RU
 

Британський посол в Ірані залишив країну через кілька днів після затримання

Корреспондент.net,  15 січня 2020, 13:47
0
81
Британський посол в Ірані залишив країну через кілька днів після затримання
Фото: financialexpress.com
Посол Великобританії в Ірані Роберт Макер

Місцеві ЗМІ повідомили про те, що він отримав якесь повідомлення, водночас у Британії заявили, що від'їзд плановий.

Посол Великобританії в Ірані Роберт Макер, якого іранська влада минулого тижня затримувала в ході акції протесту, залишив цю країну. Про це в середу, 15 січня, повідомляє Associated press.

Агентство з посиланням на іранські ЗМІ зазначає, що раніше посол отримав "попереднє повідомлення", проте не уточнювали, чого саме воно стосувалося.

Водночас у МЗС Великобританії уточнили: від'їзд Макера має плановий характер, і був намічений ще до його затримання; пізніше посол повинен повернутися до Ірану.

Минулої суботи акція біля університету Аміра Кабіра в Тегерані, що тривала в пам'ять про загиблих в результаті аварії з вини іранських військових українського пасажирського літака, переросла в мітинг з вимогою притягнення винних до відповідальності. Британський посол, який був присутній на мітингу, був затриманий на деякий час.

Згодом заступник голови іранського МЗС Аббас Аракчі пояснював, що посла Роберта Макера відпустили через 15 хвилин після затримання.

У свою чергу міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб охарактеризував це затримання як грубе порушення міжнародного права. Пізніше МЗС Великобританії викликало посла Ірану в Лондоні у зв'язку з цією подією.

Сам посол заявляв, що не брав участі в демонстраціях проти влади, а пішов вшанувати пам'ять жертв авіакатастрофи.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: БританияИранпосолВеликобритания
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі