Доступність посилання

ТОП новини
Президент України Володимир Зеленський виступає із щорічним посланням до парламенту. 20 жовтня 2020 року
Президент України Володимир Зеленський виступає із щорічним посланням до парламенту. 20 жовтня 2020 року

Послання президента Зеленського Верховній Раді: тези та реакції

Головні тези послання президента України до парламенту у цитатах та реакції на них

Президент України Володимир Зеленський 20 жовтня виступив у Верховній Раді із щорічним посланням до парламенту «про внутрішнє і зовнішнє становище України».

Серед тем: протидія епідемії коронавірусу, шляхи встановлення миру на Сході України, деокупація Донбасу та повернення Криму, співпраця із міжнародними інституціями та країнами, які підтримують Україну, боротьба з корупцією, зміцнення народовладдя, проведення опитувань громадської думки, а також розвиток Збройних сил України і співпраця з НАТО.

Президент мав виступити зі щорічним посланням до Верховної Ради ще у квітні, але через епідемію коронавірусу обумовлене законодавством щорічне послання відклали.

Зараз в Україні щодня реєструється рекордна кількість хворих на COVID-19, є хворі і серед народних депутатів, але президент вирішив прийти у парламент і виступити.

Політичні оглядачі пов'язують цей крок із наближенням дати місцевих виборів, на яких змагаються представники політичних партій, зокрема і президентської політичної сили «Слуга народу».

Радіо Свобода вело пряму трансляцію із Верховної Ради і тут наводить головні тези виступу президента Володимира Зеленського.

«Шоу для телебачення»: міжнародні реакції на послання Зеленського до парламенту

Радіо Свобода публікує перші міжнародні реакції на виступ.

«Президент України Володимир Зеленський сьогодні виступив із зверненням до парламенту. А точніше, він прочитав своє звернення з телесуфлера. Вся подія була чисто шоу-постановою для телебачення, а не виступом перед парламентом», – написав у своєму твітері голова представництва німецького фонду Генріха Белля в Україні Сергій Сумленний в англомовному твіті.

Однак, є багато схвальних відгуків. Читайте про це тут

Зеленський про «державу у смартфоні»

«Не людина для держави, а держава для людини– головний принцип у стосунках між громадянином і державою. І ми хочемо, щоб держава була зручним сервісом», – заявив Володимир Зеленський, виступаючи 2- жовтня у парламенті.

«Мільйони українців користуються додатком «Дія». Україна – перша країна у світі, яка має цифровий паспорт. Десятки інших документів перейшли у цифровий формат, спрощуючи ведення бізнесу. Українці мають цифрові посвідчення водія», – розповів Зеленський.

За словами президента Зеленського, із 2021 року жодна установа не зможе вимагати паперових документів.

«Наша мета на найближчі роки – 100% державних послуг онлайн», – пообіцяв Зеленський і запевнив, що це вплине на зменшення корупції та залучення інвестицій.

У травні 2020 року застосунок «Дія» звинуватили у причетності до ймовірного витоку персональних даних громадян.

Адміністрація додатку «Дія» назвала це фейком.

«Фейк ньюз. Телеграм-бот UA Baza злив базу даних з 26 мільйонами водійських посвідчень. Чутки, що до цього причетна «Дія» безпідставні. Це неможливо навіть теоретично. Ось чому: «Дія» не має бази даних і не накопичує таку інформацію. Обсяги інформації, доступної у боті, в десятки, а то й сотні разів, перебільшує ту, з якою працює «Дія». Аналіз боту свідчить про використання старих баз даних, які вже не один рік доступні в Даркнеті. Йдеться про базу Приватбанку, а також інших приватних баз даних. Наприклад, в боті доступні паролі Вконтакте, Linkedin», – йдеться в Telegram-повідомленні застосунку.

«Незаконне використання персональних даних громадян недопустиме», – йдеться в повідомленні додатку «Дія».

Служба безпеки України розслідувала ситуацію із телеграм-ботом та доступних в ньому персональних даних.

Зеленський про співпрацю із НАТО

Президент Володимир Зеленський під час свого послання українського парламенту запевнив, що Україна продовжує втілювати стандарти НАТО для зміцнення своєї обороноздатності.

Він назвав такі кроки, які вдалося зробити:

  • «Україна отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями»
  • «Ми перевели Генштаб на типову структуру держав-членів НАТО»
  • «Ми успішно провели спільні навчання «Репід Трайдент»
  • «Ми продовжуємо втілення стандартів НАТО та сумісність наших військ з військами Альянсу»

Найголовніше, що ще треба зробити, за словами Зеленського – це «забезпечити максимально гідних умов для військових і їхніх сімей».

«Ми будуємо українське військо, яке зможе захистити на суші, у воді, в повітрі і кіберпросторі, щоб більше ні в кого не виникало думки, що можна посягнути на наш суверенітет... або відібрати в України частину територій без єдиного пострілу. Цього не буде ніколи», – пообіцяв Володимир Зеленський.

«Не розганяйте зраду» – Зеленський про армію

Прагнення встановити мир на Донбасі не означає, що влада не дбає про армію, наголосив президент Зеленський, виступаючи у парламенті.

«Навпаки, лише сучасне та боєздатне військо буде гарантом подальшого миру та запорукою безпеки України», – сказав Володимир Зеленський.

«Поряд із фейковими повідомленнями про повістки у військкомат, «страшилками» про розвал армії, є беззаперечні факти – у 2020 році бюджет на армію став найбільшим в історії України. У часи коронакризи він не зменшився ні на гривню», – заявив президент

«І не розганяйте, будь ласка, «зраду», що у 21-му році ми скоротимо кошти на військо. Не тому, що це неможливо, а тому, що бюджет ще не прийнято. Я не дозволю цього зробити. Як мінімум, ці кошти залишаться на рівні цього року, тобто понад 117 мільярдів гривень. Тобто на 15 мільярдів більше, ніж в епоху білбордів про армію», – сказав Зеленський і зіронізував, що мовляв «зекономили на білбордах».

Зеленський про «Укрспирт» та приватизацію

У своєму посланні парламенту президент України Зеленський повідомив про «ліквідацію монополії «Укрспирту»».

«Ми виведемо цю галузь із «тіні», зокрема минулого тижня приватизовано перший спиртовий завод, і необхідно продовжити цей процес, що в перспективі має збільшити надходження до бюджету майже у вісім разів», – сказав Зеленський.

«Ми почали масштабну приватизацію. Важливо: мова не про стратегічні об’єкти держави, а про сотні неефективних підприємств, де були лише корупція та борги. Вчора вони приносили державі збитки, а вже сьогодні – мільярди. Наприклад, готель «Дніпро», – розповів про ще один момент, який вважає здобутком своєї команди, Володимир Зеленський.

Зеленський про легалізацію грального бізнесу

Президент Зеленський 20 жовтня у своєму посланні до Верховної Ради прозвітував про закриття тисяч підпільних казино завдяки ухваленню закону про легалізацію грального бізнесу.

«Те, що роками існувало в тіні, вже наступного року, з першими ліцензіями, має принести в бюджет п'ять мільярдів гривень», – пообіцяв Володимир Зеленський.

Національне агентство з питань запобігання корупції розкритикувало підписаний президентом України Володимиром Зеленським закон «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» як такий, що створить корупційні ризики і не може бути реалізований.

«Впровадження закону в такій редакції призведе до появи корупційних схем під час отримання дозвільних документів, зробить неможливою чесну конкуренцію і прозорі правила діяльності у сфері азартних ігор», – наголошували в головному антикорупційному органі країни.

Читайте ще: Регулювати азартні ігри і лотереї в Україні буде спецкомісія, запуск її роботи уряд анонсує в листопаді

Зеленський прозвітував про побудоване і пообіцяв продовжити «велике будівництво»

Володимир Зеленський використав щорічне послання президента до парламенту, щоб прозвітувати перед місцевими виборами про те, що побудували в країні за час його президентства і вкотре згадав свою програму..

«Для реалізації пункту програми «Комфортна країна» ми почали «Велике будівництво», і це не просто назва чергової державної програми. Усі бачать, що в країні дійсно йде «Велике будівництво». Ми зшиваємо Україну не лише ідеями, не лише словами, а й дорогами та мостами. Цього року це 4 тисячі кілометрів доріг державного значення, 2 тисячі кілометрів доріг місцевого значення, 100 шкіл, 100 садочків, 100 спортивних об'єктів. І ми хочемо, щоб кожен регіон мав свою велику спортивну арену», – сказав Володимир Зеленський.

«Коли ми озвучили ці цифри на початку року, багато хто не вірив, але більшість із цих об'єктів уже готові. І до кінця року, як ми і обіцяли, ми виконаємо весь цей план.Інколи звучить критика, мовляв, ми закінчуємо деякі об'єкти попередньої влади. Ключові слова – «ми закінчуємо». Не затягуємо на роки, не розпилюємо кошти, а закінчуємо якісно і швидко. Приклад – лікарня Охматдит», – додав президент.

Також із парламентської трибуни президент Зеленський пообіцяв 20 жовтня, що «проєкт «Велике будівництво» не закінчиться після місцевих виборів, а стане ще масштабнішим. Крім нових доріг і шкіл, садочків, ми розпочнемо реставрацію українських замків, театрів, музеїв, об'єктів культурної та архітектурної спадщини України», – виголосив Зеленський.

Президента Зеленського та сформований ним і парламентською монобільшістю «Слуг народу» уряд критикують за нецільове використання коштів із «коронавірусного фонду», зокрема і на будівництво доріг та інших об’єктів інфраструктури, щоі дають можливість потенційному виборцю наглядно побачити роботу влади. Окрім того, кошти до «ковідного фонду» були зібрані внаслідок урізання видатків на розвиток інших сфер, зокрема сфери культури.

Зеленський про запровадження ринку землі

Президент України Зеленський у своєму посланні парламенту торкнувся теми продажу землі. За його словами, його команда змогла зробити «історичне рішення» і провести земельну реформу.

«Важлива наша обіцянка та, без перебільшення, історичне рішення – це запуск в Україні ринку землі. Величезний спротив цій реформі, маніпуляції та міфи, бажання політиків та окремих бізнесів зберегти «сірий» ринок, на якому за цей час ними було вкрадено 5 мільйонів гектарів землі. Ми зробили реформу для людей. Право купівлі отримають лише українці», – наголосив Володимир Зеленський.

За словами Володимира Зеленського, за той час поки блокувалося запровадження ринку землі, у держави було було вкрадено 5 мільйонів гектарів земель сільськогосподарського призначення. Цю цифру нещодавно озвучив голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко.

Президент Зеленський під час виступу у парламенті наголосив, що із запровадженням ринку землі введено обмеження розміру максимальної площі, якою може володіти одна особа. Крім того, наголосив він, створені пільгові умови для українських фермерів.

Згадав Зеленський і нещодавній указ про передачу сільськогосподарської землі з державної до комунальної власності, за яким, за його словами, місцеве самоврядування отримає у власність понад два мільйони гектарів землі, а кошти від землекористування зможе використати для розвитку місцевих громад.

Читайте ще: Рік монобільшості: «слуги народу» оцінили свою роботу у Верховній Раді

Зеленський про карантин і економіку

Президент Володимир Зеленський, виступаючи у парламенті 20 жовтня, заявив, що Україна пройшла перший етап карантинних обмежень із мінімальними втратами.

«Ми витримали перший етап та пройшли його з мінімальними втратами. Так, є прогнозоване скорочення економіки та ВВП, але воно торкнулося всіх країн світу. І порівняно з багатьма європейськими країнами наше падіння менше», – сказав Зеленський.

«Адаптивний карантин і менш суворі заходи безпеки були необхідні для відновлення економіки», – наголосив президент і додав, що українська влада «швидко змінила законодавство», щоб допомогти громадянам та підтримати бізнес у різних сферах. Йдеться, зокрема, про ухвалення законів, необхідних для продовження співпраці з МВФ та фінансової стабільності, сказав президент.

Президент Зеленський також нагадав, що влада закрила майже тисячу нелегальних заправок, і завдяки цьому, за його словами, офіційні мережі АЗС знизили ціни на бензин.

Також, сказав Зеленський, облікова ставка Національного банку України з 17% у квітні 2019 року знижена до 6%, що дало змогу зменшити кредитний відсоток іпотеки на житло та запровадити кредити для бізнесу під 5-7-9%.

За словами президента, менше, аніж за рік малий і середній бізнес отримали понад 10 мільярдів гривень.

Згадав Зеленський і про ухвалення закону про концесію й проведені конкурси для морських портів Ольвії та Херсону, а також залучення інвесторів з Катару, Грузії та Швейцарії.

Напередодні, заступниця голови Офісу президента Юлія Ковалів запевнила, що падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2020 році не перевищить 4,8%.

Відповідно до прогнозу Світового банку, у 2020 році українська економіка впаде на 5,5%, а МВФ каже про очікуване скорочення ВВП України на 7,2%.

Зеленський назвав «незадовільною» роботу правоохоронних органів у боротьбі із корупцією

Президент Володимир Зеленський у своєму щорічному зверненні до парламенту поклав відповідальність за «незадовільну» боротьбу із корупцією на антикорупційні і правоохоронні органи.

«Люди кажуть: «Весна прийшла, а де посадки?» Вірите чи ні, але саме цим питанням та словами, які не можна казати на телебаченні, я починаю кожну нараду з керівниками всіх правоохоронних органів», – сказав Зеленський.

Зеленського наголосив, що «створені всі умови», що повернули статтю про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, що є можливість конфіскації незаконних активів, є «повна оперативна незалежність НАБУ І САП, якої не було з 2015 року», є Вищий антикорупційний суд і відбулося «перезавантаження НАЗК».

І «політична воля є, і… законодавчі, оперативні, матеріальні, психологічні умови є», але реального результату немає, поскаржився президент України з парламентської трибуни.

І хоч, каже Володимир Зеленський, президент не має права втручатися у роботу правоохоронних органів, але «може давати їй оцінку»

«Моя оцінка – незадовільна. Але роботу правоохоронних органів можна й треба виправити», – наголосив Зеленський.

Він закликав парламентарів зосередитися на розробці антикорупційної стратегії на найближчі чотири роки.

«Я не заспокоюся! …Ми доведемо, що Україна без корупції – це не фантастика.., байдуже, скільки заради цього потрібно буде змінити генеральних прокурорів, міністрів чи інших керівників», – сказав президент у своєму щорічному посланні до парламенту.

Перед президентськими виборами 2019 року кандидат у президенти України Володимир Зеленський використав слогани «Весна покаже, хто де вкрав», і «Прийде весна – саджати будемо» у своїй передвиборчій кампанії.

Потім, після 100 днів свого президентства, Зеленський пообіцяв, що судові процеси над корупціонерами почнуться восени.

Тепер, перед місцевими виборами 25 жовтня. президент Зеленський оголосив, що хоче провести на виборчих дільницях всеукраїнське опитування, щоб дізнатися, зокрема, чи підтримують громадяни «ідею довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?».

  • 13 вересня колишній член фракції «Слуга народу», народний депутат Гео Лерос опублікував у соцмережі пост, що два дні тому НАБУ нібито затримало помічника депутата зі «Слуги народу» Олександра Юрченка за хабарництво. Наступного дня партії «Слуга народу» заявили про намір Юрченка написати заяву про вихід із фракції. В Офісі президента підтримали це рішення.
  • 15 вересня Національне антикорупційне бюро України закликало генерального прокурора Ірину Венедіктову підписати підозру народному депутату щодо «отримання неправомірної вигоди» за внесення пропозицій до одного із законопроєктів. Вона зробила це 17 вересня. Того ж дня Юрченка офіційно виключили з фракції «Слуги народу».
  • У НАБУ вказали, що раніше помічникові депутата повідомили про підозру в отриманні хабаря. 15 вересня цьому помічникові Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 1 млн 552 тисяч гривень застави.
  • У ВАКС повідомили Радіо Свобода, що підозрюваний вніс заставу 16 вересня в повному обсязі в 3 мільйони 1656 гривень.

Читайте тут: «Берегиня недоторканних?» Як Венедіктова блокувала розслідування проти ще одного «слуги народу»

Зеленський про «аудит держави»

Кабінет міністрів України найближчим часом має оприлюднити результати проведеного аудиту держави, повідомив під час свого звернення до Верховної Ради президент Володимир Зеленський.

«Ми намагалися зрозуміти, що не так було зроблено в управлінні економікою за багато років і як це виправити. Уряд провів повноцінний аудит держави і протягом двох тижнів представить його результати», – сказав Зеленський.

Разом із цим аудитом, за словами президента, уряд має презентувати стратегію економічного розвитку України до 2030 року.

«Україні потрібна повноцінна стратегія розвитку. Не на два, три, п'ять років. Досить вимірювати розвиток України політичними каденціями. Нам потрібно чітке бачення, куди і чому повинна рухатися наша економіка до 2030 року», – сказав Зеленський.

Зеленський про «опитування», «народовладдя» і «цинізм власників телеканалів»

У своє послання Верховній Раді президент Зеленський нагадав, що одним із пунктів його президентської програми було встановлення реального «народовладдя». Він сказав, що його команда «багато зробила» у цьому напрямку, зокрема, у плані децентралізації влади.

А зініційоване ним «опитування», сказав Володимир Зеленський, є теж кроком у цьому напрямку, бо дає можливість дізнатися «думку людей».

Президент України припустив, що «у суспільства накопичилися тисячі питань», на які потрібні відповіді. Він піддав критиці тих, хто каже, «що питати думку українців – небезпечно, бо людей задурять, бо в країні немає вільних, незалежних ЗМІ».

Продовжуючи думку, Зеленський звернувся прямо до народних депутатів: «Цинічно чути це від лідерів партій, присутніх у парламенті, які володіють одним – трьома, а інший – двома телеканалами».

Це звернення викликало оплески у частини парламентарів та вигуки обурення у іншої.

«Ви говорите, що український народ незрілий, він не готовий ухвалювати рішення. Та я нагадаю, що саме український народ зробив дві революції у 2004-му та 2014 роках, у результаті яких більшість із вас опинилися у цій залі», – наголосив Зеленський.

Зеленський дав зрозуміти, що від ідеї провести «всеукраїнське опитування» у день місцевих виборів 25 жовтня не відмовиться і що його команда має намір проводити такі опитування і надалі.

Читайте тут: Референдум у законі: Україна – не Швейцарія?

«Народовладдя в Україні буде. Всебічний доступ громадян до інформації задля прийняття рішення – буде. Це обов’язок держави. Люди повинні впливати на актуальні питання і для свого регіону, і для всієї країни. Робити це раз на тиждень, раз на місяць чи на рік, скільки буде потрібно», – наголосив президент України Зеленський.

Він нагадав, що «перший законопроект для народовладдя» вже поданий до Верховної Ради.

«Я закликаю всіх народних депутатів – дайте нарешті українцям реальний механізм, щоб формувати основні завдання для влади, впливати на рішення, відчувати свою причетність до змін. Відчувати, що їхня думка важлива не лише під час виборів. Це – справедливо», – сказав Зеленський із парламентської трибуни.

Зеленський про безвіз із Європейським Союзом і співпрацю із МВФ

Безвізовому режиму України з Європейським союзом нічого не загрожує, заявив президент України Володимир Зеленський у своєму посланні до Верховної Ради.

За його словами, «усі експерти відзначають, що цьогорічний саміт Україна – ЄС та спільна заява чи не вперше так яскраво підкреслюють партнерство України та Європи». Він наголосив, що в Європі «відзначають наші успіхи, зокрема і відчутний прогрес у виконанні Угоди про асоціацію».

«Усі передумови для промислового безвізу, угоди про спільний авіаційний простір з ЄС, поглиблення інтеграції українських ринків з європейськими, а ще – чіткий меседж: безвізовому режиму України з Європою нічого не загрожує. Хто б там що не казав. Це стосується співпраці з Міжнародним валютним фондом, яку ми продовжуємо. Так само, як і зі Світовим банком, так само, як і з ЄБРР», – заявив Зеленський.

Більше читайте тут: Зеленський: безвізу з Європейським союзом та співпраці з МВФ нічого не загрожує

Зеленський про Будапештський меморандум і переговори щодо Донбасу і Криму

«Мир на Донбасі та деокупація Криму – мої пріоритети. На жаль, у порядку денному «нормандського формату» ніколи не було питання Криму, але воно було і буде завжди у нашому порядку денному. Допоки Крим залишається окупованим, а українці та кримські татари там зазнають регулярних переслідувань, світ не має забути про Крим», – сказав Володимир Зеленський. виступаючи із щорічним посланням у парламенті 20 жовтня 2020 року.

Він згадав Будапештський меморандум, питання, пов’язане із яким, є серед п’яти питань зініційованого президентом «опитування». Ці питання Офіс президента хоче поставити тим, хто прийде на виборчі дільниці у ході місцевих виборів 25 жовтня.

«Можна скільки завгодно постити веселі меми про гарантії безпеки Будапештського меморандуму, однак це не поверне наші території. Ми шукаємо нові дієві інструменти для цього», – запевнив Володимир Зеленський.

«Ми повернули питання Крим у міжнародний порядок денний. Ми створюємо формат «Кримська платформа» – це координація міжнародних зусиль для захисту прав кримчан та деокупації півострова. Я вже предметно обговорив цю ініціативу з представниками Європейського Союзу, Великої Британії, Канади, Туреччини та іншими партнерами. Багато з них готові приєднатися та брати в ній активну участь», – повідомив Зеленський.

Президент Зеленський із парламентської трибуни також сказав, що після «встановлення миру» на сході України його команда має намір розпочати «безпечну реінтеграцію» Донбасу на основі наявного успішного міжнародного досвіду.

Зеленський анонсував, що буде «пакет законів про перехідний період».

Виступаючи із щорічним посланням до парламенту президент Зеленський весь час посилався на тези програми, з якою він ішов на вибори, а також критикував дії попереднього президента Петра Порошенка та його команди.

Читайте і дивіться тут: Україна без ядерної зброї: 25 років Будапештському меморандуму – фотогалерея

Зеленський про амністію і деокупацію

Амністія на Донбасі буде стосуватися не всіх, заявив президент Володимир Зеленський, виступаючи із щорічним посланням президента до парламенту.

«Страшне слово «амністія» – це не про всіх і не про уникнення відповідальності. А про мільйони наших громадян, на чиїх руках немає крові і які зараз фактично самі перебувають у заручниках в окупанта.

Їм потрібний чіткий сигнал, не варто боятися, гідне майбутнє – тільки з Україною», – сказав президент Зеленський.

Він наголосив, що влада має ухвалювати рішення, які наближають деокупацію, а громадяни мають розуміти, що буде після звільнення та повернення окупованих територій.

«Ми розпочнемо безпечну реінтеграцію...Це пакет законів про перехідний період, насамперед – про відповідальність», – так описав Зеленський своє бачення свого процесу деокупації Донбасу і Криму.

Читайте ще: Повернути окуповані території зможе лише сильна влада у Києві

Зеленський про «Слуг народу»

Президент Володимир Зеленський у своєму виступі у Верховні Раді – напередодні місцевих виборів – використав парламентську трибуну, щоб анонсувати поїздку 120 народних депутатів від партії «Слуга народу» на Донбас на 21 жовтня.

«Я дуже радий, що завтра 120 депутатів партії «Слуга народу» поїдуть на Донбас. Не в Туреччину, не на Мальдіви, як колись, депутати поїдуть на передову. І почують про ситуацію там не із соціальних мереж, а від наших військових та місцевих жителів», – сказав Володимир Зеленський.

Зеленського критикують за намагання врятувати рейтинг партії «Слуга народу», представники якої беруть участь у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. За попередніми оцінками, «слуги народу» поки мають мало шансів очолити найбільші міста України. З метою вплинути на виборців, вважають оглядачі, Володимир Зеленський анонсував і опитування у день виборів, яке не регулюється жодними законодавчими нормами.

Читайте тут:

«Запропоноване Зеленським опитування має суто пропагандистський характер» – Соколов (огляд преси)

43% українців будуть довіряти результатам опитування Зеленського на виборах – КМІС​

Зеленський про Крим і попередню владу

Президент України Зеленський заявив, що його команда робить все можливе, що «повернути Крим».

«А ті, хто без жодного пострілу здав Крим, мають сидіти». – заявив Володимир Зеленський із парламентської трибуни.

«Питання не у помсті, питання у справедливості. Відсутність почуття справедливості є основою недовіри до влади», – вважає Зеленський.

Читайте тут: Чому не втримали Крим: стенограма РНБО від 28 лютого 2014 року

Зеленський про припинення вогню на Донбасі

Друга тема щорічного послання президента до парламенту стосувалася ситуації на Донбасі.

«27 липня було оголошено про припинення вогню. Сьогодні режим тиші триває 86 день поспіль. Найдовше за роки війни», – заявив Зеленський.

«Чи ідеальний він? (режим тиші – ред.) – Ні. Чи є порушення? – Так. Чи є спроби його зірвати? – Безумовно, але треба визнати кількість пострілів суттєво зменшилась. За всі ці дні ми маємо 1 бойову втрату», – сказав президент, виступаючи із парламентської трибуни.

Володимир Зеленський нагадав, що це один із пунктів його програми – «мир на Донбасі».

Зеленського уже критикують, що він уперше порушив правило – не використовувати парламент для політичного піару перед виборами.

25 жовтня в Україні мають відбутися місцеві вибори, коли уперше місцевих очільників обиратимуть і за партійними списками.

Читайте ще:

Вибори у Слов'янську і Неля Штепа: яка ситуація у прифронтовому місті і чому все так?

Зеленський про протидію епідемії коронавірусу

Перша тема, якої торкнувся президент Володимир Зеленський у своєму щорічному зверненні – це протидія епідемії коронавірусу.

Спочатку Зеленський знову розкритикував те, що отримав у спадок від попередньої владної команди. Далі президент зазначив, що вважаю ситуацію із коронавірусом в країні контрольованою і навіть порівняв Україну з Німеччиною.

Серед здобутків своєї команди президент Зеленський назвав:

  • відновлення служби санітарних лікарів,
  • налагодження виробництва масок,
  • налагодження системи тестування та лікування хворих на COVID-19;
  • виплати лікарям за лікування «ковідних» хворих;
  • розробку ліків.

«Ми підвищили заробітні плати медикам, які протидіють COVID-19, до 300%. Так, через недосконалість бюрократичної системи з виплатами в регіонах були складнощі, але вони в минулому», – запевнив Володимир Зеленський.

За словами президента, саме «ефективні дії керівництва країни допомогли мінімізувати відсоток смертності від коронавірусу». В Україні він становить 1,9%, а мовляв, в інших європейських країнах цей показник у декілька разів вищий.

«Ми не радіємо і співчуваємо іншим. Більше того – не маємо права розслабитись. Протидія COVID-19 триває. Рекорди з кількості хворих фіксуються у світі щодня, на жаль, Україна не виняток. Адаптивний карантин і менш суворі заходи безпеки були необхідні для відновлення економіки. Та це не скасовує елементарних правил», – наголосив президент України, виступаючи у парламенті.

Зеленський закликав народних депутатів подякувати лікарям і зазвучали оплески.

Станом на 20 жовтня в Україні виявили понад 309 тисяч випадків захворювання на COVID-19. Померли 5786 людей, одужали – понад 129 тисяч.

Експерти заявляють про недосконалу систему тестування та статистичного обліку інфікованих коронавірусом, хворих на COVID-19 та смертності від нього в Україні.

Зеленський: «талмуди роздавати не буду»

Президент Володимир Зеленський розпочав своє послання до Верховної Ради із того, що повідомив – текст послання не будуть роздавати, як це було раніше, у паперовому вигляді, а народні обранці зможуть його завантажити за посиланням через QR-код.

Також текст послання буде оприлюднений на сайті Офісу президента.

Далі Володимир Зеленський покритикував попередню владу, зазначивши, що роботу його команди критикують за те, «чого самі не зробили».

Дивіться трансляцію тут

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG