Міжбанк: на гривню чекає день сюрпризів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: на гривню чекає день сюрпризів

Валюта
7157
Середа на валютному ринку пройде досить складно і з явними сюрпризами по курсу. За нашими прогнозами, 19 лютого обсяги операцій на торгах складуть до $235 млн при укладанні до 640 угод. Але загальна ситуація на ринку погіршиться для гривні з об’єктивних причин.
1) Надзвичайно слабкі результати вчорашнього аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП. З пропонованих на аукціоні облігацій з термінами обігу 140 днів, 518 і 1092 дні на загальну суму за номіналом 4,5 млрд гривень – продано всього паперів на 1,529 млрд, тобто на третину. Причому Мінфіну не вдалося і особливо знизити прибутковість при їх розміщенні. Вона перебувала в коридорі від 9,63% до 10,11% річних. Це відверто слабкий результат і особливого припливу валюти від нерезидентів під ці операції чекати не доводиться. Більше того, за рахунок погашень попередніх випусків і невдовзі майбутніх погашень – у інвесторів накопичується гривня. Вони або перевкладуть її в нові папери, або почнуть купувати валюту і фіксувати свій прибуток. Це може додати тиск на гривню на міжбанку;
2) Активізація частини великих покупців валюти як перед майбутнім 8 березня (частина роздрібних мереж активно затарюється продукцією перед цим святом, користуючись знижками в ЄС і Китаї через коронавірус), так і за рахунок імпортерів енергоносіїв. Частина клієнтів через події на Донбасі також вирішила не грати в валютну рулетку і закриває свої угоди зараз, не відкладаючи їх на потім. Зростання попиту – також тисне на курс;
3) Продовження періоду бюджетних платежів у клієнтів. Мабуть – головний союзник для нацвалюти на сьогоднішніх торгах. Бізнес продовжує закривати свої податкові платежі і дефіцит гривні на ринку змушує експортерів більш активно продавати свою валютну виручку. Це працює на підтримку позицій гривні під час торгів.
Більшість факторів сьогодні працює проти гривні, а наявність великих сум на коррахунках банків (на ранок вони становлять 65,6 млрд гривень) – дає ресурс для спекулятивних розгойдувань котирувань протягом дня.
Нацбанк залишиться маркетмейкером по курсу і його цінники по долару при інтервенціях будуть основним орієнтиром для учасників торгів. Але на великі обсяги купівлі валюти з міжбанку – регулятору сьогодні сподіватися не варто.
19 лютого коридор по долару буде в межах 24,40-24,65 гривень з активізацією спекулятивної гри протягом дня і періодичними атаками на нацвалюту.
Котирування готівкового валютного ринку:
Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,20-24,40 і продаж 24,45-24,70 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,44 / 24,45
євро – 26,41 / 26,42
російський рубль – 0,383 / 0,384
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас