Виставка «Майдан: простір творчості» експонується в Хмельницькому художньому музеї

21 листопада 2018 00:02 |



Спершу виставка «Майдан: простір творчості» демонструвалася в Києві, потім в Одесі та Мелітополі, а зараз студентські роботи навчально-творчої майстерні графічного дизайну професора Віталія Шості Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури з 8 листопада по 2 грудня експонуються в Хмельницькому обласному художньому музеї.


У чому ж особливість цих робіт? Відповідь проста. Вони створювалися під час революційних подій. Молоді художники, як , власне, і вся Україна, перебували тоді у неймовірно напруженому емоційному стані, сповненому одночасно тривогою за долю України та надією на розбудову справді демократичної, економічно потужної держави.

Тема боротьби завжди хвилювала і надихала митців, була своєрідним каталізатором творчих процесів. Так сталося і тоді, коли Віталій Шостя запропонував студентам тему Майдану, попри те, що кожен з них мав затверджену раніше тему дипломної або курсової роботи. І спудеї без вагань погодилися на таку пропозицію викладача, адже, як розповів професор, він бачив на Майдані своїх студентів, в аудиторіях відчував від них отой ні з чим незрівняний запах диму від вогнищ та палаючих шин. Відтак перед ними було непросте завдання  –  продемонструвати своє бачення доленосних подій Майдану за допомогою мінімальних засобів мистецтва плакату.

Як результат – виставка, яка відтворює незламний дух мільйонів українців. Як, приміром, плакати, де Микита Плужко зобразив кухонне начиння, що символізує роботу активістів, які не просто готували чай, каву, бутерброди та інші нехитрі страви, а «воювали готуючи».

“Апостоли гідності. Відважний щит України” – серія з дванадцяти плакатів Марини Шевчук. Художниця поєднує гасла протестувальників та дванадцять щитів, що асоціюються із захисниками Майдану.

Альона Здорова присвячує плакати українцям, які допомагали майданівцям усім, чим могли: теплим одягом, взуттям, продуктами харчування , грошима… Але це не все. Мовою плакату вона розповідає про Костянтина Острозького, Івана Мазепу, Платона Симиренка, Лазара Бродського та інші визначні постаті, що любили Україну, як казав Євген Чикаленко, «не тільки до глибини душі, а й до глибини власної кишені».

Павло Попов композиційно поєднує зображення багатоголової змії у вигляді георгіївської стрічки з написом «На мирну землю гади поповзли».

Словом, кожен студент відтворив події на Майдані лише в притаманний саме йому спосіб. Воістину, Майдан для молодих художників став справжнім простором творчості, де вони продемонстрували не тільки професіоналізм, а й патріотичну позицію.

 Виставку доповнили оригінальні експонати з фондів Національного музею Революції Гідності.

У день відкриття виставки народний художник України Віталій Шостя провів кураторську екскурсію, а наступного дня для студентів кафедри дизайну Хмельницького національного університету та учнів ВПТУ № 25 прочитав лекцію про особливості мистецтва плакату.

Організатори та партнери виставки: Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності, майстерня графічного дизайну НАОМА професора Віталія Шості, Український інститут національної пам’яті, Хмельницький обласний художній музей.

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень