Кабмін хоче запровадити ще одну довідку для отримання водійських прав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін хоче запровадити ще одну довідку для отримання водійських прав

Технології&Авто
3056
Запровадити медико-психологічне оцінювання при отриманні водійських прав має намір Кабінет міністрів. Уряд затвердив план підвищення безпеки дорожнього руху до 2020 року. Розробкою заходів займуться МВС, Мінінфраструктури та Міністерство охорони здоров’я.
Раніше у МОЗ заявляли про розробку гармонізації національних стандартів медичного огляду кандидатів у водії згідно з європейськими нормами. Йшлося про систематизацію профілактичних наркологічних, обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів громадян.
Як здійснюватимуть психіатричний огляд кандидатів у водії – в уряді ще вирішують. Україна могла б запозичити іноземний досвід та запровадити тестове опитування, вважає член комітету Верховної Ради з охорони здоров’я Оксана Корчак
“Має бути експертиза, чи людина не психічно хвора, чи не вживає наркотики та алкоголь. Щоби позбутися корупції у комісіях, які можна за гроші пройти, потрібні тести. У більшості цивілізованих країн використовують саме тести”, – сказала Корчак.
Зараз під час проходження медичної комісії лікарі перевіряють у базах, чи є громадянин на обліку у психіатра. Утім цього може бути недостатнім, вважає директор автошколи EasyDrive Анна Кушнарьова. На її думку, майбутні водії мають ретельніше перевірятися на адекватність.
Майже у всіх країнах-членах ЄС пройти медогляд для отримання водійського посвідчення простіше, ніж в Україні.
В Австрії медичний огляд водіїв-непрофесіоналів триває до 15 хвилин. Заявник заповнює медичну декларацію в присутності лікаря. Якщо він не має проблем зі здоров’ям і перебуває під наглядом лікаря, додаткові обстеження не потрібні.
У Франції медогляд проводить лікар загальної практики, який пройшов триденний тренінг з дорожньо-транспортної медицини. За необхідності до огляду можуть залучати вузьких фахівців.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас