13 жовтня 2020, 15:28

ЯК У ДРОГОБИЧІ ЗЛИВАЮТЬ УКРАЇНСЬКУ ФІЛОЛОГІЮ З ІНОЗЕМНОЮ

Серед останніх резонансних подій у нашій протиукраїнській ідеологічній царині так звана реорганізація структурних підрозділів у Дрогобицькому державному педагогічному університеті ім. Івана Франка: українську філологію зливають із іноземною. Інакше кажучи, вчена рада цього вишу без жодного обговорення з колективом проголосувала за об'єднання філологічного факультету з Навчально-науковим інститутом іноземних мов.

Звісно, місцева ініціятива – наслідок міністерських вказівок із курсом на скорочення викладачів, катедр, напрямів підготовки і передусім тих, що мають винятково важливий змістовий складник, що національно просвічує, формує, виховує, творить. А це українська філологія. Нічого нового в цьому не бачу. І попередня, і теперішня влада в цьому напрямі діє спільно, і невідступно. Український зміст освіти треба атомізувати, змішати, знейтралізувати, змаргіналізувати. Бо саме цей складник став основою Майдану 2014 року. Починаючи від Порошенка, всі освітні інституції кинуто на боротьбу з національним майданом в освіті та науці.

Про це свідчить, по-перше, наказ міністр освіти і науки С. Квіта (червень 2014 – квітень 2016) про скасування обов'язкового вивчення української мови та історії України у вишах (N1392 "Про визнання таким, що втратив чинність, наказ Міністерства освіти і науки України від 09.07.2009 N642");

по-друге, саме наступний міністр освіти зі Львова Л. Гриневич (квітень 2016 – серпень 2019) стала ідеологом ЗЛИТТЯ предметів, зокрема української літератури зі світовою літературою; історії України зі всесвітньою історією; української мови з українською літературою. Центром кування такої "світлої" ініціятиви став Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, натхненником якого та куратором був заступник Л. Гриневич П. Хобзей та його поплічник Р. Шиян, а майданчиком для знищення української гуманітаристики став розсадник ліво-ліберальної ідеології у Львові УКУ – тепер осідок Галицької партії, кажуть, що на гроші альфа-джазових олігархів та ін. До слова, ідеолог злиття предметів – почесна сенаторка цього Українського католицького університету. Ось таке печальне політичне підґрунтя для знищення української філології як самодостатньої інституції.

Отже, об'єднання (себто злиття) чи поступове знищення україноцентричної освіти в Україні? Запитання риторичне. Сподіваюся, що здорова частина українського суспільства, передусім викладацько-студентського колективу Дрогобицького педуніверситету, знайде в собі сили протистояти вирокові українській філології у Франковому виші. Франко через таку війну з усім УКРАЇНСЬКИМ переходив не раз. Учімося наступати в битві за своє, національне.

Нижче публікую Звернення очільників філологічного факультету до притомних чинників суспільства серед депутатів та влади.

ЗВЕРНЕННЯ

Конференція трудового колективу не підтримує новий проєкт реорганізації структурних підрозділів університету, проголосований вченою радою Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка 30 вересня 2020 року, відповідно до якого передбачено об'єднати філологічний факультет з Навчально-науковим інститутом іноземних мов. Унаслідок реструктуризації буде переформатовано кафедри: не лише зменшено кількість (з 3 до 2), а й суттєво послаблено українську складову.

Питання про реорганізацію структурних підрозділів університету було внесене головою вченої ради, ректором Скотною Н. В. з голосу, не заявлене в порядку денному і не пройшло попереднього обговорення та не отримало належної експертної оцінки. У висліді був проголосований лише проєкт комісії, альтернативні варіанти не бралися до уваги. Вважаємо за порушення те, що питання про переформатування факультетів було прийняте без попереднього обговорення реорганізації кафедр. На нашу думку, це створило і правову колізію.

Філологічний факультет Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка на сьогодні зберігає свою самодостатність і повноцінність та має право на існування як окрема структурна одиниця, його діяльність відповідає нормам чинного законодавства. Підставою для цього є: потрібна кількість студентів на денній формі навчання, три випускові кафедри з кількістю ставок (не менше 5), забезпечення навчального процесу на всіх трьох освітніх рівнях. Професорсько-викладацький склад повністю відповідає ліцензійним вимогам.

Нинішнє місце філологічного факультету Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка в просторі української культури є відчутним, вагомим і потрібним. На факультеті працювали і працюють відомі науковці, публіцисти та громадські діячі, зокрема зараз працюють 8 професорів і 17 доцентів. Наукові працівники філологічного факультету є авторами знакових монографій, редакторами наукових збірників з високим наукометричним індексом, перевидань творів українських класиків (загалом перевидано декілька десятків томів) тощо. Дрогобицька філологія має свою школу, якість і почерк в науці, знані в усій Україні. Її традиція тягнеться від Франкових часів і отримує своє нове звучання в сучасності актуалізацією досліджень націософського та україноцентричного спрямування. При кафедрі української мови діє спеціалізована вчена рада із захисту кандидатських дисертацій К 36.053.02 за спеціальністю 10.02.01 "Українська мова". Викладачі філологічного факультету систематично беруть безпосередню участь у роботі журі всеукраїнських та міжнародних конкурсів і олімпіад, серед яких: Міжнародний мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка, Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт, Всеукраїнська учнівська олімпіада з української мови та літератури. Студенти-філологи неодноразово ставали переможцями та призерами зазначених конкурсів – за останніх 10 років 20 разів. Не випадково випускники шкіл Дрогобича і Дрогобицького регіону посідають високі рейтинги за результатами ЗНО з української мови і літератури, з якими, зрозуміло, передусім працюють вчителі – випускники нашого факультету.

Сам навчальний корпус філологічного факультету має свою особливу духовно-культурну цінність, позаяк тут навчалися Іван Франко, Василь Стефаник та Лесь Мартович і працювали десятки українських культурників (Іван Верхратський, Олександр Борковський, о. Кирило Селецький, Олександр Колесса, Остап Грицай та ін.). Об'єднання факультетів загрожує виселенням працівників і студентів та перенесенням навчального процесу в інший корпус. Сама ж аура факультету формує українського філолога. На сьогодні філологія є візитівкою Дрогобича та всього Галицького Підгір'я, тож зміна статусу цього корпусу стане очевидним ударом по гуманітарній складовій Львівщини.

Студенти факультету одностайно підтримують позицію професорсько-викладацького складу щодо заявленої позиції. А цим не можна ігнорувати в умовах державної політики студентоцентричного навчання, маніфестованої на законодавчому рівні.

В умовах нинішнього суспільно-політичного загострення в Україні з відвертим наступом антиукраїнських та реваншистських сил, коли все ще триває російсько-українська війна і йде широкий наступ на українську ідентичність, таке об'єднання факультетів призведе лише до послаблення українських патріотичних позицій в загальнодержавному масштабі і може слугувати небезпечним прецедентом для подібних деструктивних дій.

Просимо Вас, вельмишановна народна депутатко, звернутися до ректора університету, голови вченої ради проф. Н. Скотної із запитом про належну аргументацію об'єднання філологічного факультету з НН іноземних мов. Колектив факультету вважає рішення про об'єднання волюнтаристським та необґрунтованим.

09 жовтня 2020 року, м. Дрогобич

В.о. декана філологічного факультету доц. Стецик М. С.

Завідувач кафедри світової літератури та

славістики проф. Кравченко Л. С.

Завідувач кафедри української мови проф. Мацьків П. В.

Завідувач кафедри української літератури

та теорії літератури проф. Іванишина П. В.

Уповноваженому з захисту державної мови України Тарасові Кременю про безпрецедентні дискримінаційні дії щодо депутата Верховної Ради України 7 скликання доктора філологічних наук, професора Ірини Фаріон

З В Е Р Н Е Н Н Я 15 листопада 2023 року я без жодного офіційного пояснення у блискавичний спосіб за підписом ректора НУ Львівської політехніки під тиском міністра освіти і науки О...

МИКОЛА ЄВШАН (Федюшка) – войовничий ідеаліст: воїн і митець

Хто вміє ненавидіти, той вміє й любити... Ворог навчив нас ненавидіти, він примусив нас полюбити Вітчизну. І тому я кажу, що наше вигнання з рідних хат, недоля десятків і сотень тисяч українців була потрібна, аби дати сильну і глибоку підставу ідеї національної боротьби...

Рецензія на монографію ''Англізми і протианглізми: 100 історій слів у соціоконтексті''

Від часу Тараса Шевченка аксіомою є слова "і чужому научайтесь, і свого не цурайтесь", "бо хто матір забуває, Того Бог карає". Українське суспільство давно перестало усвідомлювати кару Господню за зраду свого, за переступ, за вихваляння всього іноземного...

СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ, І ЧУЖОГО НАУЧАЙТЕСЬ, АБО РІВНОВАГА МЕЖИ СЛОВОМ НАЦІОНАЛЬНИМ ТА ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНИМ Оксана Микитюк. Рецензія на монографію "Англізми і протианглізми: 100 історій слів у соціоконтексті". Автори: Ірина Фаріон, Галина Помилуйко-Недашківська,

Від часу Тараса Шевченка аксіомою є слова "і чужому научайтесь, і свого не цурайтесь", "бо хто матір забуває, Того Бог карає". Українське суспільство давно перестало усвідомлювати кару Господню за зраду свого, за переступ, за вихваляння всього іноземного...

ВИСТУП ІРИНИ ФАРІОН 9 травня 2024 року на другому засіданні Львівського апеляційного суду у справі незаконного і політично замовного звільнення з Львівської політехніки (стилістично виправлено)

1. Про своє звільнення я довідалася з інформації, розташованої в мережі 15 листопада 2023 року приблизно о 20.00 у середу. Жодних попередніх розмов з керівництвом Політехніки, де пропрацювала 32 роки і жодних конфліктів із будь-ким: чи студентами, чи викладачами, – не мала...

Відкритий лист на підтримку Ірини Фаріон проти її незаконного політично вмотивованого звільнення з НУ ''Львівська політехніка''

Шановне панство! Прошу про підтримку! Незаконне звільнення з політичних мотивів – це повернення в репресії 30-70-х років 20 ст. Це знищення України зсередини...