Все, що заборонено - Нацбанк оприлюднив перелік тимчасових обмежень на валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все, що заборонено - Нацбанк оприлюднив перелік тимчасових обмежень на валютному ринку

Казна та Політика
2173
Національний банк завершив роботу над формуванням підзаконних актів до нового ліберального закону «Про валюту», що запускає принцип “дозволено все, що не заборонено”. Спершу чиновники показали фінансистам і простим українцям майбутню модель вільного ринку, потім оприлюднили перелік захисних заходів, які можуть застосовуватися в разі серйозних потрясінь. Тепер же опублікували найголовніший документ – список валютних табу, який почне діяти одночасно з набранням чинності нового закону 7 лютого 2019 року.
Це вже не гіпотетичний звід правил, а конкретні обмеження, які банки і їхні клієнти повинні будуть дотримуватися доти, доки Нацбанк не визнає за можливе послабити валютну хватку. Як і очікувалося, документ вийшов громіздким. Щоб описати всі перепони на шляху валютної лібералізації, чиновникам знадобилися 67 аркушів паперу. Самі норми умістили в 150 пунктів.
Насправді, Нацбанк зберіг більшість чинних зараз обмежень:
  • Ліміт на продаж готівкової валюти в еквіваленті 150 тис. на день в одному банку.
  • Заборона викуповувати у резидентів (крім банків) валютні ОВДП за валюту.
  • Купівля валюти під імпортні контракти тільки в одному банку.
  • Обов’язковий продаж 50% валютної виручки експортерів на наступний день.
  • Заборона купувати валюту за рахунок кредитних коштів.
  • Заборона на кредитування нерезидентів у гривні.
  • Обмеження на репатріацію дивідендів – не більше €7 млн. за місяць і тільки по нарахуваннях в період до 2017 року включно.
  • Заборона видавати готівкову валюту в банкоматах тощо.
Разом з тим, деякі послаблення будуть введені вже 7 лютого. Наприклад, НБУ дозволить людям купувати і продавати валюту он-лайн (в мобільних додатках, банкоматах і т.д.) в межах ліміту 150 тис. грн. на день. Будуть скасовані індивідуальні ліцензії для валютних переказів резидентів за кордон (замість них використовують систему е-лімітів). Знімається вимога здійснювати суворий валютний нагляд за експортно-імпортними операціями в межах 150 тис. грн. Втім, все це дрібниці, які не зроблять істотного впливу на ринок.
Чого не можна сказати про головну зміну: Нацбанк зважився на збільшення граничного терміну перерахування в Україну валютної виручки за зовнішньо-економічними контрактами, причому відразу вдвічі. Планується, що з лютого 2019 року експортери та імпортери зможуть закривати угоди і проводити платежі в термін до 365 днів (зараз 180). Це, вважають експерти, може обернутися серйозними неприємностями для гривні.
«Якраз зараз йде контрактація на 2019 рік, і бізнес точно закладе валютні новації від Нацбанку в свої контракти. І повернення валютної виручки протягом 365 днів в тому числі. Це дає можливості для широкого маневру по зовнішньоекономічних контрактах», – зазначив у розмові з UBR.ua голова правління RwS Bank Владислав Кравець.
І відразу попередив про можливі наслідки для курсу.
«Збільшення термінів повернення валютної виручки – це, звісно, ризик з боку Нацбанку. При нестабільності на міжбанку, бізнес зможе довше притримувати повернення виручки, і буде дефіцит валюти. Як наслідок – курсове розгойдування на ринку», – зауважив Кравець.
Юрій Павлов, Олена Лисенко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас