Творча зустріч з майстром арт-квілту Людмилою Кривенко пройшла у Кропивницькому

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 01 березня 2019 08:41 |

    Надзвичайно цікава і пізнавальна мистецька акція відбулася в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна у місті Кропивницькому – творча зустріч з майстром декоративно-ужиткового мистецтва Людмилою Кривенко, творчі доробки якої представлені в експозиції виставки робіт цьогорічних претендентів на здобуття обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка.
    Слід зазначити, що ініціатором заходу виступила відома в нашому місті художниця-портретистка, член Національної Спілки художників України Любов Кир’янова, яка вже багато років успішно викладає в художній школі імені Олександра Осмьоркіна. Тож, як розповідає директор школи Ганна Тимофієнко, Любов Григорівна так захоплено розповідала про неймовірної краси текстильні панно, що нині експонуються в музеї Осмьоркіна, і що вона вже домовилася з їх автором Людмилою Кривенко про творчу зустріч, на яку виявили бажання прийти не лише учні старших класів, а й чимало викладачів.
    І дійсно, в експозиції виставки, нещодавно відкритої в музеї, особливо увагу всіх відвідувачів привертають саме роботи Людмили Кривенко, виконані в техніках печворку, клаптевого шиття, арт-квілту, в основі яких народні традиції текстильної мозаїки.
    Як зазначила під час зустрічі сама Людмила Іванівна: «Те, чим я займаюсь вже понад десять років, називається арт-квілт».
    Слід зазначити, що сучасний художній квілт в Україні як мистецтво молоде, але яке досить динамічно розвивається, і на підтвердження тому – в 2016 році у Києві відбувся Перший Всеукраїнський фестиваль клаптевого шиття «КВІЛТФЕСТ.IN.UA». Власне відродження загального зацікавлення квілтом (з англ. quilt – стьобаний виріб), як народним мистецтвом клаптевого шиття, виникло на хвилі «етнічної моди» 70-х років минулого 20 століття, на початку якого, до речі, саме на клаптеве шиття і колаж звернули свою увагу художники-авангардисти і футуристи, які в той час займалися пошуком нових засобів виразу.
    На сьогодні ж художній квілт передбачає новий підхід до текстильної поверхні як фактури та абсолютно інші принципи роботи з тканиною, що є корисною знахідкою для сучасної текстильної промисловості, яка щедро спонсорує фестивалі квілту, адже бачить в них своєрідну творчу лабораторію. Квілт в тандемі з новітніми технологіями здійснює революцію в текстильній промисловості, народжуючи принципово нові тканини, навіть придумали новий термін – «крейзі», тобто божевільний, квілт. Цей дивовижний вид творчості, в якому змішалося безліч швейних і вишивальних технік,  і  в якому немає кордонів і меж для польоту фантазії, створюються як функціональні речі – панно, одяг, так і оформлення театральних вистав і естрадних шоу. Крім того, квілт нині надзвичайно популярний і в декорі сучасних інтер’єрів різних стилів. 
    Ось саме про це – історію виникнення клаптевого шиття, його розвиток, а також про власний досвід творчих пошуків у створенні сюжетних панно текстильної мозаїки, розкриваючи авторські секрети, і розповідала Людмила Іванівна Кривенко юним художникам та їх викладачам, які захоплено споглядали представлені в музеї творчі доробки мисткині і задавали численні питання про те, як народжується тема, сюжет твору і скільки часу потрібно для їх реалізації, які тканини використовуються та про техніку їх обробки.
    Особливо вразила всіх розповідь Людмили Іванівни про участь її текстильних панно на різноманітних фестивалях і виставках, адже майстриня з успіхом представляє на міжнародному рівні не лише наш край, а й всю Україну. Так, в місті Божоле, що у Франції, на виставці текстильного мистецтва в 2013 році від нашої держави експонувалися твори всього двох митців і серед них панно клаптевого шиття Людмили Іванівни, а на Міжнародній виставці печворку, що проходила в 2015-му у Вероні в Італії, її робота отримала гран-прі головного спонсору заходу.
    Своєрідною родзинкою авторської екскурсії по виставці стала розповідь Людмили Іванівни про ляльки-мотанки та іграшки, які вона створює з природних матеріалів, деякі з них представлені в експозиції, як, наприклад, лялька-бажання з вишневої гілки, яку майстриня порекомендувала виготовити всім присутнім, особливо юнкам, аби збувалися їх заповітні мрії та бажання.
    А завершилася творча зустріч традиційною фотосесією з майстринею, яка щедро подарувала художній школі зразки своїх творчих виробів, виконаних з тканини різноманітних фактур з використанням традиційних прийомів старовинних народних, новітніх та авторських технік - печворк, художнє стьобкування, аплікації з тканин, клаптева смальта та клаптевий живопис, які, за словами директора школи Ганни Тимофієнко, стануть  оригінальним методичним матеріалом, що активно використовуватиметься викладачами  під час навчального процесу.

Чернова Віта, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницькій

 
Майстер декоративно-ужиткового
мистецтва Людмила Кривенко
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Під час творчої зустрічі Людмили Кривенко
з учнями та викладачами художньої школи
ім. О.Осмьоркіна в музеї
 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень