або резонансного вбивства, потім проходить увага. Я говорила з мамою Ірини Ноздровської. Восьмого числа – черговий суд. Вона просила, щоб хтось зі ЗМІ приїхав, тому що до цієї справи особливої уваги немає. За нинішніх умов без громадського тиску і без уваги ЗМІ чомусь справа по критеріях ретельності, підзвітності, швидкості не рухається. Друга проблема – системна. Це свідчить про неподолання проблеми безкарності.

В Україні на сьогодні розкривається 9 із 10 вбивств
Антон Геращенко

Антон Геращенко: Щодо Ірини Ноздровської – поліція впродовж двох тижнів виявила вбивцю, його затримано і він перебуває в СІЗО. Напад на народного депутата Мустафу Найєма – затримано усіх осіб, які причетні до цього злочину, крім одного, котрий встих за дві години відлетіти до Баку, де його виявлено місцевими правоохоронцями, ми очікуємо на його екстрадицію в Україну. Є трагедія з вбивством Павла Шеремета. На жаль, ми поки що не знайшли тих, хто його вбив.

​Іншої поліції у нас поки що немає. Поліція – це частина суспільства. Ми постійно проводимо набір на посади слідчих, оперативників, патрульних поліцейських. У нас близько 10 тисяч вакансій. В Україні на сьогодні розкривається 9 із 10 вбивств. Це офіційна статистика Нацполіції. Таких показників немає навіть в США. Поліція реформується постійно. Запускаємо нові проекти навчання слідчих, переходимо, щоб замість слідчих, оперативників були детективи.

Поки що немає розуміння, хто конкретно був замовником цього злочину
Антон Геращенко

І щодо розслідування справи про замах на Катерину Гандзюк, то слідство робить все можливе, щоб встановити осіб, які підготували і реалізували цей жахливий злочин. Зняті записи з десятків відеокамер, відслідковується шлях по даному мікрорайону особи, яка вилила на Катерину одну з видів кислоти. Сьогодні вже буде результат. Катерина Гандзюк виступала як активіст проти низки осіб – як політиків, так і бізнесменів в Херсоні і в Херсонській області. На сьогодні у нас поки що немає розуміння, хто конкретно був замовником цього злочину.

Але кажу публічно, якщо мене зараз бачить той, хто це придумав – облити дівчину кислотою – що коли ми тебе знайдемо, покидька, ти відповіси за все максимально і ніхто тебе не зможе відмазати.

– Катерина Гандзюк за два тижні до нападу писала: «Реванш московського сепаратизму може мати дві форми – військову та політичну. У разі можливої окупації сходу та півдня саме активісти – це можливі організатори проукраїнського підпілля. Невідомо, чи буде пряме військове вторгнення, але зачистити південь та схід України від проукраїнських активістів дуже вигідно саме зараз – перед початком виборчої кампанії». Такого схожого багато.

Олександра Матвійчук: Якби ці механізми (судова і правоохоронна системи – ред.) працювали і були довершеними, то не треба було б вибивати активістів. Зараз виходить, що якщо вбив активістів – все, більше нікого нічого не цікавить, корупційні схеми можна далі проводити. Передвиборчий рік і загострення конфліктів політичних і бізнесових виллється в напади і побиття, може, ще щось щодо громадських активістів і журналістів.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG