НБУ запровадить ще один інструмент для пожвавлення банківського кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ запровадить ще один інструмент для пожвавлення банківського кредитування

Кредит&Депозит
1683
Національний банк активізує роботу із запровадження процентного свопу.
Про це повідомляється на сайті регулятора.
“З метою пожвавлення банківського кредитування Національний банк активізує роботу, необхідну для запровадження у другому півріччі 2020 року нового фінансового інструменту – процентного свопу з банками”, – йдеться в повідомленні.
Для цього Національний банк розширив периметр завдань, визначених Положенням про основи процентної політики Національного банку.
Завдання процентної політики:
  • утримання на певному рівні короткострокових ставок міжбанківського ринку (що є першою ланкою процентного каналу монетарного трансмісійного механізму);
  • посилення дієвості тих ланок трансмісійного механізму, які забезпечують вплив короткострокових ставок на вартість довгострокових фінансових інструментів. Це буде досягатися, зокрема, через проведення Національним банком операцій з процентними свопами і встановлення ставок за ними.
Запровадження нового інструменту спрямоване на виконання кількох цілей:
  • використання процентного свопу з банками посилить дієвість монетарної політики Національного банку. Банки, які укладатимуть процентні свопи, матимуть додатковий стимул корегувати власні процентні політики відповідно до динаміки облікової ставки;
  • по-друге, поштовх для запуску ринку процентних свопів, яким може стати участь Національного банку у таких операціях, дасть змогу банкам знижувати власні процентні ризики. Це у свою чергу сприятиме розвитку довгострокового кредитування як підприємців, так і населення, зокрема й іпотеки.

Довідка Finance.ua:

  • Обсяг проблемних кредитів (NPL) в українських банках за підсумками 2019 року уперше за останні роки знизився нижче рівня 50% і на 1 січня 2020 року становив 48,4% (-4,5 в.п. за 2019 рік).
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції по кредитах в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Помічник з кредитів

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас