Доступність посилання

ТОП новини

Долю Євро-2020, Олімпійських ігор та інших змагань визначить коронавірус


Люди вдягли маски на обличчя як запобіжний захід проти коронавірусу під час футбольного матчу «Ліон» – «Ювентус»
Люди вдягли маски на обличчя як запобіжний захід проти коронавірусу під час футбольного матчу «Ліон» – «Ювентус»

На цей рік заплановано чимало престижних міжнародних подій, у тому числі спортивних, таких, як «Євро-2020» чи Олімпійські ігри. Але організатори стикаються з неабияким викликом через поширення коронавірусу, який інфікував понад 80 тисяч людей по всьому світі. Деякі події вже скасували, у той час як доля інших перебуває під потенційним сумнівом.

Найпрестижніший щорічний європейський турнір із регбі – Турнір шести націй – вже стикається зі змінами у розкладі, і, можливо, навіть скасуванням.

Так, матчі, заплановані на 7 і 8 березня проти Італії в Дубліні, перенесли в інтересах громадського здоров’я через рекомендацію міністра охорони Ірландії. Про це оголосив виконавчий директор Ірландського футбольного союзу регбі Філіп Браун у середу.

«Ми негайно почнемо співпрацювати з нашими партнерами з «Шести націй», щоб розглянути можливість перенесення цих матчів. Я сподіваюся на отримання нової інформації щодо цього питання у найближчі дні», – цитує Брауна видання The Guardian.

Організатори «Джиро д’Італія» – щорічної багатоетапної велогонки – заявили, що наразі не впевнені у тому, що подія, запланована на 9 травня у Будапешті, зрештою відбудеться.

Під загрозою скасування також відкриття сезону автоперегонів «Формули-1», бо спалах коронавірусу продовжує поширюватися за межами Китаю, повідомляє The Guardian.

Гран-прі Китаю, запланований на 19 квітня, вже перенесли. Речник «Формули-1» заявив, що на даний момент планів перенесення інших гонок немає.

Олімпійські ігри

Коронавірус «загрожує зірвати найбільшу в світі спортивну подію», пише американська газета The New York Times.

На вихідних член Міжнародного олімпійського комітету Дік Паунд припустив можливість скасування цьогорічних Олімпійських ігор у випадку, якщо новий коронавірус не вдасться стримати до кінця травня.

Коронавірус і його вплив на Олімпійські ігри навіть став причиною потенційної дипломатичної суперечки з Японією після того, як кандидат у мери Лондона запропонував провести ігри у британській столиці.

«Лондон може приймати Олімпіаду у 2020 році. У нас є інфраструктура та досвід. І через спалах коронавірусу світ може потребувати нашої активізації», – написав Шон Бейлі у своєму твітері 19 лютого.

У відповідь губернатор Токіо Юріко Коїке наголосила, що недоречно робити коронавірус темою перегонів за посаду мера.

Олімпійські ігри заплановані на 24 липня – 9 серпня, а Паралімпіада, згідно з графіком, триватиме з 25 серпня по 6 вересня.

На брифінгу у середу генеральний секретар Кабінету міністрів Японії Йосіхіде Суґа заявив, що підготовка до Олімпійських ігор наразі проходить за планом, пише The New York Times. Видання припускає, що теоретично ігри змогли б перенести, або змінити локацію.

Поки організатори пильно стежитимуть за розвитком спалаху коронавірусу.

Олімпійські ігри до цього вже скасовували тричі – у 1916, 1940 та 1944 роках. Причиною тоді були світові війни.

«Перспектива скасування сьогодні, коли стільки сторін вклали мільярди доларів і роки праці і мають юридичні договори, здається майже немислимою», – зазначає газета.

«Євро-2020»

Занепокоєння також поширюються з приводу того, чи не доведеться зрештою скасовувати проведення «Євро-2020». Наразі організатори заявляють про те, що спостерігають за перебігом потенційної пандемії.

«Євро-2020» має розпочатися 12 червня у Римі та проходитиме у 12 країнах. Наразі найбільша кількість випадків інфікування в Європі припадає саме на Італію – понад 400 інфікованих і щонайменше 14 загиблих.

Через спалах вірусу якраз у розпал спортивного сезону урядові Італії вже довелося вирішувати питання проведення деяких футбольних матчів.

24 лютого міністр спорту Італії Вінченцо Спадафора заявив, що найближчі матчі італійського футбольного турніру серії «А» і щорічного європейського турніру «Ліга Європи» будуть проводитися без глядачів. Це рішення стосуватиметься стадіонів, розташованих в охоплених вірусом районах.

У понеділок президент турніру серії «А» Паоло Даль Піно також надіслав урядові лист із проханням, щоб матчі більше не відкладалися в постраждалих районах і проводилися без уболівальників.

«Якщо ці дані не дають нам різних ознак, можливо, з 2 березня ми не продовжимо заборону на спортивні змагання. Ми побачимо, як ситуація розвиватиметься в найближчі кілька днів», – заявив журналістам міністр спорту Вінченцо Спадафора.

«Ми на стадії очікування. Ми проводимо моніторинг по країні, і футбол повинен виконувати накази окремих країн», – заявив член виконавчого комітету УЄФА Мішель Ува.

Речник УЄФА заявив виданню The Daily Telegraph, що вони перебувають «у контакті з відповідними міжнародними та місцевими органами влади щодо коронавірусу та його розвитку» і що «наразі немає необхідності змінювати щось у запланованому розкладі».

Через спалах вірусу якраз у розпал спортивного сезону урядові Італії вже довелося вирішувати питання проведення деяких футбольних матчів
Через спалах вірусу якраз у розпал спортивного сезону урядові Італії вже довелося вирішувати питання проведення деяких футбольних матчів

Водночас через коронавірус перенесли не лише деякі спортивні події, але й, наприклад, такі заходи, як військові навчання.

США і Південна Корея через коронавірус перенесли спільні військові навчання, повідомляє агентство Yonhap.

Навчання мали відбутися у березні. Нові дати проведення навчань наразі не назвали.

Зазначається, що в армії Південної Кореї зафіксували 21 випадок захворювання на коронавірус, у той час як 9500 військових відправили на карантин. Коронавірус також підтвердили і в одного американського військового, який служить у Південній Кореї.

За даними Центру системних досліджень при Університеті Джонса Гопкінса, у Південній Кореї діагностували 1595 випадків зараження коронавірусом, 13 людей померли.

2019-nCov (COVID-19) належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби – легкий, в деяких – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем, у більш складних випадках спостерігається ядуха. Це може перерости в пневмонію, яка може стати смертельною. Більшість хворих видужують.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG