16 листопада 2019, 11:23

Людина з телевізора

Чому телебачення залишається актуальним навіть в епоху соцмереж і як покращити український телепростір

Пам'ятаєте, свого часу на ТБ були популярні реаліті-шоу? Коли люди цілодобово жили під прицілом телекамер. Думаю, кожен хоча б декілька разів дивився такі передачі – але чи хотіли б ви стати їхнім героєм?

Останні три місяці рівно половина мого життя минає у прямому ефірі. Під час сесійного тижня я усвідомлюю, що навіть один мій невірний рух може стати "картинкою" в новинах.

Нещодавно журналісти запитали мене, чи пам'ятаю я свій дебют в телевізійному ефірі. Це було дуже давно, але перший ефір у якості політичного експерта відбувся 13 вересня 2014 року. Пам'ятаю, що було страшнувато. Зараз у мене не залишилося іншого вибору, окрім як звикнути до "життя on-line". Це напружує. Але я ніколи б не погодився жити в країні, де не ведеться пряма трансляція з парламенту.

16 листопада – День працівників радіо, телебачення та зв'язку. Я вітаю усіх: журналістів, операторів, ведучих і, звісно ж, телеглядачів.

Від багатьох знайомих чую, що вже давно не дивляться ТБ і навіть не мають вдома телевізора. Кажуть, що всі прогресивні люди у ХХІ сторіччі отримують новини з соціальних мереж.

Наприкінці минулого сторіччя прогнозували, що телебачення зникне до 2000 року. Але прогнози не справдилися.

Так само помиляються й ті, хто сьогодні вважає телевізор музейним експонатом. Згідно з дослідженням КМІС, 74% українців найчастіше отримують інформацію про стан справ в Україні й світі саме з телевізійного ефіру і 23% – із соцмереж. Українським центральним телеканалам довіряють 40% громадян. Соцмережам – лише 12%.

Думаю, насправді від телебачення повністю не відмовився майже ніхто. Так чи інакше ми дивимося телесюжети в інтернеті або принаймні читаємо у соцмережах новини на основі цих телесюжетів.

Останнім часом поширюються чутки, що хтось хоче взяти ТБ під жорсткий контроль, а "неугодні" телеканали взагалі заборонити. Запевняю вас, що особисто я прикладу максимум зусиль, щоб ми всі жили в країні з вільним телебаченням.

Але важливо, щоб була відповідальність за розпалювання ворожнечі та заздалегідь спланованих фейків. Такі норми існують у демократичних країнах. А для України з її суспільними протиріччями вони вкрай важливі.

Я впевнений, що ми зможемо зберегти діалог між владою та телевізійниками, щоб покращити інформаційний простір України, не зашкодивши при цьому свободі слова.

Ми зробимо це тільки разом!

Множинне громадянство. Чергова "красива" ідея від президента, яка насправді ховає в собі багато небезпек

Наприкінці січня глава держави анонсував законопроект про запровадження в Україні множинного громадянства, зокрема, для представників української діаспори та лобістів інтересів України...

Спроба N2, і знову невдала. Новий закон про мобілізацію від влади: чому всім знову набрехали, і що пропонує "Розумна Політика"?

Епопея з ухваленням законопроекту про мобілізацію триває. Після того, як Уряд відкликав ганебний законопроект N10378, який збурив суспільство, всі чекали адекватної редакції, з урахуванням потреб і позиції військових, що міститиме відповіді на найважливіші і найнагальніші питання...

З Ради на фронт. Чи доречні і реальні військові відрядження народних депутатів?

У нинішній дискусії про мобілізацію чи не основним стоїть питання справедливості. І тут не може бути напівміри – вона або є для всіх громадян України, або її немає...

Нові правила мобілізації/демобілізації та соціальні гарантії військових. Реєструємо альтернативний законопроект

Нові правила мобілізації. Відсутність нормальної демобілізації. Блокування рахунків та обмеження прав ухилянтів. Санкції проти українських чоловіків, які живуть закордоном і не планують ставати на облік...

Строки демобілізації, соціальні гарантії та НІ цензурі. Розумна Політика подала важливий законопроект для військових

Демобілізація. Вислуга років. Грошова допомога. Дострокове присвоєння чергового військового звання. Заборона на поширення інформації військовими...

Силам оборони більше, чиновникам – менше. Пропозиції "Розумної політики" до Бюджету на 2024 рік

Днями Верховна Рада розглядатиме проект Бюджету на 2024 рік. Надважливий документ, який має враховувати і відповідати викликам, з якими сьогодні зіштовхується наша держава...