Доступність посилання

ТОП новини

Бізнесмена з Болгарії міг отруїти агент ГРУ, причетний до отруєння Скрипаля – розслідування


Скрипаля отруїли в Солсбері в березні 2018 року
Скрипаля отруїли в Солсбері в березні 2018 року

Третій учасник замаху на колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки в британському Солсбері, якого ЗМІ називають «Сергієм Федотовим», може бути пов’язаний з іншим отруєнням навесні 2015 року. Про це мовиться в спільному розслідуванні російського видання The Insider і міжнародної групи Bellingcat.

Уточнюється, що мова йде про отруєння болгарського підприємця Еміліана Ґебрева, керівника одного з оборонних підприємств.

The Insider і Bellingcat з’ясували, що «Федотов» відвідував Болгарію в ті дні, коли там був отруєний Ґебрев. Експертиза не змогла встановити речовину, що використовувалася для замаху, лише виявила сліди двох фосфорорганічних речовин. Саме до таких належать нервово-паралітичні речовини класу «Новачок», однією з яких отруїли Скрипалів, як вважають, працівники російських спецслужб.

Читайте також: Telegraph назвав третього росіянина, підозрюваного в причетності до отруєння в Солсбері

За даними розслідувачів, «Сергій Федотов», справжнє ім’я якого наразі не відоме, чільний офіцер російського ГРУ, отримав це своє агентурне ім’я в 2010 році. У той же самий час свої агентурні імена отримали підозрювані Великобританією в замаху на Скрипалів «Олександр Петров» і «Руслан Боширов» (справжні імена Анатолій Чепіга і Олександр Мішкін). Розслідувачі повідомляють, що «Федотов» активно подорожував по Європі і Середній Азії.

Раніше російські ЗМІ зазначали, що «Федотов» одночасно з «Петровим» і «Бошировим» літав до Праги у 2014 році, а також до Великобританії тоді, коли отруїли Скрипаля.

Справа Скрипалів: що буде з відносинами Росії і Заходу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:26:05 0:00

Сергій Скрипаль і його дочка Юлія в березні 2018 року в Солсбері були отруєні нервово-паралітичною речовиною класу «Новачок». Вони вижили після замаху. Відтоді Сергій Скрипаль не з’являвся на публіці, а Юлія лише записала відеозвернення. Місце їхнього перебування не відоме.

Британська влада звинувачує в замаху Головне управління Генштабу Збройних сил Росії (відоме також як ГРУ) і вважають, що наказ був відданий політичним керівництвом Росії.

XS
SM
MD
LG