16:52 08.05.2020

Посол України в Німеччині вшанував пам'ять жертв Другої світової війни і закликав побудувати в центрі Берліна меморіал українським жертвам нацизму

2 хв читати
Посол України в Німеччині вшанував пам'ять жертв Другої світової війни і закликав побудувати в центрі Берліна меморіал українським жертвам нацизму

Посол України в Німеччині Андрій Мельник вшанував пам'ять жертв Другої світової війни, серед яких понад 8 млн українців, поклавши вінки і квіти до монумента радянським воїнам у Тиргартені й закликавши Бундестаг, сенат і мерію Берліна побудувати в центрі міста меморіал українським жертвам націонал-соціалізму.

"Досі ми ввічливо, можливо, занадто ввічливо просили наших німецьких друзів і партнерів встановити пам'ятник восьми мільйонам українських жертв нацизму в центрі Берліна. Поки що відповіді не було. Відтепер ми більше не будемо просити, а будемо вимагати, щоб ці українські жертви війни німецького поневолення були, нарешті, гідно відзначені", - сказав посол в ефірі провідного німецького радіо Deutschlandfunk у п'ятницю, повідомили в посольстві України в Німеччині агентству "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, в дипустанові наголосили, що у цього меморіалу, біля Бранденбурзьких воріт, уже шостий рік поспіль саме 8 травня посольство України організовує спільно з німецькими партнерами, представниками іноземних дипломатичних місій та членами української громади церемонію вшанування пам'яті всіх жертв Другої світової війни та відзначення особливого внеску України в перемогу над націонал-соціалізмом.

"Цього року, враховуючи пандемію коронавірусу, церемонія відбулася в новому форматі з дотриманням певної дистанції, проте в неймовірно зворушливій атмосфері, наповненій почуттям вдячності перед попередніми поколіннями за внесок у побудову демократичного ладу в Європі й одночасно відповідальності перед наступним поколінням щодо передання їм цього гіркого досвіду для уникнення помилок у майбутньому", - наголосили в посольстві.

Зокрема, до церемонії вшанування пам'яті жертв Другої світової в центрі Берліна на особисте запрошення посла Мельника приєдналися віце-президент німецького Бундестагу Клаудія Рот (зелені), бургомістр Берліна Міхаель Мюллер, президент парламенту Берліна Ральф Віланд, державний секретар з питань Європи МЗС ФРН, член федерального уряду Міхаель Рот, більше ніж 20 депутатів парламенту, іноземні посли та керівники дипмісій, столичних фондів і музеїв, громадських організацій, члени української громади тощо.

Хвилиною мовчання в п'ятницю було відзначено 60 млн жертв, загиблих у воєнні роки, серед яких понад 8 млн українців. У посольстві нагадали, що проти загарбників боролися понад 6 млн українців у лавах Червоної армії, а 250 тис. - у збройних силах антигітлерівської коаліції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА