Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Від сьогодні Україна закрила державний кордон


На українсько-польському кордоні 27 березня сталася складна ситуація. З польської сторони були тисячі українців, які намагались в’їхати до України
На українсько-польському кордоні 27 березня сталася складна ситуація. З польської сторони були тисячі українців, які намагались в’їхати до України

Тисячі українців на польському кордоні. Людей нон-стоп вивозили автобусами і пропускали пішоходів

На українсько-польському кордоні 27 березня сталася складна ситуація. З польської сторони – тисячі українців, які намагались в’їхати до України. З пунктів пропуску в Краковці, Рава-Руській і Ягодина постійно курсували автобуси і буси, які перевозили людей, а вже під вечір того ж дня на кордоні почали пропускати пішоходів.

Із 28 березня Україна повністю закриває державний кордон та припиняє всі пасажирські перевезення. Про це напередодні заявив президент Володимир Зеленський. Про громадян України, які залишилися за кордоном, за словами Зеленського, дбатимуть дипломатичні представництва та українська діаспора.

Тисячі українців намагаються перетнути українсько-польський кордон – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Коронавірус коштуватиме Україні від 4% до 10% ВВП – Сергій Фурса

Наслідки боротьби з коронавірусом можуть коштувати Україні, за попередніми оцінками, від 4% до 10% ВВП, прогнозують економісти. І без фінансової підтримки Міжнародного валютного фонду (МВФ) коштів на лікування та допомогу українцям точно не вистачить.

Відтак власники бізнесів закликають депутатів вже під час найближчої позачергової сесії, що запланована на 30 березня, проголосувати так званий «антиколомойський» законопроєкт, як основну вимогу МВФ до України, адже зупинка економічної активності через карантин впливає на економіку в цілому і позначається на благополуччі населення. Читайте детальніше тут.

При районних лікарнях створять бригади, які будуть виїжджати до людей з підозрою на COVID-19

При центральних районних лікарнях створять мобільні бригади лікарів, які виїжджатимуть на виклики до людей з підозрою на коронавірусне захворювання COVID-19. Про це на брифінгу повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«Дано доручення створити при центральних районних лікарнях мобільні бригади, які складатимуться з водія і медичних працівників, для того, щоб на виклики сімейного лікаря, екстреної медичної допомоги, а також інших медичних працівників ця бригада приїжджала додому до людей, у яких буде підозра на коронавірусну хворобу, для забору зразків для проведення досліджень у вірусологічних лабораторіях», – зазначив він.

За його словами, таким чином людям із симптомами COVID-19 не треба буде самостійно відвідувати лікаря чи медичні заклади.

США вийшли на перше місце у світі за кількістю підтверджених випадків COVID-19

Сполучені Штати випередили Китай та Італію за кількістю підтверджених випадків коронавірусу. Нині, за даними, що їх збирає університет Джонса Гопкінса, США має понад 85 900 позитивних тестів. За даними на 27 березня, США обігнали Китай (81 782 випадки) та Італію (80 589). Щоправда, кількість померлих від COVID-19 (1300 смертей) суттєво відрізняється від смертності у Китаї та Італії – 3 291 та 9 134 відповідно. І поки штат за штатом запроваджують дедалі жорсткіші заходи карантину, президент США Дональд Трамп обіцяє «швидке повернення» до звичного життя.

У Боріса Джонсона підтвердили Covid-19: він керує урядом Великої Британії онлайн

Британський прем’єр Боріс Джонсон пройшов тест на Covid-19 у своїй резиденції на лондонській Давнінґ-стріт 10. Тест показав інфікування коронавірусом.

У голови уряду Сполученого Королівства протягом останніх 24 годин спостерігається підвищена температура і тривалий кашель. Джонсон самоізолювався, проте і надалі очолюватиме роботу британського уряду, працюючи онлайн та у режимі відеоконференцій. Детальніше читайте тут.

Голова поліції Києва захворів на COVID-19, такий же діагноз у 3 поліцейських і курсанта

Захворювання на коронавірусну інфекцію підтверджено у трьох поліцейських та курсанта, а також у голови столичного управління Нацполіції Андрія Крищенка, передає пресслужба Нацполіції.

«Захворювання на коронавірусну інфекцію підтверджено у трьох поліцейських та курсанта. Такі випадки зафіксовані в Івано-Франківському і Бердянському відділах поліції та у Головному управлінні Національної поліції у місті Києві. Усі службові приміщення, де несли службу поліцейські, належним чином продезінфіковані. Перший випадок захворювання виявлений у дільничної поліцейської на Івано-Франківщині, другий – у начальника одного із структурних підрозділів поліції Києва. 27 березня, лабораторно підтверджено захворювання у курсанта, який проходив практику у Бердянському відділі поліції, та у начальника поліції Києва Андрія Крищенка», – йдеться в повідомленні.

За даними Нацполіції, поліцейські встановили коло осіб, які контактували протягом інкубаційного періоду із хворим Крищенком, усі вони проінформовані про потенційний ризик захворювання та перебувають на самоізоляції. Приміщення столичного главку належним чином продезінфіковані, додали у поліції.

У НБУ пояснили, що кредитні канікули для клієнтів не працюватимуть автоматично

Кредитні канікули для клієнтів українських банків не передбачають автоматичного режиму, тому для отримання пільгового обслуговування за кредитами позичальнику необхідно дистанційно звернутись до банку, повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

«Автоматично кредитні канікули не працюють. Ви повинні звернутись до банку, пояснити ситуацію й підтвердити, що тимчасово частково або повністю втратили дохід через карантинні заходи», – сказала Рожкова.

Вона додала, що напередодні правління НБУ затвердило універсальні рекомендації для банків щодо кредитних канікул, згідно з якими позичальники, які частково або повністю втратили дохід через карантин, можуть претендувати на пільгове обслуговування за кредитами. При цьому вона зазначила, що звернутись до банку можна дистанційно, і їхати до відділення для цього не потрібно.

Північна Македонія вступила в НАТО

Північна Македонія офіційно вступила в НАТО і стала 30-м членом Північноатлантичного союзу.

Усі формальності з її вступом завершилися з передачею на зберігання до Державного департаменту США в Вашингтоні документа про приєднання.

«Тепер Північна Македонія стала членом родини НАТО з тридцяти держав і майже мільярда людей», – сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Гроші на кордоні. З життя закарпатських митників (розслідування)

«Ми приб’ємо «контрабас» – обіцяв Володимир Зеленський у фільмі до ста днів його президентства. Розраховував здійснити це ще до кінця 2019-го – коли, мовляв, «буде реформована митна й податкова служби». У грудні 2019 року дійсно була створена Державна митна служба або, як її називають, «нова митниця», керівником якої став Максим Нефьодов. На початку березня Зеленський заявив: «Виглядає так, що в цьому бою контрабанда відправила митницю в нокаут».

Нині українська митниця переживає перехідний період. Державна фіскальна служба, до складу якої входили територіальні органи митниці – перебуває у стані ліквідації з травня минулого року. А нова структура ще не запрацювала на повну силу. На прикладі Закарпаття видно – це призводить до того, що митницю тут контролює така собі суміш старих та нових кадрів. Стиль життя деяких із них, як встановили «Схеми в регіонах», викликає сумнів щодо прозорості та доброчесності їхньої роботи. Читайте розслідування тут.

Онлайн-розваги на карантині: казки Полякової, вечірки, спектаклі і концерти на дивані

Одними з тих, хто страждає від запровадження обмежень через поширення коронавірусу, є сфера культури та розваг. Втім, вони не розгубилися і запропонували людям на самоізоляції дивитися вистави, концерти та виступи онлайн! Ми ж зібрали їх в одному матеріалі!

Не дозволяйте собі сумувати!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG