RU
 

Виявлена неймовірна здатність смертельної інфекції

Корреспондент.net,  5 червня 2020, 10:12
0
34761
Виявлена неймовірна здатність смертельної інфекції
Фото: Pixabay

Вірус ніби дверним дзвінком викликає необхідний йому рецептор, щоб той "відкрив йому двері" в клітину.

 
В Університеті Альберти в Канаді вчені виявили механізм дії однієї з найнебезпечніших і поширених збудників респіраторних інфекцій - респіраторно-синцитіального вірусу. Дані дослідження з'явилися в журналі Sciense Daily.
 
Даний вірус заражає клітини людини, і найбільшу небезпеку становить для маленьких дітей. Вакцини проти інфекції не існує.
 
Виявилося, що вірус прикріплюється до стінки клітини і залишається в такому стані кілька годин, потім проникає в неї і заражає. Вчені дізналися, що ключову роль у зараженні грає клітинний рецептор нуклеолін.
 
У нормальних умовах нуклеолін знаходиться всередині клітини. Виявилося, що вірус навчився викликати нуклеолін на поверхню клітини ніби за допомогою дверного дзвінка. Для цього він зв'язується з рецептором IGF1R і білком PKC-zeta. Це допомагає йому запустити всередину клітини сигнал, що викликає нуклеолін на поверхню клітини.
 
Вчені сподіваються дізнатися, як діяв вірус на початку свого розвитку, до придбання цієї еволюційної здатності. Вивчення даного механізму може допомогти врятувати до 200 тисяч осіб, що вмирають від інфекції щорічно.
 
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: вирусыученыеВируснаукаинфекцияисследования
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі