RU
 

Якою була б космічна війнаСюжет

Корреспондент.net,  25 січня 2021, 21:22
0
1028
Якою була б космічна війна
Якою буде війна в космосі

Майже у 90 держав є, принаймні, один супутник на орбіті, як мінімум, 70% розвідки США залежить від космічного потенціалу.

 
Часто можна почути думку, що наступна світова війна буде космічною. Китайські аналітики підрахували, що, як мінімум, 70% розвідки США залежить від космічного потенціалу.
 
Французьке видання Le Figarо уявило, на що була б схожа космічна війна.
 
Корреспондент.net наводить основні тези статті.
 

США лідирують у космосі

 
Сполучені Штати відтворили окреме космічне командування в 2019 році (перше космічне командування було в 1985 році), і, як і раніше, зберігають лідерство, незважаючи на те, що вони ризикують втратити своє панування. Китай і Росія почали надолужувати згаяне. Космічний бюджет Китаю, як і раніше, набагато нижчий, ніж у Сполучених Штатів - 10 млрд доларів, порівняно з 50 млрд, однак за десять років він збільшився у 8 разів. Космос вписаний у "китайську мрію" Сі Цзіньпіна. У Європі найбільш просунутою країною є Франція, вона створила військову доктрину і космічне командування в 2020 році з двома цілями: це створення потенціалу знань і, в середньостроковій перспективі, активна оборона.
 

Мілітаризація космосу

 
У 1967 році країни світу домовилися уникати мілітаризації космосу, відмовляючись розміщувати там ядерну зброю. Початковий принцип дотримувався, але правила, що обмежують мілітаризацію і протистояння в космосі, все ж залишаються незроумілими. На дипломатичному фронті Москва і Пекін зараз ведуть подвійну гру в ООН, в рамках комітету з "мирного використання" космосу. Обговорення практично заблоковані. Дві столиці запропонували новий юридично зобов'язуючий договір про нерозміщення зброї в космічному просторі. Таким способом вони сподівалися завадити американському просуванню. Але відмова Вашингтона була категоричною: США підкреслили, що в пропозицію не увійшла протисупутникова зброя, розташована на землі і розроблена їх конкурентами.
 
Перші американські випробування зі знищення супутника датуються 1985 роком. На підставі свого багатого досвіду Росія також розробила цю технологію, яка, в першу чергу, загрожує об'єктам на низькій орбіті.
 
"Росія публічно заявляє, що прагне запобігти перетворенню космосу в поле бою, але в той же час, Москва продовжує озброювати космос, розробляючи і вводячи в експлуатацію орбітальні і наземні потужності, які прагнуть використовувати залежність Сполучених Штатів від систем, розташованих у космосі", - заявив у грудні командувач Космічним командуванням США генерал Джеймс Дікінсон.
 
Хоча руйнування об'єкта на орбіті є вкрай радикальним актом, який можна було б розглядати як акт війни, це малоймовірно, враховуючи космічне сміття, яке він може створити.
 
Здатність спостерігати за космосом є основний захист від ворогів, а також головний виклик: з землі неможливо побачити все. Ось чому розвиваються можливості відстеження. Встановлюючи стандарти недружньої поведінки, Захід хотів би провести "червоні лінії" для протистояння в космічному просторі.
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: РоссиякосмосСШАКитай
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі