Нагородження лауреатів премії імені Осмьоркіна - 2018

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 11 грудня 2018 10:08 |

    В місті Кропивницькому до дня народження видатного художника-земляка професора живопису  Олександра Осмьоркіна (8 грудня) в меморіальному музеї ось вже майже півтора десятиріччя традиційно проходять урочистості з нагоди нагородження лауреатів обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна, які в цьому році були присвячені 126-й річниці митця.
    Ця престижна мистецька відзнака, заснована Кіровоградською обласною радою в 2005 році на клопотання Кіровоградської обласної організації Національної Спілки художників України, вручається у трьох номінаціях: «національна традиція», «новітні спрямування», «мистецтвознавство та історія мистецтв» і присуджується за досягнення визначних успіхів в образотворчому мистецтві та створення яскравих мистецьких доробків у різних видах образотворчого мистецтва, які б утверджували національну традицію, зберігали основи класичного мистецтва, впроваджували новітні форми в образотворчому мистецтві, адаптовані до сучасності, були виконані на високому професійному рівні та здобули широке громадське визнання в Кіровоградській області та за її межами; за вагомі мистецтвознавчі або історичні дослідження розвитку образотворчого мистецтва Кіровоградщини, пропаганду та утвердження досягнень художників нашого краю.
    Слід зазначити, що премія є досить популярною серед художників, адже, як зазначив у своєму виступі під час урочистостей наш земляк, уродженець нашого міста, голова Одеської обласної організації Національної Спілки художників України, народний художник України Анатолій Горбенко, який, до речі, став лауреатом премії в минулому році: «Не кожна область може похвалитися такою мистецькою премією, що відзначає творчі роботи сучасних українських художників, які працюють в різних напрямках образотворчого мистецтва».
    Тож, лауреатами обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у 2018 році згідно з рішенням компетентного журі стали: у номінації «національна традиція» - член Національної Спілки художників України, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Валерій Давидов за серію портретів, створених  в рамках Національного проекту «Українці в світі» (2008) та монументальний розпис Соборного храму Благовіщення Пресвятої Богородиці на Соборній площі міста Кропивницького (2017-2018): у номінації «новітні спрямування» - народний художник України Микола Прокопенко з міста Одеси, який, до речі, в минулому році з успіхом представив в нашому місті аж дві персональні виставки живописних та графічних творів в обласному художньому музеї та галереї «Єлисаветград», за творчий доробок різних років, а в номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв» - творчий колектив Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського: завідувач відділу мистецтв Світлана Ушакова та її колеги Людмила Іванцова і Елеонора Янчукова за ідею та створення творчого проекту – серії художніх альбомів «Надія Падурська. Любов до життя» (2015), «Григорій Гнатюк. Небелівські пасторалі» (2017) та «Володимир Кир’янов. Реальність нереального» (2018).
    Нагороджував лауреатів премії голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко, який вручив дипломи установленого зразка, нагрудні знаки лауреата премії, почесні відзнаки обласної ради та обласної державної адміністрації – скульптуру «Степовий орел» та відповідну грошову частину премії. І хоча народному художнику України Миколі Прокопенку поважні причини завадили приїхати на  захід, його нагороди отримала заступник директора обласного художнього музею Ганна Осіпова, адже саме колектив музею подав кандидатуру митця на здобуття премії. Не залишилися без нагород й інші претенденти на здобуття премії - художниці з міста Світловодська Катерина Грабенко та Вікторія Крутько, живописець-новатор Олег Рудий з міста Малої Виски, а також автор наборів листівок із циклу «Архітектура старого Єлисаветграда» Наталія Соловйова отримали Подяки Кіровоградської обласної ради.
    Вітальні слова прозвучали від директора департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської облдержадміністрації Валентини Животовської, яка з теплотою та вдячністю згадала початок своєї трудової діяльності саме в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського і подарувала червоні троянди своїм колегам бібліотекарям-лауреатам, голови Кіровоградської обласної організації Національної Спілки художників України Андрія Хвороста та директора видавництва «Імекс-ЛТД» Тамари Саміляк, яка передала до музейної збірки художні альбоми, автори яких стали лауреатами премії. Ще один дарунок - акварель «Прихід осені» (2018) музей отримав від художника Валерія Давидова,  якого по-особливому урочисто привітали співробітники обласного художнього музею, адже він у свій час очолював музей і як директор відкривав його експозицію для відвідувачів у 2001 році після тривалого ремонту.
    І звичайно окрасою заходу стало музичне вітання викладачів однієї з найкращих міських музичних шкіл №1 ім. Г.Г.Нейгауза, яка нещодавно відзначила свій 85-річний ювілей. «Ноктюрн» Фредеріка Шопена у виконанні піаністки Аліни Блохіної та «Елегія» Платона Майбороди, озвучена вокалісткою Ілоною Крицькою та концертмейстером Ольгою Терещенко, не лише створили ліричний настрій, а й наповнили всіх присутніх захопленням мистецтвом у всіх його проявах.
    Тож, тому мабуть ще довго у виставочних залах музею споглядали живопис всі, хто завітав на урочистості, серед яких були і учні Кіровоградського обласного загальноосвітнього навчально-виховного комплексу гуманітарно-естетичного профілю, які на згадку про візит до музею отримали в дарунок сувенірний календарик на наступний рік з репродукцією картини Олександра Осмьоркіна кінця 1930-х років «Сосна», що експонується в меморіальному залі музею художника, який все життя сповідував принципи високого мистецтва і навчав тому своїх студентів, які згодом стали відомими митцями.

Чернова Віта, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
Голова Кіровоградської обласної ради
Олександр Чорноіваненко вручає премію
художнику Валерію Давидову
 
Голова Кіровоградської обласної ради
Олександр Чорноіваненко вручає премію бібліотекарям
Світлані Ушаковій та Елеонорі Янчуковій
 
Лауреати та претенденти на здобуття премії у 2018 році.
На знімку зліва направо: художник Олег Рудий, бібліотекарі Елеонора Янчукова,
Людмила Іванцова та Світлана Ушакова, директор департаменту культури,
туризму та культурної спадщини Кіровоградської облдержадміністрації
Валентина Животовська, художник Валерій Давидова,
автор листівок Наталія Соловйова
 
 
Музичне привітання викладачів музичної школи №1 ім. Г.Г.Нейгауза
Аліни Блохіної, Ілони Крицької, Ольги Терещенко
 
Під час урочистостей з нагоди вручення обласної премії в сфері
образотворчого мистецтва та мистецтвознавства
імені Олександра Осмьоркіна у 2018 році

 

Давидов В.М.
Лауреат премії в номінації
«національна традиція»
Олександр Осмьоркін
2008
Полотно, олія
90х70
 
Давидов В.М.
Лауреат премії в номінації
«національна традиція»
Марко Кропивницький
2008
Полотно, олія
90х70
 
Давидов В.М.
Лауреат премії в номінації
«національна традиція»
Благословення Пречистої
на побудову храму
Києво-Печерської обителі

2017-2018
 
Прокопенко М.М.
Лауреат премії в номінації
«новітні спрямування»
Портрет з жовтим букетом
1987
Картон, олія
95х71
 
Прокопенко М.М.
Лауреат премії в номінації
«новітні спрямування»
Золото осені
2008
Полотно, олія
89х146
 
Прокопенко М.М.
Лауреат премії в номінації
«новітні спрямування»
Пісня «Liberta»
2004
Полотно, олія
113х90
 
 
 
Лауреати премії в номінації
«мистецтвознавство та історія мистецтв».
Авторський колектив: Світлана Ушакова,
Людмила Іванцова, Елеонора Янчукова.
Серія художніх альбомів «Надія Падурська.
Любов до життя» (2015), «Григорій Гнатюк.
Небелівські пасторалі» (2017)
та «Володимир Кир’янов.
Реальність нереального» (2018)
 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень