28 січня 2019, 12:06

Антикорупційний порядок денний для кандидатів у Президенти України

Сьогодні провідні антикорупційні організації представили антикорупційний порядок денний для кандидатів у Президенти України.

Корупція для українських виборців є однією з найбільших трьох проблем України. На їхню думку, найбільшою загрозу становить велика політична корупція. Так вважає понад 90% українців.

Саме на Президента (63%) та Верховну Раду (42%) українці покладають найбільшу відповідальність за боротьбу з корупцією. 80% переконані, що основною причиною корупції є відсутність адекватного покарання за неї.

Тому ми закликаємо кандидатів у Президенти представити свої пропозиції щодо вирішення ключових проблем державної антикорупційної політики:

- Повна втрата довіри суспільства до керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Яким чином ви забезпечите звільнення керівника САП та обох його заступників, а також гарантуєте прозорість та ефективність обрання нового керівництва?

- Неспроможність менеджменту Національної агенції з питань запобігання корупції забезпечити виконання функцій інституції.

Яким чином ви забезпечите повне перезавантаження цього державного органу, а також гарантуєте відсутність політичного впливу на цей процес?

- Постійні атаки політичної еліти на Національне антикорупційне Бюро.

Яким чином ви забезпечите інституційне посилення НАБУ, а також убезпечите його від постійних спроб знищення з боку політичної еліти?

- Перетворення частини Служби Безпеки України в інструмент та провайдера корупції.

Яким чином ви звузите повноваження спецслужби до стандартів НАТО і як обмежите її втручання в бізнес? Наприклад, чи буде ліквідовано головне управління СБУ по боротьбі з корупцією.

Безперечно, перелік зазначених проблем не є вичерпним, проте відсутність чіткої позиції у кандидатів саме щодо них свідчить про нерозуміння ключових викликів в сфері протидії корупції.

Ми закликаємо всіх кандидатів у Президенти публічно зафіксувати своє бачення подолання зазначених вище викликів. Зі свого боку готові взяти участь у такому обговоренні.

Хто із кандидатів підтримав антикорупційний порядок денний та які громадські організації долучилися: http://anticoragenda2019.org.ua/

СБУ зливає справу судді Львова з паспортом рф?

Схоже, що СБУ зливає справу судді Львова з паспортом рф Виглядає, що СБУ підігрує звільненому судді Богдану Львову, у якого журналісти СХЕМ знайшли російський паспорт...

Відмазати ''слугу крипти'': як суддя ВАКС Ткаченко рятує нардепа Одарченка після підігрувань Коломойському

Суддя Вищого антикорсуду (ВАКС) Олег Ткаченко знову нагадав про себе. У минулу п'ятницю він частково скасував підозру колишньому "слузі народу" Андрію Одарченку...

Мовчання Банкової. Чому президент ігнорує петицію про "правки Лозового-Іонушаса"

1 лютого суд у Чернівцях закрив справу про спробу незаконного вивезення чоловіків призовного віку до Румунії (за 3-6 тис. дол.). Одного з організаторів затримали – йому загрожувало від 7 до 9 років ув'язнення з конфіскацією...

Чи погодиться комісія з відбору голови НАЗК грати в "підкилимні ігри" Банкової?

Від початку проведення незалежних конкурсів на посади керівників антикорупційних органів Банкова (спочатку – під Порошенком, а потім – під Зеленським) намагалася ці конкурси "хакнути"...

Триває обрання запобіжного заходу потворам, які вкрали в ЗСУ 1,3 млрд грн. Один з підозрюваних – досі при посаді

Триває обрання запобіжного заходу потворам, які вкрали в ЗСУ 1,3 млрд грн. Вчора був суд по Діючому керівнику профільного департаменту Міноборони – Нахкуру...

Офіс Зеленського злякався петиції про скасування "правок Лозового-Іонушаса"

Офіс Зеленського відмовився реєструвати петицію з вимогою скасувати "правки Лозового-Іонушаса". Ще в пʼятницю ми у Центрі протидії корупції (ЦПК) подали від мого імені відповідну петицію на сайт президента...