Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі з’явилося російське пиво «Новачок». «Ми не думали про однойменну отруту»


Скриншот зі сторінки з описом сорту пива Novichok на сайті компанії Alaska Brewery
Скриншот зі сторінки з описом сорту пива Novichok на сайті компанії Alaska Brewery

Поява в білоруській торговій мережі сорту пива «Новачок» виробництва російської компанії Alaska Brewery викликало бурхливе обговорення в інтернеті. Як пише білоруський сайт про пиво, багато споживачів висловилися про неетичність продажу напою з такою назвою.

Сорт «нервово-паралітичний»

«Новачок» з’явився на тлі історії з отруєнням однойменною речовиною у квітні 2018 року у Великобританії колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Британські спецслужби заявили, що росіяни були отруєні «новачком», і звинуватили Москву у застосуванні хімічної зброї. Після тривалого лікування Скрипалі були виписані з лікарні.

А в червні 2018 року від такої ж речовини постраждала англійська пара. Незважаючи на старання медиків, Дон Стерджес померла 8 липня. Фахівці британської хімічної лабораторії Porton Down підтвердили, що обидва потерпілі також були отруєні «новачком».

Броварня Alaska Brewery в опису пивного сорту проводить прямі паралелі його назви з отруйною речовиною:

«Знадливий смак затягує ваші рецептори і свідомість у нервово-паралітичного нірвану. Суворо засекречено. Трамп не зможе нічого довести».

Блогер: «У сучасній Росії геть відсутня мораль»

Користувачі інтернету обурюються безпринципністю російського виробника і ставлять негативні оцінки на сторінці компанії. Білоруський блогер Radjesh Chou, який звернув увагу користувачів соціальної мережі Facebook на появу цього пива в Білорусі, висловив своє ставлення в коментарі Радіо Свобода.

«Я вважаю це крайнім проявом цинізму. Це як коли б назвати пиво «Циклон Б», а на етикетці намалювати купу трупів із Освенцима. Теж, напевно, було б цікаво. У сучасній Росії геть відсутня будь-яка мораль, причому я говорю як про державу, так і про окремих громадян, яким могло спасти на думку створити такий продукт. І вже тим більше, я не хотів би бачити цей апофеоз ідіотизму в себе на батьківщині», – сказав блогер.

Мінський бар: «Я обов’язково приберу це пиво або сама вип’ю»

Директор мінського бару Cheer Bear, в якому помітили пиво «Новачок», заявила Радіо Свобода, що замовляла пиво сама і не думала про однойменну отруту – зазвичай бар замовляє всі новинки, які постачає компанія «Бірштат» (у прайс-листі на сайті компанії є продукція пивоварні Alaska, але немає саме «Новачка»).

«Якщо ви постійно шукаєте якісь приховані смисли в етикетках, це ваші проблеми, – додала директор бару Cheer Bear, яка назвала себе Веронікою. – Зв’язок із отрутою, спроби вбивства… Я обов’язково приберу це пиво або сама вип’ю, щоб, коли що, все поклали на мене».

Російська пивоварня: «Вважаємо свою іронію доречною»

Тим часом Alaska Brewery виступила із заявою у відповідь на критику свого нового крафтового сорту. У ній наголошується, що у травні вийшов сорт пива під назвою Novichok, який у Росії «не зустрів ніякого негативу».

«Реакція на назву була від «добре» до «ніяк». Реакція правильна і логічна. Іронія, яку хтось оцінив, а хтось ні. Тепер наше пиво розійшлося по Мінську. І що почалося? Нас, як і всю Росію, почали звинувачувати в отруєннях, яких не було. Офіційно заявляємо, що вважаємо свою іронію доречною з двох причин: 1) Ми віримо, що Росія не має стосунку до «вбивств» у Великобританії, а Novichok – це фейк західних ЗМІ; 2) Ми живемо у вільній країні і нам дозволено іронізувати навіть із політики. І ми пишаємося цим», – мовиться в реакції пивоварні.

Alaska Brewery стверджує, що після «атаки» з боку білоруських ЗМІ багато підписників надсилають приватні повідомлення зі словами підтримки, але менеджери просять висловитися в соціальних мережах публічно, щоб бути почутими.

«Нам потрібна ваша підтримка!» – підсумовує російський виробник пива «Новачок».

Оригінал публікації – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG