На біржі ПФТС п'ятирічні держоблігації б'ють рекорди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На біржі ПФТС п'ятирічні держоблігації б'ють рекорди

Фондовий ринок
1120
Останній аукціон вересня на біржі ПФТС закінчився черговим рішенням Міністерства фінансів задовольнити частину попиту на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) і продовжити зниження процентних ставок.
За даними ПФТС, виявилося рекордним розміщення 5-річних держоблігацій, що цього разу дозволило залучити в бюджет 12.9 млрд грн.
Облігації з термінами обігу від п’яти місяців до двох років отримали незначний попит, 0,6 млрд грн, але і він був задоволений частково. Мінфін не міг скористатися обмеженням пропозиції, бо попит був меншим, але все одно відхилив частину заявок. Від трьох випусків було залучено лише 0,3 млрд грн.
При цьому ставки за 5-місячними ОВДП перетнули межу 16%, за 11-місячними – наблизилися до 15%, а за 2-річними – зупинилися на рівні 15,5%.
Найбільш активним стало розміщення 5-річних облігацій, які Мінфін виставляє на аукціон тільки раз на місяць. Вчора, 26 вересня, цей випуск встановив відразу кілька рекордів.
Так, він отримав 77 заявок, з яких задоволено було 55, а до цього найбільшу кількість було зафіксовано в липні, 36 і 32 заявки відповідно. Також вчорашній попит перевищив липневе розміщення і за обсягом, зібравши 14,6 млрд грн, тоді як два місяці тому — 11,1 млрд.
Третій рекорд став результатом рівнів ставок у заявках і рішення Мінфіну. Було розміщено 12,3 млрд грн облігацій за номіналом і залучено до бюджету 12,9 млрд грн, що теж перевищило обсяги липневого розміщення.
Вартість залучених коштів від цих інструментів знизилася до менш ніж 15%, бо середньозважена прибутковість була зафіксована на рівні 14,75% при ставці відсікання 15%. Такий рівень прибутковості — 5,3 млрд грн — отримали покупці цих облігацій, які купували їх за неконкурентними заявками.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас