12:13 03.09.2018

Вселенський патріархат зможе надати автокефалію Українській церкві без узгодження з Москвою - Порошенко

2 хв читати
Вселенський патріархат зможе надати автокефалію Українській церкві без узгодження з Москвою - Порошенко

Вселенський патріархат на своїх зборах прийняв рішення про можливість надавати право державам на створення помісної соборної православної церкви (зокрема й в Україні) без урахування позиції Російської православної церкви, наголошує президент України Петро Порошенко.

"Судячи з учорашнього рішення Вселенського патріархату (...), було прийнято рішення про право Вселенського патріархату без урахування думки Москви надавати всім державам, і передусім Україні, право на створення помісної соборної православної української церкви", - сказав глава держави під час урочистих заходів з нагоди початку 2018/2019 навчального року в ліцеї "Наукова зміна" в понеділок в Києві, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, процес навколо питання про автокефалію для Української православної церкви було розпочато три роки тому і він став публічним у квітні поточного року після його звернення і підтримки Верховною Радою, більшістю обласних рад, а також після звернення ієрархів православних церков до Вселенського патріарха Варфоломія.

Раніше глава інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) повідомив, що за підсумками 2 вересня загальні збори (синакс) єпископату Вселенського патріархату розглядає питання надання Томосу про автокефалію для України за визначеним напрямом. "Уже оголошено всі доповіді – вони мають для українського питання позитивну спрямованість у фактах і оцінках. Тобто справа Томосу просувається так, як потрібно", - написав він на сторінці у Facebook.

За словами архієпископа Євстратія (Зорі), доповіді фіксують "і так відому позицію Вселенського патріархату щодо: а) невизнання канонічності передання Київської митрополії в юрисдикцію МП; б) виключного права Вселенського патріарха проголошувати нові автокефалії в період між Вселенськими Соборами".

Він також нагадав, що синакс завершується цього понеділка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти випустили по Харківщині 8 ракет - Синєгубов

У Харкові внаслідок ворожого удару перебито газопровід, спалахнула пожежа, 2 людей поранено

Окупанти вдарили по критичній інфраструктурі Харкова, інформація про постраждалих уточнюється

Окупанти обстріляли Малоданилівську громаду Харківської області

САП і НАБУ повідомили ексголові «Полтавапаливо» про підозру в завданні майже 13 млн грн збитків

РФ атакує південні та центральні області України кількома групами ударних БпЛА

Кількість бойових зіткнень зросла до 102, найскладніша ситуація залишається на Куп'янському та Покровському напрямках - Генштаб

Війська РФ від початку доби використали 69 УАБів і понад 360 дронів-камікадзе для ударів по Україні - Генштаб

Окупанти атакують уздовж майже всієї лінії фронту, від початку доби було 82 ворожі штурми - Генштаб

За ексзаступника керівника Офісу президента Смирнова внесли заставу в десять млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА