16:20 23.01.2019

ЄК перейнялася проблемою "золотих паспортів" і "золотих віз"

3 хв читати
ЄК перейнялася проблемою "золотих паспортів" і "золотих віз"

Єврокомісія вперше оприлюднила в середу всеосяжну доповідь про схеми надання громадянства і проживанні іноземних інвесторів у низці держав-членів ЄС, в якому міститься попередження про ризики, пов'язані з усталеною практикою в цій області.

"Чи законно вони проживають у ЄС і в Шенгенській зоні та мають права і привілеї, якими не слід зловживати. Держави-члени зобов'язані дотримуватися і повною мірою використовувати наявну систему обов'язкових заходів протидії (зловживанням - ІФ), і програми надання резидентства не повинні ні в чому відступати від цього правила", - заявив з нагоди презентації доповіді член Єврокомісії з питань внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос.

"Важливо, щоб робота, яку ми виконали спільно за ці останні роки з метою посилення безпеки, зміцнення наших кордонів і заповнення дефіциту інформації, не зазнавала ризику. Ми забезпечуватимемо повну повагу союзного законодавства", - додав він.

Доповідь ЄК відображає наявну практику надання "золотих паспортів" і "золотих віз" і визначає ризики, якими такі схеми загрожують ЄС, зокрема, в тому, що стосується гарантування безпеки, боротьби проти відмивання грошей, ухилення від сплати податків і протидії корупції. У документі наголошується, що відсутність прозорості в тому, як діють ці схеми, і брак співробітництва між державами-членами ще більше погіршують ці ризики.

"Стати громадянином однієї з держав-членів також означає стати громадянином ЄС з усіма його правами, зокрема й вільним пересуванням і доступом до внутрішнього ринку. Люди, які отримали громадянство ЄС, повинні мати справжній зв'язок з відповідною державою-членом. Ми хочемо більшої прозорості щодо надання громадянства і більшої співпраці між державами-членами. В ЄС не повинно бути слабких ланок, де люди могли б шукати найм'якші схеми", - вважає член ЄК з питань юстиції Віра Юрова, яка представляла журналістам доповідь разом з Д.Аврамопулосом.

Що стосується схеми, яка визначається як "золоті паспорти" (громадянство в обмін на інвестиції), в матеріалах, опублікованих Єврокомісією, вказується, що в ЄС три держави-члени - Болгарія, Кіпр і Мальта - наразі використовують програми, які надають інвесторам громадянство цих країн на менш суворих умовах, ніж звичайні режими натуралізації.

"У цих трьох державах-членах немає жодних зобов'язань щодо реального проживання (в країні - ІФ) для фізичної особи, а також не потрібно ніяких інших справжніх зв'язків з країною до отримання громадянства", - наголошується в доповіді.

Водночас, наголошує Єврокомісія, ці схеми зачіпають інтереси усього ЄС, "оскільки кожна людина, яка набуває громадянство держави-члена, одночасно набуває громадянство союзу".

"Рішення однієї держави-члена надати громадянство в обмін на інвестиції автоматично дає права щодо інших держав-членів, зокрема, на вільне пересування і доступ до внутрішнього ринку ЄС для здійснення економічної діяльності, а також право голосувати і бути обраним під час європейських і місцевих виборів. На практиці ці схеми часто рекламуються як засіб набуття громадянства союзу разом з усіма правами та привілеями, пов'язаними з ним", - пояснюють у Брюсселі.

У звіті Єврокомісії в зв'язку з цим визначені такі проблемні області, як безпека, відмивання грошей, ухилення від сплати податків, прозорість процедур та інформація про них.

Хоча "золоті візи" (надання резидентства в обмін на інвестиції) відрізняються від надання громадянства ("золотих паспортів") набором доступних прав, вони "також створюють серйозні проблеми безпеки державам-членам і всьому ЄС загалом", йдеться в матеріалах ЄК.

Дійсний дозвіл на проживання, пояснює Єврокомісія, надає вихідцю з третьої країни не лише право резидентства в одній державі ЄС, але також можливість вільного переміщення Шенгенським простором. При цьому надання інвесторам посвідок на проживання не регулюється на рівні Євросоюзу, а залишається в національній компетенції держав-членів

На сьогодні такі схему використовують 20 країн ЄС: Болгарія, Великобританія, Греція, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Франція, Хорватія, Чехія та Естонія.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали два удари по Харкову, пошкоджено нежитлові приміщення та житлові будинки

Єрмак під час саміту UNITED24: Україні не потрібен будь-який мир, нам потрібен справедливий мир

Від початку доби було 88 бойових зіткнень, на Покровському напрямку ворог атакував 22 рази за підтримки авіації

Окупанти за добу випустили по Україні 13 ракет і завдали 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА