15:54 27.06.2018

Декларації з сімейними лікарями підписали 23% киян

2 хв читати
Декларації з сімейними лікарями підписали 23% киян

Декларації з сімейними лікарями підписали понад 670 тис. киян, що становить близько 23% жителів столиці, повідомляє прес-служба Київської міськдержадміністрації (КМДА).

За інформацією директора департаменту охорони здоров'я КМДА Валентини Гінзбург, найактивнішими в підписанні декларацій стали жителі Дніпровського і Дарницького районів, де декларації підписала майже третина населення.

"Значно повільніше справа йде в Печерському і Солом'янському районах", - сказала вона.

При цьому в КМДА відзначають активність столичних медиків. Так, декларації з пацієнтами підписують 95% київських терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів.

В.Гінзбург нагадала, що, підписавши декларацію, громадяни мають право на безкоштовне отримання низки медичних послуг первинної медичної допомоги, зокрема, спостереження за станом здоров'я дорослих і дітей, проведення діагностики та лікування, надання невідкладної медичної допомоги, направлення для надання вторинної або третинної медичної допомоги, вакцинація згідно з календарем профілактичних щеплень, спостереження за неускладненою вагітністю, окремих послуг паліативної допомоги, ведення первинної облікової документації, оформлення довідок та листів непрацездатності.

Водночас вона нагадала, що громадяни, які не підписали декларацію, також отримуватимуть медичну допомогу, однак заробітна плата конкретного лікаря залежатиме від кількості у нього пацієнтів.

Як повідомлялося, за підсумками "першої хвилі" підписання договорів з Національною службою здоров'я України (НСЗУ) вже з 1 липня працювати за новою системою фінансування почнуть 149 бюджетних та установ первинної медичної допомоги в 22 областях, а також 12 приватних клінік. Ці установи охоплюють близько 20% населення України. Другий етап підписання договорів з НСЗУ буде оголошено після 25 липня.

Новий механізм фінансування передбачає введення принципу "гроші йдуть за пацієнтом", згідно з яким пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця прописки. Лікар, в свою чергу, отримує дохід, який залежить від кількості пацієнтів, які підписали з ним декларації. За оцінками Міністерства охорони здоров'я, створення конкуренції між медичними установами, а також лікарями, надасть можливість поліпшити якість медичних послуг і значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.

Базовий тариф за пацієнта, який підписав декларацію з лікарем, становить 370 грн. До нього застосовуються вікові коефіцієнти: за дитину до 5 років - 4 (1480 грн), для дітей від 6 до 17 років - 2,2 (814 грн), для дорослих від 18 до 39 років - 1 (370 грн), для дорослих від 40 до 64 років - 1,2 (444 грн), для людей, старших за 65 років - 2 (740 грн).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Загони швидкого реагування Українського Червоного Хреста допомагають евакуювати жителів підконтрольних Україні районів Донецької області

Перші з 15 закуплених у 2023 р. лінійних прискорювачів будуть поставлені наприкінці червня - гендиректор МЗУ

Рада ухвалила за основу законопроєкт, що обмежує взаємодію медиків із фармкомпаніями

Перші з 15 закуплених у 2023 році лінійних прискорювачів будуть поставлені наприкінці червня

Усі онкопрепарати за контрактами 2023 р. закуплено й розвезено по лікарнях

Farmak зазнає дефіциту кадрів через мобілізацію працівників-чоловіків

Медмережа "Добробут" відкрила дві власні діагностичні лабораторії

Проєкт постанови уряду про діяльність онлайн-сервісів цінових агрегаторів медикаментів буде доопрацьовано

Superhumans Center отримав EUR4,7 млн від МЗС Нідерландів для відкриття реабілітаційних центрів в Україні

До сфери управління МОЗ перейшли вже 16 обласних бюро судмедекспертизи

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА