17:02 27.02.2019

Майже 3/4 українців проголосували б на референдумі за вступ України до ЄС - соцопитування

2 хв читати
Майже 3/4 українців проголосували б на референдумі за вступ України до ЄС - соцопитування

Вступ України до Європейського Союзу станом на лютий 2019 р. підтримують близько половини всіх жителів країни і майже три чверті тих, хто взяв би учать у відповідному референдумі, свідчать дані соцопитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Згідно з оприлюдненим у середу релізом, відповідаючи на запитання, як би вони вчинили, якби зараз відбувся референдум щодо вступу України до ЄС, 51% зазначили, що вони б проголосували за вступ, 23% - проти, і 26% - не визначилися, або не брали б участі в голосуванні.

"Тобто якщо б ті, хто не визначився, як голосувати, не прийшли б на референдум щодо вступу до ЄС, у голосуванні взяли б участь близько 74% всіх, хто має право голосувати і проживають на територіях, контрольованих владою України, і отримані голоси розподілилися б таким чином (власне, саме ці показники найбільш наближені до можливих результатів референдуму, якби він проводився в лютому 2019 р): за вступ до ЄС - 70% голосів, проти - 30%", - зазначається в релізі.

Порівняно з опитуванням вересня 2017 р., що проводилося незабаром після прийняття рішення про безвіз, і коли був зафіксований піковий рівень готовності населення проголосувати за вступ України до ЄС (57% населення за, 17% - проти), наразі відсоток готових проголосувати "за" щодо референдуму дещо знизився, повернувшись до колишнього рівня, який був до отримання безвізу (в лютому 2017 р. за вступ до ЄС були готові проголосувати 49%, зараз - 51%, різниця - у межах похибки).

При цьому, як і раніше, ставлення до питання вступу України до ЄС помітно різниться, залежно від регіону. У західних і центральних областях відсоток прибічників вступу до ЄС суттєво переважає над відсотком супротивників, у південних областях їх приблизно порівну, а на сході більше тих, хто проти вступу до ЄС, ніж тих, хто за.

КМІС провів власне всеукраїнське опитування громадської думки з 8 до 20 лютого 2019 р. Методом особистого інтерв'ю опитано 2042 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (окрім АР Крим) за чотириступінчастою стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України, старшого за 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося лише на території, контрольованій українською владою.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,3% для показників, наближених до 50%, 2,8% - для показників, наближених до 25%, 2,0% - для показників, наближених до 10%, 1,4% - для показників, наближених до 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Джонсон про удари американською зброєю по РФ: Треба дозволити Україні вести війну так, як вони вважають за потрібне

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА