Вечір мілітарної поезії в Музеї-Арсеналі - відділі Львівського історичного музею

Автор: Lviv Historical Museum | 01 травня 2018 15:05 |



27 квітня у
Музеї-Арсеналі - відділі Львівського історичного музею відбувся «Вечір мілітарної поезії». У гості до музею завітав Аббас Шокрі, журналіст та перекладач, іранець за походженням, який вже більше 30 років живе і працює в Норвегії, де заснував невелике видавництво творів персомовної літератури та перекладів, які не можуть бути опубліковані в Ірані через цензуру.


 


 

Він приїжджав на кафедру сходознавства ЛНУ ім.І.Франка, щоб прочитати кілька лекцій про сучасну перську літературу. За пропозицією старшого наукового співробітника ЛІМ Тараса Рака та за сприяння керівника Львівської школи художнього перекладу Надії Вишневської пан Шокрі взяв участь у «Вечорі мілітарної поезії».

 

Розпочавши з уривків перекладу класичного твору - "Шах-наме" Фірдоусі (10-11 ст.) - біля вітрини з іранською зброєю, А.Шокрі (перською) та Н.Вишневська (українською, переклад М.Ільницького) читали про те, як витязь Сам, дід Рустама, воював із Ґорґсарами. Потім уривок із описом з туранцями, де Заль, батько Рустама, мстився за страту шаха Навзара.


 Під час другої частини вечора присутні послухали поезії пана Шокрі  – спогади ірано-іракської війни. Герої поезій: дитина під уламками власного дому, наречена загиблого солдата, люди розбомблених міст. Останній вірш циклу називався "Кипариси танцюють". Кипарис -  високий, прямий і не гнеться від вітру - це символ стійкості та відваги бійців. Переклала твори Надія Вишневська, яка й представила їх слухачам в українській версії. Після вечора відбулася екскурсія для п.Шокрі та гостей із кафедри сходознавства ЛНУ ім.І.Франка.

 

Ось такий гарний симбіоз музейної зброї і мілітарної поезії відбувся у Музеї-Арсеналі. Сподіваємося, що подібні вечорі, творчі зустрічі будуть проходити в музеї регулярно, а їхніми активними учасниками, слухачами будуть як працівники музею, так і відвідувачі.

 Фото: Руслан Кошів, відео: Надія Вишневська

 

Руслан Кошів, ст. наук. співроб. ЛІМ

За сприяння Надії Вишневської

 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень