17:03 08.08.2018

Черниш вважає пролонгацію закону про особливий статус ОРДЛО необхідною

3 хв читати
Черниш вважає пролонгацію закону про особливий статус ОРДЛО необхідною

Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш виступає за продовження терміну дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО).

"Закон фактично і не працював на практиці, оскільки Росія не виконує свою частину зобов'язань за Мінськими угодами. Світова спільнота, включно з Україною, говорить про те, що Мінські угоди зараз є моделлю вирішення цього конфлікту між Україною і Росією. І він демонструє всьому світу, що Україна дійсно виконує ці угоди, і демонструє, що вона здатна, готова і вже зробила максимум для їх виконання. При цьому всім видно, що Росія не зробила нічого", - сказав В.Черниш у бліц-інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас керівник МінТОТ відзначив важливість того, щоб РФ не отримала жодного приводу, який би вона використовувала для звинувачення України у невиконанні Мінських домовленостей.

На думку міністра, в іншому разі - якщо термін дії закону не продовжити - Україна дасть РФ привід заявляти про невиконання Києвом Мінських угод.

Також В.Черниш заявив, що не бачить протиріч у законі про порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО і законі "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" : "Я не бачу там протиріч. Я насправді вважаю, що закон про відновлення державного суверенітету на Донбасі не перекреслює можливостей імплементації Мінських угод".

Міністр нагадав, що цей закон було представлено усім залученим міжнародним партнерам, які його вивчили і резюмували, що він не становить жодної проблеми для імплементації Мінських угод.

"А щодо закону про особливий порядок місцевого самоврядування, то він двічі голосувався парламентом. Двічі. А тепер, перед виборами, раптом інші думки", - прокоментував В.Черниш.

Як повідомлялося, закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки.

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, що мав втратити чинність 18 жовтня 2017 року.

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Україна опиниться в невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу.

4 серпня голова парламенту Андрій Парубій заявив, що рішення про те, чи продовжувати цей закон, Верховна Рада ухвалить ближче до завершення терміну його дії в жовтні, і воно залежатиме від позиції міжнародних партнерів з цього питання.

6 серпня представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ, перший віце-спікер Ірина Геращенко заявила, що у вересні запропонує колегам дискусію щодо продовження закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО.


Повний текст бліц-інтерв'ю з В.Чернишом буде опубліковано на сайті агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА