Доступність посилання

ТОП новини

Якщо документ ухвалять, то це буде один із найсерйозніших пакетів санкцій проти Росії – Мамонов


Огорожа з колючим дротом і російський прапор Росії біля консульства Росії в Харкові, 18 березня 2018 року
Огорожа з колючим дротом і російський прапор Росії біля консульства Росії в Харкові, 18 березня 2018 року

Гості програми «Ваша Свобода»: Микола Бєлєсков, заступник директора Інституту світової політики; Роман Мамонов, журналіст «Голосу Америки»; Дмитро Некрасов, російський економіст.

Група сенаторів США пропонує нові санкції проти Росії. Як заявив республіканець Ліндсі Грем, мета – змусити Путіна припинити втручання у вибори США, залишити Україну у спокої та припинити хаос у Сирії. Проти декого з російських олігархів, силовиків вже діють американські санкції. Тим часом сенат дозволив союзникам США купувати зброю у Росії.

Олександр Лащенко: Пане Бєлєсков, ця пропозиція впливових, до речі, з обох партій сенаторів, може бути втілена? Як це вплине на подальший розвиток подій між США і Росією, взагалі у світі? Зокрема, що це для України означає?

Ваша Свобода | США і нові санкції проти Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Політична система реагує, їй не сподобалося, як виступив Дональд Трамп
Микола Бєлєсков

Микола Бєлєсков: Ця пропозиція – це наслідок того процесу, який був запущений результатами так званого саміту у Гельсінкі. Тобто політична система реагує, їй не сподобалося, як Дональд Трамп виступив. Демократи використали цей момент для посилення критики, а республіканці теж змушені реагувати і шукають баланс між необхідністю, з одного боку, відреагувати на те, що почули в Гельсінкі, з іншого – все ж відкрито не критикувати Дональда Трампа.

(Повна версія програми)

Винятки створюють можливості для російської оборонки й далі постачати озброєння
Микола Бєлєсков

Шанси для ухвалення цього законопроекту є. Поки що про серпень чи початок вересня говорити важко, оскільки вони йдуть у відпустку. Учора вчергове Ден Коутс підтвердив, що втручання є. Але більші шанси будуть, коли це втручання наростатиме, тобто будуть подальші повідомлення, і адміністрація Трампа не реагуватиме. Ми вже маємо один пакет санкцій у вигляді закону відповідного. Трамп підписав, але маємо ситуацію, коли виконавча влада саботує виконання всього того потенціалу. Для союзників (для Індії, Індонезії, В’єтнаму) робитимуть винятки, тому що там свої стратегічні моменти, необхідність протидіяти Китаю. Винятки створюють можливості для російської оборонки й далі постачати озброєння.

Микола Бєлєсков, заступник директора Інституту світової політики
Микола Бєлєсков, заступник директора Інституту світової політики

Чим більше Трамп говорить про нормалізацію відносин із Росією, тим відносини стають ще гіршими
Микола Бєлєсков

Краще Україні у її зовнішній політиці виходити з того, що є велика ймовірність, що акт не ухвалять, якщо й ухвалять, то адміністрація його саботуватиме. Краще готуватися до гіршого сценарію. Ми десь на другому місці. Але друге місце серед пріоритетів – це теж дуже важливо і показово.

Маємо парадоксальну ситуацію. Чим більше Дональд Трамп говорить про нормалізацію відносин із Росією, тим, зрештою, гірше виходить. Тобто відносини стають ще гіршими, а позиція США стає принциповою. Повне тотальне несприйняття політики, яку проводить Росія на міжнародній арені, є, але, з іншого боку, я не впадав би у повну ейфорію. Ідея нормалізації російсько-американських відносин, де, на жаль, можуть постраждати наші інтереси, залишається.

Зустріч президентів Дональда Трампа і Володимира Путіна, Хельсінки, 16 липня 2018 року.
Зустріч президентів Дональда Трампа і Володимира Путіна, Хельсінки, 16 липня 2018 року.

На сьогодні Росія пристосувалася у значній мірі до санкцій, які були запроваджені у 2014 році. Але, як показав Мінфін у квітні, вони мають важливість. Після санкцій у квітні, травні і навіть в червні і корпоративні, і державні запозичення припинилися, тому що боялися – були ризики.

– Пане Мамонов, є реальним ухвалення цього пакету? І наскільки він буде серйозним?

Позичати на Заході Росія більше не зможе. Це означатиме послаблення російської валюти
Роман Мамонов

Роман Мамонов (переклад): Поки що мова лише про пропозиції. Цей законопроект навіть не зареєстрований офіційно в базі Конгресу, тобто не внесений на розгляд. Якщо ж документ ухвалять, то це буде один із найсерйозніших пакетів санкцій.

Те, чого всі побоювалися, принаймні, з російського боку – це можливе обмеження вкладів американських компаній, американських банків у російський суверенний борг. Тобто позичати на Заході Росія більше не зможе. Це означатиме послаблення російської валюти і проблеми для Росії з позиками.

Роман Мамонов, журналіст «Голосу Америки»
Роман Мамонов, журналіст «Голосу Америки»

Антиросійська позиція Сенату жорстка
Роман Мамонов

Ще один важливий пункт – це заборона для американських громадян брати участь у проектах щодо видобутку нафти в Росії. Російським нафтовим компаніям дуже необхідна експертиза американських нафтодобувачів, щоб працювати зі складними проектами. Російські компанії будуть відрізані від знань і досвіду західних спеціалістів.

У законопроекті, який внесли, дуже потужний список авторів – Грем, Менендес, Маккейн. Антиросійська позиція Сенату жорстка. Але чи дійде законопроект до голосування – наразі головне питання. Мінфін США в минулому намагався відбити історію замороження вкладів в російський держборг, говорячи, що це завдасть удару по американських фінансових компаніях. Але, враховуючи жорстку двопартійну позицію щодо Росії і заяви, що Росія й надалі втручається в американські електоральні процеси, це гарантує ухвалення законопроекту.

Україна, безумовно, є присутня у цьому порядку денному
Роман Мамонов

Дональд Трамп говорить, що я подружився з Путіним, що ж у цьому поганого – це ж дипломатія. Крім того, наступного тижня до Москви летить чергова делегація американського Конгресу, яку очолить сенатор-республіканець Ренд Пол, який підтримує Трампа в його устремлінні розмовляти з Москвою. Є окремий процес, в якому Вашингтон намагається якось взаємодіяти з Москвою, з іншого боку, є течії в адміністрації, у спецслужбах, які говорять про втручання Росії в електоральну систему.

У мотивації цих дій вказується не тільки втручання у вибори, але й дестабілізуючі дії Росії – анексія Криму, дії на сході України. У цьому законопроекті йдеться і про застосування хімічної зброї у Великобританії проти шпигуна Сергія Скрипаля. Загалом таке спільне покарання Москві. В проекті також вказується на необхідність надання допомоги союзникам по НАТО й іншим країнам, які протистоять Росії. Україна, безумовно, є присутня у цьому порядку денному.

– Пане Некрасов, як ви вважаєте, новий пакет санкцій буде серйозним чи все ж таки це більше політичний крок без особливих економічних наслідків?

Основний механізм дії санкцій – в Росію не надходять нові інвестиції
Дмитро Некрасов

Дмитро Некрасов (переклад): Це, скоріше, більше політична декларація, підтвердження певного курсу, ніж щось конкретне. Санкції працюють на рівні очікування інвесторів і економічних агентів, ніж на рівні самих заборон. Щодо фізичної дії санкцій – вона досить обмежена. Останні щодо того ж Дерипаски і так далі – особисто Дерипаску це зачепило, російську економіку це ніяк не зачепило. Ніхто не став менше виробляти алюмінію, не зменшився експорт, ніщо не зменшилося. Основний механізм дії санкцій – в Росію не надходять нові інвестиції, з Росії тікає у тому числі російський капітал, жодні глобальні корпорації не включають Росію у ланцюги створення доданої вартості і так далі.

Дмитро Некрасов, російський економіст
Дмитро Некрасов, російський економіст

Декларації працюють саме як такі, що впливають на очікування. Наприклад, проголосовані санкції щодо кримського мосту не завдають нікому конкретно жодних конкретних збитків. Коли запроваджували санкції щодо нафтогазової галузі, то були побоювання, що буде падіння видобутку – не зможемо купувати відповідні технології. На сьогодні ті ж американські компанії просто створюють дочки в Панамі, через які надають ті ж послуги. Навіть перший пакет санкцій, який запровадили у 2015 році, по суті не виконується. Звісно, в Росії відсутні дані технології. Якби хтось хотів забезпечити виконання даних санкцій (енергетичного пакету – ред.), то це створило б проблеми впродовж 3-5 років для Росії.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG