Великий адронний колайдер закрили на реконструкцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великий адронний колайдер закрили на реконструкцію

Технології&Авто
2074
Великий адронний коллайдер (ВАК) готується отримати значні удосконалення продуктивності. На жаль для шанувальників цього неймовірного прискорювача частинок, тривалість робіт з реконструкції ВАКа становитиме не менше двох років, протягом яких прискорювач не буде використовуватися для здійснення наукових експериментів.
Однак після цієї вимушеної перерви в роботі розширені можливості ВАКа дозволять вивчати фізику мікрочастинок на новому рівні.
Суть ВАКа зводиться до прискорення частинок і зіткнення їх одна з одною в спеціальних камерах. Зіткнення спостерігаються за допомогою камер і детекторів в найдрібніших подробицях. Це дозволяє відкривати нові частинки і нові реакції між частинками, а також спостерігати розпад часток. Ця нова вимушена перерва в роботі колайдера отримала назву Long Shutdown 2 (LS2).
Перша зупинка роботи ВАКа під назвою LS1 відбулася між 2013 і 2015 рр. Протягом цього строку були виконані роботи з підвищення потужності і розширення можливостей детекторів колайдера. Тоді рівень прискорювальної напруги при зіткненнях типу протон-протон був підвищений майже вдвічі – до 13 тераелектронвольт, а зіткнення між іонами свинцю стали проводитися на рівні 5,02 тераелектронвольт.
В ході заходів, запланованих у рамках реконструкції LS2, передбачається підвищення рівня прискорювальної напруги з 13 до 14 тераелектронвольт (чим вище енергія зіткнень частинок, тим складніше дається її подальше підвищення), а також підвищення світності в експериментах, проведених на ВАКу.
Світність є другим після прискорювальної напруги найважливішим параметром колайдера, оскільки вона визначає частоту зіткнень частинок, а отже, кількість одержуваних наукових даних. Так, протягом 2017 р. ВАК виробив приблизно три мільйони бозонів Хіггса, в той час як після запланованого підвищення світності передбачається отримання не менше ніж 15 мільйонів бозонів Хіггса щорічно. Це дозволить глибше досліджувати властивості цієї поки ще слабо вивченої частинки, відкритої в 2012 р. за допомогою ВАКа.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас