28 грудня 2019, 12:46

Україна розбудовує імунопрофілактику разом з міжнародними партнерами

У здійсненні захисту населення від інфекційних хвороб та зміцнення спроможності системи громадського здоров'я на місцях і на національному рівні, Україні важливо заручитися сталою підтримкою міжнародних партнерів.

Такими партнерами є Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Центр з контролю та профілактики захворювань в США (CDC), Агентство США з міжнародного розвитку  (USAID), Міжнародна Федерація Червоного Хреста (IFRC), міжнародні неурядові організації, які втілюють глобальні проекти в сфері охорони здоров'я, такі як Ротарі Інтернешнл.



Важливим кроком, завдяки якому міжнародні партнери будуть найбільш ефективно будувати співпрацю з Україною та планувати свою діяльність в нашій країні, стало схвалення "Стратегії розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, на період до 2022 року". Цей документ був схвалений Кабінетом міністрів України 27 листопада 2109 року.

Стратегія, розроблена за підтримки ВООЗ та CDC, визначає ключові напрями розбудови програми імунопрофілактики в Україні. Цими напрямками є нормативні та фінансові передумови, "холодовий ланцюг", фармакологічний нагляд, освіта та мотивація медиків, комунікація з населенням, надзвичайні ситуації та епіднагляд.

Головними завданнями Стратегії є 95% рівень охоплення плановими щепленнями, 80% рівень охоплення  тих, хто пропустив планову імунізацію, та створення 25% буферного запасу вакцин.

23 грудня 2019 року в Києві відбувся круглий стіл з питань імунопрофілактики, провідною темою якого стала презентація Стратегії розвитку імунопрофілактики. Надзвичайно важливо, що до цього заходу долучилися представники ключових міжнародних партнерів України.

"Імунопрофілактика та 95% охоплення щепленнями – це інструмент для досягнення мети, якою є забезпечення здоров'я та благополуччя для населення, для здоров'я кожної людини протягом її життя", – підкреслила Вусала Аллахвердієва, технічний спеціаліст, програма "Захворювання, що попереджаються вакцинацією та імунізація", бюро ВООЗ в Україні.

Вона підкреслила, що більшість заходів для досягнення цієї мети відбувається на рівні суспільства. Др. Вусала Аллахвердієва наголосила, що здоров'я має бути частиною усіх політик, а не лише політики Міністерства охорони здоров'я.



Коментуючи певні успіхи України в підвищення рівнів імунізації, Андрій Славуцький, керівник програми з питань здоров'я, харчування та ВІЛ/СНІД Дитячого Фонду Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) в Україні, підкреслив, що кожен відвойований відсоток вакцинованих буде коштувати дорожче з точки зору докладених для цього зусиль. "Навіть коли Україна досягне рівня 95% в середньому по країні, треба розуміти, що це означає, що в багатьох регіонах цей показник буде значно нижче. І там потрібно сконцентрувати всі зусилля з підвищення імунітету дітей до рівня, при якому буде неможлива епідемічна передача інфекції"

Умід Шарапов, доктор медичних наук, епідеміолог відділу глобальної імунізації Центру глобального здоров'я та Центру з контролю та профілактики захворювань, Атланта, США, відзначив важливість тренінгів на тему вакцинації, які проводяться урядовими, громадськими та міжнародними організаціями для батьків та лікарів.

"Підвищення рівнів охоплення щепленнями свідчить про наявність в Україні політичної волі в цьому питанні", – підкреслив Умід Шарапов. Він додав, що взаємодія з освітою є умовою успішності програм імунізації.



Микола Поліщук, професор, в.о. президента Товариства Червоного Хреста України звернув увагу на роль та місце неурядових організацій в профілактиці захворювань, починаючи з боротьби людства з віспою.

"Червоний Хрест брав участь в координації з ключовими сторонами в момент спалаху кору в Україні. Ми поширювали просвітницькі матеріали, брали участь у виступах в ЗМІ, в інформаційних акціях", – розповів Микола Поліщук. Він зазначив, що Товариство Червоного Хреста готово й надалі співпрацювати в напрямку попередження інфекційних хвороб.

Одним з ініціаторів програми з викорінення поліомієліту стала Ротарі Інтернешнл. Сергій Завадський, представник Ротарі Інтернешнл, Паст-Губернатор Дистрикту 2232 (Україна-Білорусь), голова ротарійського Національного комітету Поліо Плюс в Україні, зазначив, що спільна робота дає результат, але він ще не є таким, яким хочемо бачити. Тому Ротарі має намір продовжити боротьбу.

Радий, що тема імунопрофілактики сьогодні об'єднує представників влади, міжнародних партнерів України, громадськості, наукової та лікарської спільноти та надихає на подальшу плідну співпрацю.

Сподіваюсь, що рішучість та послідовність урядових на неурядових організацій в цьому напрямку, помножені на досвід та підтримку з боку міжнародних партнерів, допоможуть Україні якнайшвидше вийти з "червоної лінії" ризиків інфекційних захворювань та отримати імунний статус цивілізованих країн світу.

Тиждень імунізації-2024 в Україні: нові досягнення та виклики

Тиждень імунізації – 2024 став гарним прикладом, що демонструє відданість України збереженню здоров'я громад навіть у цей складний час. Коли країна протистоїть як зовнішнім, так і внутрішнім викликам, роль просвітницької роботи в громадах стає ще більш важливою...

Шлях України до ЄС: Чому важливі показники вакцинації?

В останньому звіті Єврокомісії, який аналізує виконання Україною умов для вступу в ЄС, одним із ключових зауважень у сфері охорони здоров'я було відзначено, що рівень охоплення щепленнями в Україні значно нижчий за глобальні рекомендації ВООЗ...

Медичній реформі в Україні 5 років

5 років тому, 19 жовтня в Україні розпочалася медична реформа. Ключові успіхи в охороні здоров'я, яких наша країна досягла за цей час, свідчать про ефективність і прогрес медичної реформи, не дивлячись на виклики сьогодення...

Сильний громадянський рух – спроможна держава.

30 червня у Києві відбувся форум "Бачення України: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери у перспективі 2030 року" на якому було представлено візійний документ "Бачення України 2030: соціально-гуманітарна сфера" Представлений документ – показник того, що громадськість, незалежні експерти може не лише критикувати, але й запропонувати конструктивне, експертне бачення розвитку України, зокрема в сфері охорони здоров'я...

Стратегія розвитку імунопрофілактики 2030: Україна – приклад для світу за рівнем вакцинації

Пандемія COVID-19 стала яскравим нагадуванням, як інфекційні хвороби здатні змінювати життя людей у всьому світі, і що вакцинація – це шанс повернутися до нормального життя...

Допоможемо мешканцям Херсонщини!

Вночі 6 червня окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. З перших годин лиха українці з різних куточків країни та світу допомагають мешканцям затоплених регіонів – надають прихисток, збирають кошти та надсилають гуманітарну допомогу для тих, хто її потребує...