"Теплі кредити" не вирішують мети програми енергоефективності — Рахункова палата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Теплі кредити" не вирішують мети програми енергоефективності — Рахункова палата

Енергетика
1113
Рахункова палата виявила факти неефективного використання коштів на програму “теплих кредитів”.
Про це йдеться у звіті про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на виконання Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2020 роки.
Повідомляється, що на державну програму протягом 2016-2018 років використано з держбюджету понад 2 млрд гривень. Скористалися “теплими кредитами” за цей період 240 тисяч позичальників.
Аудитом встановлено, що незважаючи на зміну соціально-економічних факторів, мета, завдання та основні показники Державної програми не уточнювалися і не переглядалися, а зміни вносилися лише в частині продовження терміну дії, звуження заходів та перекладання витрат на державний бюджет.
В 2016-2018 роках цільові показники Державної програми виконані частково — тільки одне завдання з трьох, а саме зменшення обсягу технологічних витрат і невиробничих втрат енергоресурсів у результаті модернізації обладнання, впровадження сучасних енергоефективних технологій, удосконалення системи державного управління та популяризації енергоефективності.
“Державна програма не містить результативних показників за фактичною кількістю промислових об’єктів і житлових будинків, які в першу чергу підлягають проведенню заходів з енергозбереження. Це унеможливлює здійснення розрахунку об’єктивної та обґрунтованої потреби в обсягах фінансування, необхідних для досягнення певної мети”, – заявили в Рахунковій палаті.
“Оцінка впливу виділених державою коштів на соціально-економічний розвиток України Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження здійснювалась недостатньо об’єктивно, оскільки базувалася виключно на результатах опитування домогосподарств та ОСББ/ЖКГ, які вже скористалися теплими кредитами”, – йдеться в повідомленні.
Низку істотних недоліків виявлено на етапах планування та використання бюджетних коштів, передбачених для реалізації заходів Державної програми.
Рахунковою палатою за результатами аналізу лише 0,01% справ позичальників встановлено ризики непродуктивного використання коштів держбюджету та безпідставного відшкодування позичальникам частини суми кредиту.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас