Доступність посилання

ТОП новини

Росія не пройде: кораблі НАТО ‒ проти агресії в Чорному морі


Флагманський корабель Шостого флоту США Mount Whitney
Флагманський корабель Шостого флоту США Mount Whitney

9 липня стартували українсько-американські військові навчання «Сі Бриз-2018». Окрім організаторів, у маневрах беруть участь 17 країн: Болгарія, Великобританія, Грузія, Греція, Данія, Естонія, Індія, Італія, Канада, Литва, Молдова, Норвегія, ОАЕ, Польща, Румунія, Туреччина, Швеція. Всього до навчань залучили більше ніж 2000 осіб.

Навчання «Сі Бриз-2018» триватимуть до 21 липня в північно-західній частині Чорного моря ‒ в портах, на аеродромах і полігонах Одеської, Миколаївської, Херсонської областей. При цьому практичні дії сил розраховані на кілька днів, а решту часу вони займуться плануванням операції, підготовкою корабельного та авіаційного складу, берегових підрозділів. Організатори окремо підкреслюють, що українські військово-морські офіцери працюватимуть на борту американського командного корабля «Маунт Вітні».

Контр-адмірал, начальник штабу ‒ перший заступник командувача Військово-морських сил Збройних сил України Андрій Тарасов пояснює, чому українським офіцерам важливо пройти навчання на борту корабля США.

Навчання «Сі Бриз» із 2014 року є фактором стримування агресії Росії на морі
Андрій Тарасов

– По-перше, це демонстрація потужної підтримки з боку США в нашій боротьбі за незалежність і забезпечення нашого суверенітету. По-друге, це можливість попрацювати нашому штабові, органу військового управління на сучасному обладнаному командному пункті безпосередньо в морі. Це дуже серйозна складова нашої підготовки, вона буде ефективною. Тому для нас саме поява українських учасників на кораблі «Маунт Вітні» дуже важлива. Навчання «Сі Бриз» із 2014 року є фактором стримування агресії Росії на морі. Присутність кораблів НАТО в Чорному морі й такої потужної корабельної складової під час «Сі Бриз» ‒ дуже й дуже серйозна підтримка України та наших Військово-морських сил для протидії намірам Росії.

Контр-адмірал Андрій Тарасов вітає випускників Інституту військово-морських сил
Контр-адмірал Андрій Тарасов вітає випускників Інституту військово-морських сил

Андрій Тарасов зазначає, що з боку ВМСУ в навчаннях бере участь 21 корабель, разом із фрегатом «Гетьман Сагайдачний» і малими броньованими катерами, а від Держприкордонслужби ‒ дев'ять кораблів і катерів.

Капітан другого рангу запасу, колишній флотський журналіст із Севастополя Олександр Шталтовний вважає, що навчання «Сі Бриз» дозволили зберегти український флот після анексії Криму й навіть надати йому нового імпульсу.

Навчання «Сі Бриз» дозволять остаточно реанімувати Військово-морські сили України, підняти їхній тонус, зробити їх сучасними
Олександр Шталтовний

– Після 2014 року Військово-морські сили України опинилися на межі знищення, а подальше переформування залишків ВМСУ, їхня мобілізація в Одесі та Миколаєві дозволило все ж врятувати флот. Як на мене, «Сі Бриз» втратив свою міць і водночас набрав політичної ваги, демонструючи агресору міцний політичний союз США та України. Навчання отримали друге дихання, і сьогодні можна сказати, що «Сі Бриз-2017», «Сі Бриз-2018» і подальші дозволять остаточно реанімувати Військово-морські сили України, підняти їхній тонус, зробити їх сучасними ‒ і що найголовніше в процесі навчань взаємозамінними з флотами не тільки США, але й країн НАТО.

Однак Олександр Шталтовний непокоїться, що непередбачувані результати зустрічі президентів США і Росії 16 липня можуть зруйнувати досягнення «Сі Бриз» за 20 років.

«Сі Бриз-2017»: бойове злагодження
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков переконаний, що дії американських військових важливіші за слова американських політиків.

Незважаючи на суперечливі заяви, США продовжують політику підтримки України та протидії Росії
Микола Бєлєсков

– Сам факт проведення «Сі Бриз» говорить про те, що, незважаючи на суперечливі заяви, США продовжують політику підтримки України та протидії Росії. Чорне море ‒ один із 18 основних регіонів світового океану, де Сполучені Штати вважають за необхідне мати свою постійну присутність. На тлі психозу з приводу майбутньої зустрічі Трампа та Путіна це дуже хороший сигнал. Участь «Маунт Вітні» має й стратегічне, й політичне значення: флагманський корабель не просто бере участь в «Сі Бриз» ‒ із нього керують навчаннями. Це апріорі правильно, тому що в разі загострення в Чорному морі все так і відбуватиметься.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG