20:37 26.07.2018

Парламент Молдови прийняв радикальну податкову реформу

2 хв читати
Парламент Молдови прийняв радикальну податкову реформу

Парламент Молдови прийняв в четвер без обговорення, одразу в двох читаннях радикальну податкову реформу.

Як передає кореспондент "Інтерфаксу" з парламенту Молдови, за прийняття документа проголосували всі 56 депутатів (із 101) правлячої коаліції, присутні в залі засідань. Усі опозиційні фракції бойкотували засідання в знак протесту проти того, що закони не обговорювалися і були роздані депутатам в останній момент.

Голова парламенту Молдови Андріан Канду, який представив законодавчу ініціативу правлячої Демократичної партії, зазначив, що "мала податкова реформа" передбачає, зокрема скорочення ПДВ для готелів, ресторанів і кафе з 20% до 10%. Підприємства, чий дохід менше 1,2 млн. леїв (60 тис. євро), будуть платити операційний податок у 4%. Інші зможуть вибрати між роботою в загальному режимі або спеціальному, який має на увазі прибутковий податок у 12%, обов'язкову реєстрацію в якості платника ПДВ зі зниженням його розміру до 10%.

Закон передбачає також зниження прибуткового податку для фізичних осіб з 18% до 12% шляхом встановлення єдиної ставки, зниження внеску роботодавця до бюджету державного соціального страхування з 23% до 18%. Ті, хто отримують зарплату в розмірі прожиткового мінімуму (1 862,4 леїв - трохи більше 110 доларів в 2017 році), більше не платитимуть податки.

Крім цього, таксисти, які отримують менше 10 тис. леїв на місяць, платитимуть фіксований податок у 500 леїв на місяць, а відрахування в соціальний і медичний фонд будуть розраховуватися за спеціальною формулою.

Закон також передбачає збільшення терміну репатріації валюти з двох до трьох років, включаючи трирічний термін репатріації для інших контрактів.

"Від цих змін користь у першу чергу відчують малозабезпечені громадяни та люди середнього достатку. Деякі почали спекулювати на цю тему, кажучи, що вигоду отримають багаті, але це не так, оскільки вони обкладаються ще й податком на розкіш", - заявив А.Канду.

Для залучення грошей з тіньової в реальну економіку, парламент прийняв рішення, що фізичні особи можуть добровільно заявити про незадеклароване майно. Вони мають вказати джерело доходу і сплатити збір у розмірі 3% від вартості майна, лібералізованого до 10 грудня 2018 року.

Прийнятий закон вступає в силу з 1 жовтня 2019 року.

Опозиція вважає, що влада навмисно пішла на прийняття податкової реформи, переслідуючи дві мети. З одного боку, вона хоче провести популістську реформу з метою залучення виборців перед парламентськими виборами; з іншого - узаконити кошти, вкрадені в 2014 році з банківської системи Молдови.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА